Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:55 | 18/12/2014

 

Την ακούσια ή εκούσια εμπλοκή υψηλόβαθμων στελεχών τραπεζών και ιδιοκτητών γραφείων τελετών, στο κύκλωμα αρπαγής τραπεζικών καταθέσεων νεκρών, δίνοντας πληροφορίες για τους θανάτους και τους ανενεργούς λογαριασμούς θανόντων, ερευνούν οι αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Τα στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας εξάρθρωσαν κύκλωμα, το οποίο είχε τον ίδιο «αρχηγό» σπείρας, που σχετίζεται με την μυστήρια υπόθεση θανάτου των δύο αδερφών ρακοσυλλεκτών στη Βουλιαγμένη και την προσπάθειαυπεξαίρεσης των καταθέσεών τους περίπου 550.000 ευρώ. Διαπιστώνουν ότι κυκλώματα απατεώνων έχουν δημιουργήσει μία «φάμπρικα» εντοπισμού τραπεζικών λογαριασμών νεκρών πολιτών και στη συνέχεια επιχείρηση αρπαγής των χρημάτων από αυτούς.

«Υποκατάστημα» της ίδιας σπείρας κατόρθωσε σχεδόν παράλληλα να αρπάξει τις τραπεζικές καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ, από τον λογαριασμό ενός 62χρονου υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών, που πέθανε αιφνίδια στις 16 Ιουλίου 2014.

Συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 58χρονος καθηγητής ξένων γλωσσών, ένας 44χρονος λογιστής, ένας 44χρονος επιχειρηματίας, ένας 41χρονος δημοτικός υπάλληλος, ένας 57χρονος ελεύθερος επαγγελματίας και μία 57χρονη συνταξιούχος. Αναζητούνται έξι άτομα μεταξύ των οποίων, και ο 52χρονος «αρχηγός» Αν. Ρ., ο οποίος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των ρακοσυλλεκτών, πριν από δύο μήνες, έφυγε με την γυναίκα τους και πήγε στα πεθερικά του στην Αυστραλία.

Πως έκαναν τις αναλήψεις

 

Τα μέλη του κυκλώματος πληροφορήθηκαν τον θάνατο του 62χρονου, μέσα στο σπίτι του στην Αθήνα, στις 16 Ιουλίου 2014. Τον είχαν βρει οι συνάδελφοί του από το υπουργείο Εξωτερικών, που είχαν ανησυχήσει από την απουσία του. Ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ήταν παντρεμένος με υπήκοο Φιλανδίας, που μένει μόνιμα στη χώρα της.Οι δράστες πληροφορήθηκαν ότι ο θανών είχε τραπεζικές καταθέσεις ύψους 250.000 ευρώ.

Πλαστογράφησαν αστυνομική ταυτότητα, λογαριασμό της ΔΕΗ και εκκαθαριστικό της εφορίας. Με αυτά τα δικαιολογητικάστις 3 και 8 Οκτωβρίου πήγαν σε υποκατάστημα τράπεζας στην Χαλκίδα, ένας 57χρονος που δεν έχει συλληφθεί συνοδευόμενος από τον καθηγητή ξένων γλωσσών. Κατάφεραν να κάνουν ανάληψη 100.000 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα. Η απάτη διαπιστώθηκε στις 12 Νοεμβρίου, όταν η επιθεωρήτρια της τράπεζας απευθύνθηκε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Από βίντεο της τράπεζας εντοπίστηκε η παρουσία και του 52χρονου «αρχηγού» και ενός 45χρονου που αναζητείται. Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι διαδοχικά επτά από τους κατηγορουμένους είχαν επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της τράπεζας ρωτώντας για τους λογαριασμούς του νεκρού. Μάλιστα είχε επιχειρηθεί ανάληψη 30.000 ευρώ από την 57χρονη συνταξιούχο χωρίς να τα καταφέρει.

Ταυτόχρονα τους ρακοσυλλέκτες

Από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι άλλα μέλη του κυκλώματος υπό την καθοδήγηση του ίδιου «αρχηγού»επιχειρούσαν να αποσπάσουν τα 550.000 ευρώ, χρήματα καταθέσεων των δύο αδερφών, που είχαν εντοπιστεί νεκροί στις 7 Ιουλίου 2014, μέσα στο σπίτι τους στην οδό Διός στη Βουλιαγμένη. Οι υπόνοιες για την πιθανότητα δολοφονίας των αδερφών, που είχαν πεθάνει σχεδόν ταυτόχρονα παρότι είχαν ηλικιακή διαφορά 14 χρόνων, ήταν πολλές. Οι τοξικολογικές εξετάσεις δεν κατέστη εφικτό να έχουν αποτέλεσμα εξαιτίας του μεγάλου χρονικού διαστήματος από τον θάνατο των αδερφών, ωστόσο οι αστυνομικές εκτιμήσεις αποκλείουν όλο και πιο πολύ την περίπτωση δολοφονίας τους.

 

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 46χρονο παλαίμαχο ποδοσφαιριστή μεγάλων αθλητικών σωματείων όλων των κατηγοριών, μία 47χρονη συμβολαιογράφο, έναν 66χρονο οικοδόμο, που με πλαστό πληρεξούσιο επιχείρησαν να κάνουν ανάληψη 160.000 ευρώ από τον κοινό λογαριασμό των νεκρών αδερφών. Σε αυτήν την περίπτωση, η προσπάθεια ανάληψης χρημάτων και οι συλλήψεις είχαν γίνει στις 7 Οκτωβρίου 2014, ενώ η ανάληψη στην Χαλκίδα έγινε την επόμενη μέρα.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis