Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 11/01/2020

Χαρακτηρίζονται ως το άγρυπνο μάτι της Ελληνικής Αστυνομίας ή ως οι φρουροί του νόμου από τους αιθέρες και όχι άδικα, καθώς όταν οι επίγειες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., αδυνατούν να εντοπίσουν μεγάλες χασισοφυτείες σε δύσβατες περιοχές ή να καταδιώξουν επικίνδυνους κακοποιούς στα στενά της πόλης, αναλαμβάνουν δράση τα ιπτάμενα κομάντο της ΕΛ.ΑΣ... οι ελικοπτεράδες, που μπορούν να σκανάρουν και να ξετρυπώσουν από χασισοφυτείες μέχρι... και ληστές.

Το Newsbeast.gr βρέθηκε στο «στρατηγείο» της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και κατέγραψε την ετοιμότητα της υπηρεσίας, ενώ συνομίλησε με τους ιπτάμενους πρωταγωνιστές της που έχουν μάθει να ζουν με την αδρεναλίνη στο κόκκινο και άκουσε τις δικές τους αγωνίες κάθε φορά που «σκίζουν» τους αιθέρες συμμετέχοντας σε επικίνδυνες αστυνομικές επιχειρήσεις.

«Είμαστε μία μάχιμη υπηρεσία που βρισκόμαστε σε επιφυλακή 24 ώρες το 24ωρο. Ο χρόνος ετοιμότητας είναι 10άλεπτη για απογειώσεις στην Αττική και στην ευρύτερη περιοχή ενώ για μακρινές αποστολές π.χ. σε νησιά ο χρόνος ετοιμότητας είναι λίγο μεγαλύτερος, ανάλογα με τον χρόνο που θα χρειαστεί για την ενημέρωση του πληρώματος, τις καιρικές συνθήκες δηλαδή για λεπτομέρειες της αποστολής» σύμφωνα με τον Ταξίαρχο κ. Χαράλαμπο Συρογιάννη ο οποίος είναι από τους πρώτους πιλότους από την ίδρυση της υπηρεσίας, ιπτάμενος εν ενεργεία και διοικητής των Εναερίων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα μας διηγήθηκε και ένα περιστατικό στο οποίο συμμετείχε ως πιλότος πριν λίγα χρόνια και δείχνει πόσο καθοριστική είναι η συμβολή της υπηρεσίας στις αστυνομικές επιχειρήσεις.

«Ήμουνα σε πτήση και άκουσα από τον ασύρματο για μία ένοπλη ληστεία στην παραλιακή. Ενημερώσαμε το κέντρο και πετάξαμε πάνω από την περιοχή. Μέσα σε λίγα λεπτά εντοπίσαμε τους υπόπτους που μετέβαιναν σε μοτοσικλέτα και αρχίσαμε να τους παρακολουθούμε.

Τους καταδίωκαν περιπολικά και μηχανές της αστυνομίας αλλά αυτοί έτρεχαν στα στενά με μεγάλες ταχύτητες και κάποια στιγμή τους έχασαν οι επίγειες δυνάμεις. Εμείς είχαμε συνέχεια οπτική επαφή με τους υπόπτους και ενημερώναμε συνεχώς το κέντρο για το που κινούνταν. Μετά από περίπου 30 λεπτά καταδίωξης έγινε εγκλωβισμός τους στο ύψος του Κάραβελ και συνελήφθησαν.

Αυτή είναι μία από τις πολλές περιπτώσεις που έχουμε συμβάλει καθοριστικά με τα ελικόπτερα στη καταδίωξη και σύλληψη κακοποιών. Οι πολίτες να ξέρουν ότι σαν υπηρεσία δίνουμε το 100% των δυνάμεών μας για να προσφέρουμε στη προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών».

Οι αποστολές

 
Η εικόνα που καταγράφει σε μια αστυνομική επιχείρηση το ελικόπτερο, μεταδίδεται απευθείας ζωντανά στο κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α.

Καταδιώξεις, αστυνόμευση όλης της Ελλάδας για θέματα πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας, διάσωση και έρευνα, συμβολή στην αναζήτηση διωκόμενων προσώπων ή προσώπων που έχουν εξαφανισθεί, συνοδεία ή και μεταφορά υψηλών προσώπων, εντοπισμός και ανεύρεση κρυμμένων χασισοφυτειών κυρίως σε δυσπρόσιτα μέρη, ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις, όπως η αντιμετώπιση επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων, συνδρομή σε επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής, είναι μερικές μόνο από τις αποστολές που συμμετέχουν οι ελικοπτεράδες της ΕΛ.ΑΣ.

Οι πανίσχυρες κάμερες τελευταίας τεχνολογίας, που είναι εφοδιασμένα τα ελικόπτερα για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, μπορούν να μεταδίδουν ζωντανά εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της αστυνομίας, ενώ διαθέτουν διόπτρες νυχτερινής όραση και σύστημα θερμικής απεικόνισης το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει την ανθρώπινη παρουσία σε ένα χώρο με βάση τη διαφορά θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος από το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται.

Η εικόνα που καταγράφει σε μια αστυνομική επιχείρηση το ελικόπτερο, μεταδίδεται απευθείας ζωντανά στο κέντρο επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α. όπου οι αξιωματικοί συντονίζουν την εν λόγω επιχείρηση δίνοντας τις κατάλληλες εντολές στις επίγειες δυνάμεις αλλά και απευθείας στο γραφείο του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Σήμερα, η υπηρεσία η οποία ιδρύθηκε το 1995 και υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, διαθέτει 5 ελικόπτερα, τα τρία τύπου BO-105 και τα δύο τύπου EC-135.

Το αστυνομικό προσωπικό της προέρχεται από το μόνιμο προσωπικό της αστυνομίας, που επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια και εκπαιδεύεται σε συνεχή βάση.

Διακρίνεται στο ιπτάμενο προσωπικό, στο οποίο υπάγονται οι χειριστές και οι τεχνίτες των εναερίων μέσων και στο προσωπικό διοικητικής υποστήριξης. Βασικός κανόνας που ακολουθείται ευλαβικά από όλους στην υπηρεσία είναι να τηρούνται αυστηρά όλα τα πρότυπα ασφαλείας. Δεν είναι τυχαίο που όλα αυτά τα χρόνια ο δείκτης ατυχημάτων είναι σχεδόν μηδενικός.

Σε κάθε πτήση το πλήρωμα του ελικοπτέρου είναι τριμελές. Αποτελείται από τους δύο χειριστές -κυβερνήτη, συγκυβερνήτη- που κάθονται πίσω από τα χειριστήρια του κόκπιτ και έναν μηχανικό ο οποίος κάθεται στις πίσω θέσεις του ελικοπτέρου και έχει τον χειρισμό του τεχνικού εξοπλισμού του ελικοπτέρου δηλαδή των καμερών του.

Άψογα συγχρονισμένοι και οι τρεις σαν ελβετικό ρολόι ακριβείας, εγγυώνται την επιτυχία της επιχείρησης που συμμετέχουν όσο δύσκολη και απαιτητική και αν είναι χωρίς να γίνει το παραμικρό λάθος. Εξάλλου όπως λένε και οι ίδιοι, λάθη στα 5.000 και στα 10.000 πόδια δεν συγχωρούνται.

Οι ελικοπτεράδες της Ελληνικής Αστυνομίας θεωρούνται από τους καλύτερα εκπαιδευμένους χειριστές παγκοσμίως καθώς καλούνται να πετάξουν και να φέρουν εις πέρα αποστολές μέρα και νύχτα στον ελλαδικό χώρο που θεωρείται από τους πιο δύσκολους γεωγραφικά στον κόσμο λόγω των ορεινών όγκων που διαθέτει.

Φωτογραφίες Γιάννης Κέμμος

Βίντεο Γιάννης Κέμμος

 

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis