Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:30 | 24/05/2018

«Το αίσθημα ασφαλείας και η παροχή χρηστικών πληροφοριών είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας», αναφέρουν στον Αθήνα 9.84 αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ και συμπληρώνουν λέγοντας ότι, «η παρουσία των αστυνομικών στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση λειτούργησε προληπτικά και αποτρεπτικά».

[custom:google-ads]

Τα στατιστικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Αθήνα 9.84 μόνο το 2017 οι ποδηλάτες αστυνομικοί στην Αθήνα προχώρησαν σε:

  • 1.074 ελέγχους ατόμων
  • 69 προσαγωγές
  • 9 συλλήψεις
  • 224 παραβάσεις Κ.Ο.Κ.
  • 187 ελέγχους τουριστικών λεωφορείων

Τους πρώτους μήνες του 2018 (Ιανουάριος-Απρίλιος) πραγματοποιήθηκαν 210 έλεγχοι ατόμων, 4 προσαγωγές, 69 βεβαιώσεις παραβάσεων του ΚΟΚ και 77 έλεγχοι σε τουριστικά λεωφορεία και άλλα οχήματα.

Αυτό που δεν καταγράφουν οι αριθμοί είναι η εξυπηρέτηση χιλιάδων τουριστών με χρηστικές πληροφορίες και οι αμέτρητες φωτογραφίες με τους ποδηλάτες αστυνομικούς.

Ο θεσμός της εμφανούς αστυνόμευσης με ποδήλατα ξεκίνησε πιλοτικά τον Σεπτέμβριο του 2015 στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς στην Αθήνα.

Πού κυκλοφορούν

Στην Αθήνα οι αστυνομικοί με ποδήλατο κυκλοφορούν σε περιοχές όπου το περιπολικό δεν μπορεί να πάει, όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, οι στύλοι του Ολυμπίου Διός, το Καλλιμάρμαρο, ο Εθνικός Κήπος, το Ζάππειο, η πλατεία Συντάγματος, ο πεζόδρομος της Ερμού, η περιοχή της Πλάκας, η πλατεία Μοναστηρακίου, το Θησείο και η Αποστόλου Παύλου.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο θεσμός επεκτάθηκε στα Χανιά και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς στην Κέρκυρα, τη Ρόδο και το Ναύπλιο, ενώ από τον Ιούνιο του 2017 επεκτάθηκε στην πόλη της Κατερίνης.

Η επέκταση και ο νέος εξοπλισμός

Στις 9 Μαΐου, σε ειδική παρουσίαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανακοινώθηκε η επέκταση του θεσμού σε άλλες 10 περιοχές της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε  Ύδρα, Σπέτσες, Καστοριά, Χαλκίδα, Μυτιλήνη, Χίο, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λευκάδα και Τρίκαλα.

Από την περασμένη Δευτέρα 21 Μαΐου, οι πρώτοι αστυνομικοί με ποδήλατα ξεκίνησαν τις περιπολίες και σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν και τα 64 νέα ποδήλατα, 52 συμβατικά και 12 ηλεκτροκίνητα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα και κατανέμονται στις περιοχές που λειτουργεί ο θεσμός.

Οι βασικές αρμοδιότητες των ποδηλατών αστυνομικών είναι:

–  η εξυπηρέτηση επισκεπτών και τουριστών, παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και τις απαραίτητες πληροφορίες, τόσο τουριστικού, όσο και ευρύτερου ενδιαφέροντος,

–   η συνεργασία και συνδρομή σε άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας ή άλλους Φορείς, ώστε να διευθετούνται προβλήματα, κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος και να διευκολύνονται οι επισκέπτες των περιοχών αυτών, και

–    η ανάλογη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η αποτελεσματική ανταπόκριση στη διαχείριση ήπιων περιστατικών αστυνομικής φύσεως.

Οι αστυνομικοί ποδηλάτες υπάγονται διοικητικά και επιχειρησιακά στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Τουριστικής Αστυνομίας και για την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους διαθέτουν ειδικού τύπου στολή ποδηλάτη, ενώ είναι εφοδιασμένοι και με όλα τα απαιτούμενα είδη, ατομικό οπλισμό, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φορητό ασύρματο κ.λπ.

Πηγή:  athina984.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis