Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:16 | 08/02/2016

«Μισθοφόροι» τζιχαντιστές των Βαλκανίων… προσλαμβάνονται από τον ISIS για να χτυπήσουν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες το προσεχές χρονικό διάστημα. Η αδυναμία ή δυσκολία των ισλαμιστών που μάχονται στα συριακά εδάφη στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους να φθάσουν στην Ευρώπη έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση θυλάκων στην περιοχή των Βαλκανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδέκτες των οποίων έχουν γίνει τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, «μαϊμού» ιμάμηδες στρατολογούν άτομα από ορεινά χωριά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Πρέσεβο και της Αλβανίας, προκειμένου να δράσουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό του ISIS. Οι μυστικές υπηρεσίες με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones) έχουν παρακολουθήσει τις… εκπαιδεύσεις, ενώ χαρτογράφησαν τις επίμαχες περιοχές, για την πολύ πιθανή μελλοντική επιχείρηση εξάρθρωσής τους.

          Οι «ιμάμηδες», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δίνουν από 10.000 έως 15.000 δολάρια για κάθε μέλος οικογένειαςμουσουλμάνων ή σαλαφιστών, που ζουν σε χωριά βαλκανικών χωρών προκειμένου να ενταχθούν στους «ευρωπαίους μαχητές» του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και υψηλή… αποζημίωση των συγγενών τους στην περίπτωση που χάσουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιθέσεων.

 

Τα βαλκανικά «εκπαιδευτήρια»

 

Οι «πρόθυμοι» να ενταχθούν λαμβάνουν μία… προκαταβολή. Στη συνέχεια, επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε μάχες και επιθέσεις αυτοκτονίας, μεταφέρονται σε πρόχειρα στρατόπεδα εκπαίδευσης τους, σε ορεινούς όγκους, στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Σερβία και Σλοβενία. Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ., οι στρατολογήσεις γίνονται στην περιοχή Kacanik  του Κοσσόβου και στο Presevo Σερβίας. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, αναφέρουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει στοιχεία, τα οποία επισημαίνουν πως πάνω από 300 αλβανοί μουσουλμάνοι εκπαιδεύονται εκεί. Από αυτές τις στρατολογήσεις και τα συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία θα προέλθουν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, οι μελλοντικές επιθέσεις του ISIS στην Ευρώπη. Δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να εξελιχθούν κοινές στρατιωτικές και αστυνομικές επιχειρήσεις για τη σύλληψη των υπόπτων.  

Από την ίδια «μήτρα» στρατολογήσεων προήλθε και ο 29χρονος Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς, που πρόσφατα συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη. Οι «ιμάμηδες» καθοδηγητές, τον στρατολόγησαν σε πολύ νεαρή ηλικία, τον εξόπλισαν, ωστόσο οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές του επικοινωνίες, προκάλεσαν τον εντοπισμό και την σύλληψή του το 2005. Σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών ο Μπεκτάσεβιτς θα προέβαινε σε τρομοκρατική επίθεση εναντίον αμερικανικού αεροπλανοφόρου, που βρισκόταν τότε στη Βοσνία, με αφορμή τις επιθέσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Μετά την αποφυλάκισή του το 2011, μαζί με συγκατηγορούμενούς του πήγε στη Συρία, τρία χρόνια αργότερα. Τον Ιούνιο του 2014 παίρνοντας μία προεκπαίδευση, έγινε συμπολεμιστής των Τσετσένων τζιχαντιστών στο Χαλέπι. Το ίδιο θα έκανε και πρόσφατα μαζί με τον 20χρονο από την Υεμένη, περνώντας από την χώρα μας.

 

Το χωριό του… ISIS

 

Ένα από τα σημαντικότερα προπύργια και κέντρα εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους στα Βαλκάνια, βρίσκεται στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Πρόκειται για έναν ορεινό οικισμό, λεγόμενο Gornja Maoca ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι εκτός ελέγχου. Και σε αυτή την περίπτωση μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έχουν εντοπίσει αυτές τις επικίνδυνες διεργασίες και δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιχείρησης απενεργοποίησης του κέντρου και σύλληψης των εμπλεκομένων.

          Πρόκειται για έναν Γουχαμπιστικό οικισμό με επικεφαλής τον Ιμάμη Nusret Imamovic, ο οποίος μέσω ενός δουλεμπόρου είχε ταξιδέψει μαζί με τον Mirsad Bektasevic, για να πολεμήσουν στο πλευρό Τσετσένων στο Χαλέπι.

 

 

 

 

Η κοινότητα Gornja Maoca, αριθμεί 500 σκληροπυρηνικούς Ισλαμιστές στη Βοσνία και έχει αποτελέσει πολλές φορές αντικείμενο έρευνας τόσο των τοπικών όσο και των διεθνών αρχών. Τα μέλη της έχουν στενές σχέσεις με πυρήνες τζιχαντιστών σε Αυστρία, Κροατία, Γερμανία, Ελβετία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία ενώ αποτελούν το βασικότερο πυρήνα μιας δωδεκάδας χωριών στη Βοσνία που έχουν αυτονομηθεί από τη κεντρική εξουσία και έχουν ανακηρυχθεί «ζώνες της Σαρίας». Η χρηματοδότηση για αυτούς τους σκοπούς είναι άφθονη και προέρχεται κυρίως από τη Σαουδική Αραβία.

 

 

 

 

Ένα άλλο «ύποπτο» χωριό είναι το Bosanska Bojna μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα Βοσνίας-Κροατίας. Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της Corriere della Sera υπήρχε η περιγραφή της «διέλευση των συνόρων» στο χώρο Σένγκεν ως έναν μικρό χωματόδρομο και μία πινακίδα «Stop». Η είσοδος στην Κροατία χωρίς κανέναν έλεγχο, δηλαδή  σε χώρα Σένγκεν, ήταν απρόσκοπτη και ανεξέλεγκτη.

Ο επικεφαλής των μουσουλμάνων της περιοχής είναι ο Hussein Bosnic, ο οποίος είναι πλέον ιμάμης και ονομάζεται Bilal. Αυτός είναι ο κύριος προπαγανδιστής της Ευρωπαϊκής τζιχάντ. Λέγεται ότι έχει δραστηριοποιηθεί στη Σουηδία, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ιταλία. Τον Δεκέμβριο του 2015, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση στην Ιταλία, επειδή στρατολόγησε άνδρες οι οποίοι ήταν έτοιμοι να διαπράξουν τρομοκρατικές επιθέσεις. Σε αυτή την περιοχή, λόγω του πολέμου εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τις Βοσνιακές αρχές η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα… επενδύουν στην  περιοχή. Για τον θύλακα στην Bosanska Bojna, το Κατάρ έχει πληρώσει 200.000 δολάρια. Οι Σαλαφιστές έχουν θύλακες και στην Gornja Maoca όπως και στις περιοχές Teslic, Osve, Maglaj, Gluha Bovica, Mehurići και Zenica.

Ο Igor Golijanin, Αρχηγός του Επιτελείου του Υπουργείου Ασφάλειας της Βοσνίας, μετά την επίθεση στο γαλλικό σατυρικό περιοδικό είχε αναφέρει: «Οι σφαίρες της επίθεσης στο Charlie Hebdo κατασκευάστηκαν στο Μόσταρ, τα καλάσνικοφ των επιθέσεων προέρχονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία». 

http://www.thetoc.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis