Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:13 | 08/05/2015

Όλα ξεκινούν από την οικογένεια και δη τους γονείς. Ο λόγος για τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και τον σχολικό εκφοβισμό. Μελέτες δείχνουν ότι τόσο οι θύτες όσο και τα θύματα έχουν προβλήματα επικοινωνίας με το οικογενειακό περιβάλλον τους. Οι θύτες έχουν αυταρχικούς γονείς· τα θύματα δυσκολία στην επικοινωνία με τους γονείς τους.

Μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του 2010 δείχνει ότι το 8,5% των μαθητών βιώνει εκφοβισμό δύο ως τρεις φορές τον μήνα. Ο εκφοβισμός αφορά κυρίως λεκτικά πειράγματα ή σεξουαλικού περιεχομένου, διάδοση φημών, ενοχλήσεις μέσω Διαδικτύου και κινητού τηλεφώνου.

Το ένα στα τέσσερα αγόρια (24%) «ήρθε στα χέρια» τουλάχιστον τρεις φορές τον χρόνο. Στα κορίτσια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,3%. Περίπου ο ένας στους τρεις αναφέρει ότι ο εκφοβισμός έγινε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου, Ιλια Θεοτοκά, στους θύτες, ως επί το πλείστον, δεν αρέσει το σχολείο, έχουν πολλές απουσίες και αυταρχικούς γονείς· τα δε θύματα έχουν μειωμένη κοινωνικότητα και δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους.

Υψηλά ποσοστά κακόβουλων πράξεων και εκφοβισμού μεταξύ των μαθητών υπάρχουν και στα λεγόμενα «καλά σχολεία», τα οποία έχουν «κερδίσει» αυτόν τον τίτλο από το συνδυασμό υψηλών διδάκτρων και παροχής ενός πιο εμπλουτισμένου, έναντι των δημοσίων, εκπαιδευτικού προγράμματος. «Καλό σχολείο» όμως δεν σημαίνει μόνο παροχή εγκυκλοπαιδικής μόρφωσης στα παιδιά αλλά και εφαρμογή κανόνων και ελέγχων για την προστασία τους. Και των μεν και των δε, αφού στην ουσία και οι κατηγορίες παιδιών θύματα είναι.

Αυτό που διαπιστώνεται από μελέτες είναι ότι και τα «καλά» και «ακριβά» σχολεία υστερούν σε αυτόν τον τομέα. «Οι συμπεριφορές αυτές δεν αντιμετωπίζονται με τον σωστό τρόπο, αγνοούνται ή και καλύπτονται για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι η ελλιπής εκπαίδευση στο θέμα αυτό των εκπαιδευτικών» σχολιάζει η κ.Θεοτοκά και προσθέτει: «Χωρίς την υποστήριξη των καθηγητών ο σχολικός εκφοβισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει έντονα τα παιδιά-θύματα. Νιώθουν άσχημα και μπορεί να οδηγηθούν σε κατάθλιψη, φοβική ή αγχώδη διαταραχή, απώλεια ενδιαφέροντος για το σχολείο, επιθετική συμπεριφορά προς τους άλλους ή τον εαυτό τους.

Συζήτηση για το αρνητικό φαινόμενο που αγγίζει, όπως ειπώθηκε, όλα τα σχολεία διοργανώνει το Επιστημονικό Σωματείο «Δράση για την Ψυχική Υγεία» σήμερα, Παρασκευή, στις 19.00, στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού (Αγ. Σοφίας 1 και Ολυμπιονικών).

Έλενα Φυντανίδου

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis