Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:38 | 13/10/2017

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Ιωάννα Ροτζιώκου:

Καλησπέρα σας,

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκαν δύο (2) εγκληματικές ομάδες, οι οποίες διέπρατταν κατά παραγγελία ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), ληστείες, εκβιάσεις και ένοπλες ληστείες σε τράπεζες.

[custom:google-ads]

Στην πρώτη περίπτωση από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, που διέπραττε «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονίες (συμβόλαια θανάτου), ληστείες, εκβιάσεις και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκε η διπλή ανθρωποκτονία 53χρονου υπηκόου Αλβανίας και της 50χρονης συζύγου του, που έλαβε χώρα εντός της οικίας, που διέμεναν με τα δύο παιδιά τους, στο Περιστέρι Αττικής την 03η Φεβρουάριου 2017. Παράλληλα, εξετάζεται η συμμέτοχη τους και σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Δράστες είναι 29χρονος υπήκοος Αλβανίας, (2) ημεδαποί ηλικίας 20 και 32 ετών, φυσικοί αυτουργοί των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών, καθώς και δύο αλλοδαποί υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 46 και 53 χρόνων, ηθικοί αυτουργοί αυτών.
Σε βάρος τους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, δυνάμει των οποίων και συνελήφθησαν οι (4) εξ’ αυτών, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας, δεύτερος ηθικός αυτουργός (εντολέας) των κατά παραγγελία ανθρωποκτονιών.

Ως προς το χρονικό της διπλής ανθρωποκτονίας, πρώτες πρωινές ώρες της 03ης Φεβρουαρίου 2017, οι δράστες εισήλθαν σε διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στο Περιστέρι, όπου διέμενε το ζεύγος μαζί με τα δύο παιδιά τους, ηλικίας 17 και 28 ετών και αφού τραυμάτισαν θανάσιμα στο κεφάλι, με τη χρήση πυροβόλου όπλου, το ζευγάρι, απεχώρησαν αφαιρώντας πορτοφόλι.

Σημειώνεται, ότι για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας προηγήθηκε εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα από εξειδικευμένα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ από την ανάλυση του τόπου και τρόπου δράσης (Modus Operandi) της οργάνωσης καθώς και του γενικότερου προσεκτικού σχεδιασμού, προκύπτουν ενδείξεις για την κατάταξη της ανθρωποκτονίας, με βάση το κίνητρο, που παραπέμπουν σε ανθρωποκτονία τελεσθείσα «κατά παραγγελία».
Ειδικότερα, όπως προέκυψε το θύμα (53χρονος Αλβανός υπήκοος) είχε επαφές με άγνωστους ομοεθνείς του, που δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια κάνναβης, ενώ με κάποιους από αυτούς είχε και οικονομικές διαφορές.

Στο πλαίσιο των ερευνών, διακριβώθηκε ότι οι διαφορές αυτές, αποτέλεσαν και το λόγο που οι φυσικοί αυτουργοί διέπραξαν τη διπλή ανθρωποκτονία κατά παραγγελία που δόθηκε από τους ηθικούς αυτουργούς. Μάλιστα, προκειμένου να μην υπάρξουν μάρτυρες, δολοφόνησαν και την σύζυγό του.

Ενδεικτικό της αλληλουχίας των γεγονότων είναι, ότι οι δράστες πριν την τέλεση του εγκλήματος είχαν επικοινωνίες τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους ηθικούς αυτουργούς για τη λήψη εντολών, ενώ μετά την τέλεση αυτού, ενημέρωσαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της πράξης τους, προκειμένου να τους καταβληθεί το προσυμφωνημένο χρηματικό αντίτιμο.
Από τη συνδυαστική ανάλυση του προανακριτικού υλικού, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των δραστών στην υπό έρευνα υπόθεση, καθώς και οι ρόλοι που κατείχαν.
Κατόπιν τούτου, την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017, συγκροτήθηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα και πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε Αττική και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που είχαν ως αποτέλεσμα την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών, τον εντοπισμό και σύλληψη των τεσσάρων εκ των πέντε μελών της εγκληματικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι κάποια από τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν, καθώς:
ο 29χρονος υπήκοος Αλβανίας που συνελήφθη, έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης για τα αδικήματα – μεταξύ άλλων – της ληστείας, των κλοπών κατ’ εξακολούθηση, της οπλοκατοχής και της οπλοχρησίας, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και
ο 53χρονος υπήκοος Αλβανίας που αναζητείται προκειμένου να συλληφθεί, έχει κατηγορηθεί για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η δραστηριότητα της οποίας συνίσταται στη διάπραξη «κατά παραγγελία» ανθρωποκτονιών, καθώς και στην τέλεση ληστειών και εκβιάσεων, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του Ένταλμα Σύλληψης για διεύθυνση εγκληματικής ομάδας, εμπρησμό κατ’ εξακολούθηση και απόπειρα εκβίασης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε χθες (11-10-2017), στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε για Κύρια Ανάκριση.
Στη δεύτερη περίπτωση, από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες τραπεζών και κλοπές οχημάτων και εξιχνιάστηκε άμεσα η ληστεία που πραγματοποιήθηκε σε τράπεζα στο Παλαιό Φάληρο, την 9η Οκτωβρίου 2017.

Ύστερα από οργανωμένες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν απογευματινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2017, σε περιοχές της Αττικής συνελήφθησαν (3) μέλη της ομάδας και συγκεκριμένα, (3) ημεδαποί ηλικίας 38,39 και 46 ετών.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής, ληστείας και πλαστογραφίας κατά συρροή και κατά συναυτουργία, της αντίστασης, της απόδρασης κρατουμένου, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες έχουν εξιχνιαστεί, πέραν της ληστείας στην τράπεζα και (2) κλοπές οχημάτων, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των κατηγορουμένων σε ανεξιχνίαστες ληστείες τραπεζών και στη διάπραξη παρόμοιων αξιόποινων πράξεων.
Ως προς το χρονικό εξιχνίασης της υπόθεσης αναφέρεται ότι, μεσημβρινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2017, οι δύο εκ των συλληφθέντων φορώντας ο ένας κράνος και ο δεύτερος μάσκα σιλικόνης, εισήλθαν σε υποκατάστημα τράπεζας, στο Παλαιό Φάληρο και με την απειλή όπλου και χειροβομβίδας ακινητοποίησαν πελάτες και υπαλλήλους.

Στη συνέχεια αφαίρεσαν από τα ταμεία περισσότερα από 13.400 ευρώ και διέφυγαν από το σημείο της ληστείας με δίκυκλη μοτοσικλέτα.
Άμεσα ενεργοποιήθηκε η ειδική ομάδα αστυνομικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με στόχο τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.
Απογευματινές ώρες της 9ης Οκτωβρίου 2017 συνελήφθησαν σε περιοχή των Αθηνών τα δύο μέλη της ομάδας (38χρονος και 39χρονος). Μάλιστα, κατά τον εντοπισμό τους ο 39χρονος προσπάθησε να διαφύγει εμβολίζοντας υπηρεσιακό όχημα, ενώ προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, προέβαλε σθεναρή αντίσταση, απωθώντας τους αστυνομικούς.

Ακολούθως σε αστυνομική επιχείρηση στο Παλαιό Φάληρο εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 46χρονος ο οποίος είναι δραπέτης καταστήματος κράτησης της χώρας, καθότι την 28η Aυγούστου 2017 αφού τελείωσε η άδεια του δεν επέστρεψε στο κατάστημα κράτησης.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε κατοικίες, οχήματα και στην κατοχή των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
(12.495) ευρώ,
περίστροφο και (6) φυσίγγια
πλαστό δελτίο ταυτότητας Ρουμανικών Αρχών,
πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης Ρουμανικών Αρχών,
κλεμμένο αυτοκίνητο,
κλεμμένη μοτοσικλέτα,
κράνος, ρούχα και αντικείμενα που σχετίζονται με τη ληστεία,
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρους τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή.

 argonafplia.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis