Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 12/02/2015

Το σχέδιο περαιτέρω ενδυνάμωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή παρουσιάσαν ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος και ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος δεν ήταν παρών στην συνάντηση με τους αμυντικούς συντάκτες ,αφού βρισκόταν στην Κύπρο. Όμως η υπουργική “τριπλέτα” έχει κοινούς στόχους, όπως φαίνεται τουλάχιστον στην αρχή της συνύπαρξής τους.

Ποια είναι τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του σχεδίου; Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι έχει γίνει κατανοητό ότι το Α και το Ω για να κινηθούν οι ΕΔ είναι οι άνθρωποί τους. Όλα τ΄ άλλα έπονται.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Κώστας Ήσυχος αναφερόμενος αρχικά στο αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων είπε:

“Δεν είναι απλά άριστο αλλά εξαιρετικά υψηλό. Ιδιαίτερα στον τομέα της ηθικής υπόστασης. Αλλά δεν φθάνει μόνο αυτό πρέπει να παλέψουμε και να επουλώσουμε τα τραύματα. Οι μνημονιακές πολιτικές  χτύπησαν τους ανθρώπους των Ενόπλων Δυνάμεων, δέχθηκαν 43% περικοπές στους μισθούς τους και στις συντάξεις αντίστοιχα. Είναι ένα  από τα άμεσα ζητήματα που θέλουμε να δούμε προκειμένου να δούμε τη μεθοδολογία και το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ”.


Ο δεύτερος πυλώνας είναι το υλικο που υπάρχει στο οπλοστάσιό μας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΕΔ είναι γνωστά και όχι δημοσιοποιήσιμα σ΄ όλη τους την έκταση. Ο ΑΝΥΕΘΑ υποστήριξε ότι λαμβάνονται “ όλα τα αναγκαία μέτρα για να καλύψουμε άμεσα τις τρέχουσες ανάγκες, όπως ανταλλακτικά, αναλώσιμα κλπ.”. Λογικό είναι ότι αυτό το θέμα συνδέεται και με την αμυντική βιομηχανία για την οποία ο Ήσυχος είπε ότι “σε πρώτη φάση προωθούμε ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης και σε δεύτερη φάση ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Αποτελούν τον πυρήνα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας. Ήδη δώσαμε προφορική εντολή να παγώσουν οι διαδικασίες εκκαθάρισης όπου αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη.  Δίνουμε προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών σε πρώτες ύλες και σε ανθρώπινο δυναμικό που πρέπει να προσληφθεί άμεσα για να μη χάσουμε τις τρέχουσες παραγγελίες”.

Τα μεγάλα προβλήματα είναι τα Ναυπηγεία, τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ. Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας υποστήριξε ότι “θέλουμε να λυθούν γρήγορα τα προβλήματα και να πάρουμε γρήγορα τα πλοία μας. Θα γίνει κάθε προσπάθεια να αρθούν οι περιορισμοί της ΕΕ γιατί με αυτούς τους περιορισμούς δεν μπορούν γίνουν παραγγελίες”.

Η ΕΑΒ και τα ΕΑΣ έχουν ορισμένες διεξόδους που θα εξεταστούν και αφορούν σε προγράμματα αναβάθμισης αεροσκαφών P 3 Orion για την πρώτη και σε παραγγελίες από την αμερικανική ATK για τα ΕΑΣ.

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας πρόσθεσε σ΄ όλα αυτά ότι “η κυβέρνηση αυτή ήρθε για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση. Είμαστε αποφασισμένοι να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Με πατριωτική αντίληψη προσπαθούμε να βάλουμε το λιθαράκι μας.  Προσπαθούμε, να πάρει μια πορεία το καράβι χωρίς να πάει στα βράχια. Θα προσπαθήσουμε, παρά τα προβλήματα, να αυξήσουμε την ετοιμότητα , τη δυνατότητα αποτροπής και να βελτιώσουμε το ηθικό που είναι ούτως ή άλλως υψηλό”.

Ασφαλώς για να “πάρει μπροστά η μηχανή” πρέπει να υπάρξει ηρεμία στο “πεδίο μάχης” της οικονομίας. Ωστόσο όπως διαφαίνεται και από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, τα οποία προβλέπουν ακόμη και τις πιο ακραίες εκδοχές πιέσεων προς την Ελλάδα.






Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis