Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 13/05/2018

Κραυγές και πανικός επικράτησαν κοντά στην Όπερα, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας, στο 2ο διαμέρισμα, σε μια πολυσύχναστη συνοικία με μπαρ, εστιατόρια και θέατρα, λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ του Σαββάτου.

Στην οδό Μονσινί ένας άνδρας, φωνάζοντας «Ο Θεός είναι μεγάλος» σκότωσε με μαχαίρι έναν περαστικό και τραυμάτισε τέσσερις ακόμη, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές.

«Η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε σπιθαμή ενάντια στους εχθρούς της ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μετά την επίθεση, επαινώντας τους αστυνομικούς που «εξουδετέρωσαν τον τρομοκράτη».

Η πρώτη κλήση στην αστυνομία έγινε στις 20:47, τοπική ώρα (21:47, ώρα Ελλάδας) και οι αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στο σημείο εντός 5 λεπτών και ο δράστης «εξουδετερώθηκε», εντός 9 λεπτών μετά την πρώτη κλήση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου αστυνομικών, Ροκό Κοντεντό δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο δράστης αφού επιτέθηκε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι, επιχείρησε να επιτεθεί στην αστυνομία φωνάζοντας: «Θα σας σκοτώσω, θα σας σκοτώσω!».

Οι αστυνομικοί τότε τον πυροβόλησαν.

Ο εισαγγελέας Φρανσουά Μολίν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αντιτρομοκρατική μονάδα της αστυνομίας ξεκίνησε μια έρευνα, λαμβάνοντας υπόψη τον τρόπο που λειτούργησε ο δράστης.

Η ταυτότητα του άνδρα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, ανέφεραν οι αξιωματούχοι τα ξημερώματα της Κυριακής.

Μια φωτογραφία η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Ρόιτερς, και σύμφωνα με μια πηγή εμφανίζει το δράστη, δείχνει έναν γυμνόστηθο νεαρό άνδρα με γένια, ο οποίος φορά ένα μαύρο παντελόνι.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης σύμφωνα με το προπαγανδιστικό όργανο της τζιχαντιστικής οργάνωσης, πρακτορείο Amaq. Δεν παρέθεσε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν

Οι τέσσερις άνθρωποι που τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι από έναν άνδρα που σκότωσε έναν περαστικό το Σάββατο το βράδυ στο Παρίσι, είναι εκτός κινδύνου δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Ο υπουργός, ο οποίος επισκέφτηκε τους τραυματίες της επίθεσης στο νοσοκομείο Ζωρζ Πομπιντού της γαλλικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι: «ένας νεαρός άνδρας, 29 ετών, έχασε τη ζωή» του, συμπληρώνοντας ότι: «για ακόμη μια φορά τα νιάτα της Γαλλίας πέφτουν θύματα».

«Μας είπαν να μπούμε γρήγορα σε ένα μπαρ. Είχα περιέργεια και βγήκα ξανά έξω και είδα ένα άτομο στο έδαφος, σε απόσταση περίπου 200 μέτρα από μένα. Η αστυνομία, η πυροσβεστική και το ασθενοφόρο έφτασε», δήλωσε μια γυναίκα αυτόπτης μάρτυρας στον τηλεοπτικό σταθμό LCI.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε το Σάββατο το βράδυ ότι η Γαλλία πληρώνει "για ακόμη μια φορά το τίμημα του αίματος", διαβεβαιώνοντας ότι "δεν θα υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή μπροστά στους εχθρούς της ελευθερίας".

Στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών χαιρέτισε "τη ψυχραιμία και ετοιμότητα των δυνάμεων της αστυνομίας που εξουδετέρωσαν τον δράστη".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis