Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:44 | 04/08/2021

Του Βατσιλίδη Γεώργιου, Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.


Οι περισσότεροι από εμάς υποχρεώνονται  να εργαστούν  σε ένα τραγικά εγκαταλελειμμένο τεχνητό περιβάλλον, όπου τα πάντα έχουν δημιουργηθεί χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν τα   αποτελέσματα σύγχρονων μελετών που εστιάζουν στην καλύτερη  αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον με απώτερο στόχο την λιγότερη καταπόνηση της ψυχοσωματικής υγείας του  προσωπικού και  την μέγιστη δυνατή  αύξηση της απόδοσης του.

Εστιάζω σε αυτές τις λεπτομέρειες:

  1. Ο φωτισμός (όπου λειτουργεί είναι προβληματικός με λάθος χρωματικές αποχρώσεις και πολλές φορές συνδυασμένες διαφορετικού χρωματικού φάσματος λάμπες )
  2. Ο κλιματισμός(οπού λειτουργεί δεν είναι συντηρημένος και καθαρός)
  3. Οι διαστάσεις των  γραφείων (δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο  να είναι στριμωγμένα σε μικρούς χώρους πολλά άτομα με μεγάλα επίπεδα θορύβου).
  4. Τα δομικά υλικά στους τοίχους, ειδικά στις οροφές και τα πατώματα θέλουν άμεσα αντικατάσταση λόγο του ότι περιέχουν καρκινογόνα υλικά(αφορά τα παλιά κτήρια)
  5. Τα έπιπλα, γραφεία και ειδικά οι καρέκλες είναι κακής ποιότητας  και πολλές είναι χαλασμένες και  δεν έχουν  κατασκευαστεί για πολύωρη χρήση)
  6. Τα εργαλεία δουλειάς( φωτοτυπικά, κομπιούτερ και τα περιφερειακά τους τα οποία έχουν  πολλά προβλήματα λόγο παλαιότητας κ.τ.λ.).

Θα επικεντρωθώ στον φωτισμό μια και είναι το πιο εύκολο να αντικατασταθεί και με   σημαντικά μεγάλο χρηματικό όφελος μάλιστα. Με τους νέου τύπου λαμπτήρες led να έχουν πλέον λογική τιμή αγοράς και την κατανάλωση τους να είναι έως και 75% λιγότερη από τα υπάρχουσα  φωτιστικά   θα έχει γίνει οικονομική απόσβεση του  κόστος  της αγοράς και της εγκατάστασης τους(συμπεριλαμβανομένου και της εργασίας) σε σύντομο χρονικό διάστημα 2-4 μηνών .Ο τρόπος λειτουργίας των  λαμπτήρων φθορίου  δημιουργεί ένα τρεμοπαίξιμο, που δεν γίνεται αισθητό από το ανθρώπινο μάτι άλλα το κουράζει με αποτέλεσμα να προκαλεί  ζαλάδες και πονοκεφάλους  μετά από λίγες ώρες χρήσης συνδυασμός με της χαμηλής ποιότητας  οθόνες που δεν είναι καν σωστά ρυθμισμένες  προκαλεί στα μάτια  ακόμα μεγαλύτερη φθορά.

Η μείωση στην απόδοση είναι τεράστια αφού δεν επιτρέπουν οι συνθήκες ένας εργαζόμενος  να επιτύχει την απαραίτητη  συγκέντρωση . Η πίεση για απόδοση  ανεβάζει το επίπεδο του στρες με όλα τα γνωστά αρνητικά αποτελέσματα που δημιουργεί αυτό. Ανυπολόγιστη  είναι και  η ψυχοσωματική κόπωση με την μόνιμη καταστροφή της υγεία του εκτιθεμένου (ειδικά για τα  μάτια). Προσοχή ακόμα και οι λάμπες τύπου led αν δεν είναι καλής ποιότητας παρουσιάζουν τα παραπάνω πρόβλημα. Τεράστιας σημασίας είναι και το  σωστό χρωματικό φάσμα  της λάμπας ανάλογα τον χώρο που θα τοποθετηθεί.

Προτάσεις

  1. Αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων με νέου τύπου led και με  σωστό χρωματικό φάσμα(στα γραφεία θέλει το 4000Κ-4500Κ)  .
  2. Να αντικατασταθούν τα λάθος χρώματα στους τοίχους όταν είναι να ξανά βαφτούν.
  3. Με τεράστια προσοχή πρέπει να τοποθετούμε τους καμένους λαμπτήρες στην ανακύκλωση χωρίς να σπάσουν γιατί περιέχουν υδράργυρο και άλλα βλαβερά υλικά .
  4. Αγορά νέων οθονών για τους Η/Υ με ειδικές βάσεις(pivot) που να επιτρέπει την ιδανική ρύθμιση.
  5. Να αντικατασταθούν άμεσα χαλασμένες καρέκλες με νέες ποιοτικές που έχουν κατασκευή ορθοπεδικής  δομής που δεν κουράζουν το σώμα μετά από πολύωρη χρήση.
  6. Να δοθεί μεγάλη προτεραιότητα  στην σωστή συντήρηση του κλιματισμού.
  7. Η χαλαρή μουσική στους χώρους μπορεί να ανεβάσει την διάθεση και την απόδοση.
  8. Αναβάθμιση στις υποδομές των κυλικείων και στην ποιότητα   των προϊόντων τους.
  9. Μπορούμε από μόνοι μας να κάνουμε εύκολα έναν απλό έλεγχο με την κάμερα του κινητού μας η οποία και μπορεί να δει το   τρεμοπαίξιμο  των λαμπτήρων και των οθονών και όταν εντοπίζουμε πρόβλημα να  κάνουμε ενέργειες για την άμεση αντικατάσταση  τους.

Τέλος πρέπει να καταλάβουν επιτέλους ορισμένοι ότι το φτηνό το πληρώνεις 2 και 3 φορές και ότι  ο  ιδανικός χώρος εργασίας βοηθά στη μείωση του στρες και ενισχύει τη συγκέντρωση και τη δημιουργικότητακαι φυσικά η οργάνωση  των εξωτερικών μονάδων έχει άμεση σχέση με από την απόδοση των εργαζομένων στους εσωτερικούς χώρους!!!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis