Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 03/12/2018

Παρουσίαση από τον Διοικητή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ για 3 υποθέσεις και συγκεκριμένα για εξιχνίαση ανθρωποκτονίας ημεδαπής στη Μάνδρα Αττικής τον Μάιο του 2018, για εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες σε Αττική, Φθιώτιδα και Βοιωτία και για την εξέλιξη της έρευνας για την υπόθεση της πρόσφατης ληστείας στα ΕΛ.ΤΑ στα Βίλια Αττικής


http://www.businessnews.gr/sites/default/files/styles/scalecrop_870x530/public/abb.jpg?itok=KycQnHhf

Απορρυπαντικά Palmolive, 1+1 Δώρο!  Ισχύει για αγορές έως 08/12/2018.


Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχος Κανέλλος Γεώργιος:

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τρεις (3) σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής.

[custom:google-ads]

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, που χειρίσθηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, αφορά στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 51χρονης ημεδαπής, που διαπράχθηκε στη Μάνδρα Αττικής την 24-5-2018.

 

Μετά από πολύμηνη ενδελεχή έρευνα, κατέστη δυνατή η ταυτοποίηση των δύο δραστών και ο προσδιορισμός του κινήτρου της πράξεώς τους, που ήταν η ληστεία του θύματος. Ο πρώτος εκ των δραστών, που πρόκειται για 43χρονο ημεδαπό, συνελήφθη την 26-11-2018, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, κατά τη διάπραξη ληστείας σε σούπερ μάρκετ στα Βριλήσσια. Ο δεύτερος δράστης, που αναζητείται, είναι αλλοδαπός, δραπέτης Καταστήματος Κράτησης.

Ως προς τη δεύτερη υπόθεση, που χειρίσθηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, και συνεργάστηκε στο στάδιο της έρευνας, με τα Τμήματα Ασφαλείας Λαμίας και Θήβας καθώς την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, αφορά στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα στην Αττική καθώς και σε περιοχές της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τακτικές Κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. – Θα υπάρξουν και αυτή τη φορά εκπλήξεις;

Ταυτοποιήθηκαν τέσσερα (4) μέλη της οργάνωσης, που πρόκειται για ημεδαπούς, δύο (2) εκ των οποίων συνελήφθησαν την 26-11-2018, μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης, κατά τη διάπραξη ληστείας σε σούπερ μάρκετ στα Βριλήσσια, ενώ οι άλλοι δύο (2) συνελήφθησαν την 27-11-2018 στο Νέο Κόσμο από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, έχοντας στην κατοχή τους πιστόλι, περίστροφο, φυσίγγια και χειροβομβίδες.

Μέχρις στιγμής, εξακριβώθηκε η συμμετοχή τους σε δεκαέξι (16) υποθέσεις ένοπλων ληστειών.

Ως προς την τρίτη υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και αφορά στην εξέλιξη της έρευνας για το περιστατικό της ένοπλης ληστείας που διαπράχθηκε την 27-11-2018, σε Ταχυδρομικό Κατάστημα στα Βίλια Αττικής και συνελήφθη από αστυνομικό του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού ένας εκ των δραστών, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν και οι άλλοι δύο (2) συνεργοί τους. Επιπλέον πιστοποιήθηκε η συμμετοχή των ανωτέρω δραστών στην ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης που διαπράχθηκε την 19-11-2018 στην Νέα Ιωνία.

Λεπτομέρειες θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους Αστυνομικούς που χειρίσθηκαν με επιτυχία τις παραπάνω υποθέσεις.

[custom:google-ads]

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, οι τρείς υποθέσεις εξιχνιάστηκαν από υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αφορούν στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας τα μέλη της οποίας διέπρατταν ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών, SUPER MARKETS και άλλα καταστήματα, στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας 51χρονης ημεδαπής στην Μάνδρα Αττικής την 24-05-2018 και στη σύλληψη δύο ατόμων που σχετίζονται με τη ληστεία σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στην περιοχή των Βιλίων Αττικής την 27.11.2018.

Στην πρώτη υπόθεση διακριβώθηκε η δράση ομάδας ατόμων αποτελούμενη από τουλάχιστον έξι (6) μέλη, οι οποίοι τουλάχιστον από τα μέσα του μήνα Ιουλίου του τρέχοντος έτους ενώθηκαν και συνέστησαν εγκληματική οργάνωση, με αποκλειστικό σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και πιο συγκεκριμένα, ένοπλων ληστειών σε υποκαταστήματα τραπεζών, super market και άλλα καταστήματα τόσο στην Αττική, όσο και στις επαρχιακές πόλεις των Νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν τέσσερις ημεδαποί, τρείς άνδρες και μια γυναίκα, ηλικίας 39, 40, 43  και 35 ετών. Επιπλέον αναζητούνται, τουλάχιστο άλλα δύο μέλη που ανήκουν στην ίδια εγκληματική ομάδα.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίες, απόπειρα ληστείας και ληστείες κατά συρροή και κατά συναυτουργία, για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ενώ ο ένας εκ των συλληφθέντων για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 26-11-2018 συνελήφθησαν οι δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες, ηλικίας 40 και 43 ετών, ύστερα από ληστεία και ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ. Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω την 26-11-2018 και περί ώρα 20.30, επιβαίνοντες σε κλεμμένο αυτοκίνητο στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, προσέγγισαν κατάστημα SUPER MARKET στα Βριλήσσια, στάθμευσαν το όχημα πλησίον της εισόδου, και φορώντας κράνη, εισήλθαν σε αυτό και αφού ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιών πελάτες και υπαλλήλους, αφαίρεσαν από τα πέντε ταμεία το χρηματικό ποσό των 3.409 Ευρώ.

[custom:google-ads]

Κατά την έξοδο τους από το κατάστημα, 40χρονος, πυροβόλησε προς τους προστρέξαντες Αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, χωρίς ωστόσο να τους τραυματίσει. Οι αστυνομικοί, αμυνόμενοι και αφού έλεγξαν περιμετρικά το χώρο, ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 40χρονου, πριν αυτός κάνει χρήση της χειροβομβίδας αμυντικού τύπου που έφερε στο τσαντάκι του. Στη συνέχεια, εντοπίσθηκε και συνελήφθη και ο 43χρονος συνεργός του, παρά την σθεναρή αντίσταση που προέβαλε.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των ανωτέρω συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:

  • το χρηματικό ποσό των 5.849 Ευρώ, μέρος των οποίων, προέρχεται από τη ληστεία από το παραπάνω κατάστημα,
  • (2) χειροβομβίδες,
  • (2) πιστόλια,
  • (7) κάλυκες,
  • πλήθος συσκευών κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,
  • πλήθος κοσμημάτων,
  • ηλεκτρονικές συσκευές (laptop και tablet),
  • κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτ-το και κλεμμένη δίκυκλή μοτοσικλέτα και
  • μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών.

Επίσης,  σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε όχημα, πρώτες πρωινές ώρες της 27-11-2018 στον Νέο Κόσμο, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν άνδρας ηλικίας 39 ετών και γυναίκα 35 ετών. Στην κατοχή τους βρέθηκε και κατασχέθηκε πιστόλι χρώματος καφέ με αποξεσμένο τον σειριακό αριθμό, το οποίο είχε φυσίγγιο στη θαλάμη και γεμιστήρα με δεκατέσσερα (14) φυσίγγια.

Εντός του οχήματος των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο αποφάσεις ανοίγουν το δρόμο για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια

  • (3) χειροβομβίδες,
  • περίστροφο και γεμιστήρες,
  • φυσίγγια,
  • ναρκωτικές ουσίες και
  • πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων και συσκευών.

Όπως διαπιστώθηκε από την προανάκριση, οι δράστες ενεργούσαν με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση και ανάλογα με το στόχο που επέλεγαν, δρούσαν είτε κατά μόνας είτε σε δυάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις, ο ένας δράστης εισέρχονταν έχοντας ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά τού, ενώ ο άλλος ή οι άλλοι δράστες έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κουκούλες, καπέλα ή κράνη. Με την απειλή πιστολιών, ακινητοποιούσαν πελάτες και υπαλλήλους και αφαιρούσαν τα χρήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επεδείκνυαν και χειροβομβίδα.

Κάποια από τα μέλη αναλάμβαναν το ρόλο του φυσικού αυτουργού κατά τη διάπραξη των ληστειών, ενώ άλλα παρέμεναν πλησίον των καταστημάτων, έχοντας το ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου, ώστε να εξασφαλίσουν τη διαφυγή των συνεργών τους ή την ενημέρωση για τυχόν άφιξη αστυνομικών δυνάμεων. Επίσης μέλη της ομάδας, μετέβαιναν λίγο πριν τις ληστείες για κατόπτευση των χώρων του «στόχου»-καταστήματος.

Για τη διάπραξη των ληστειών, αλλά και για την διαφυγή τους, χρησιμοποιούσαν ανάλογα πάντα με την σύνθεση τους, Ι.Χ.Ε. αυτ-τα ή μοτ-τες, είτε νοικιασμένα από εταιρείες είτε κλεμμένα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες.

Από την έρευνα εξιχνιάστηκαν δεκαέξι (16) ληστείες (14 τετελεσμένες και 2 απόπειρες) και συγκεκριμένα -3- σε υποκαταστήματα τραπεζών, -9- σε super market , -2- σε επιχειρήσεις, -1- απόπειρα ληστείας σε επιχείρηση και -1- απόπειρα ληστείας σε ιδιώτη. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την διαπίστωση του εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Για την δεύτερη υπόθεση, από την Υποδ/νση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας – Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε η ανθρωποκτονία 51χρονης ημεδαπής, στη Μάνδρα Αττικής πρωινές ώρες της 24-05-2018, έξω από την οικία της.

Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι ο 43χρονος ημεδαπός ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάπραξη ληστείας σε σουπερ μάρκετ στην περιοχή των Βριλησσίων, και αφορά στην προηγούμενη υπόθεση. Επιπλέον, αναζητείται συνεργός του, αλλοδαπός υπήκοος, που τυγχάνει δραπέτης καταστήματος κράτησης.

Από την προανάκριση και με βάση την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα του τόπου του εγκλήματος, αλλά και από μαρτυρίες, σχετικά με τον τρόπο που ενήργησαν οι δράστες, προέκυψαν στοιχεία που παραπέμπουν σε «ενέδρα».

Επιπλέον, από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εξακρίβωση των κινήσεων των δραστών, πριν αλλά και μετά το έγκλημα, διαπιστώθηκε ότι προκειμένου να γνωρίζουν κάθε στιγμή το ακριβές σημείο όπου βρισκόταν το θύμα, είχαν τοποθετήσει στο αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε, συσκευή εντοπισμού θέσης (GPS TRACKER). Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο αυτοκίνητο, βρέθηκε η συσκευή επιμελώς κρυμμένη και κατασχέθηκε.

Η σχηματισθείσα δικογραφία, υπεβλήθη στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών.

Τέλος, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν δύο άτομα που σχετίζονται με την ληστεία σε υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. στην περιοχή των Βιλίων την 27.11.2018.

Ειδικότερα, από την αξιοποίηση του προανακριτικού υλικού της υπόθεσης και την μελέτη των πειστηρίων, ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή 37χρονου αλλοδαπού και 23χρονης ημεδαπής στην υπόθεση της ληστείας και συνελήφθησαν. Υπενθυμίζεται ότι για την ίδια υπόθεση παραμένει φρουρούμενος και ο πρώτος δράστης στο ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο, ύστερα από την ένοπλη συμπλοκή που είχε με αστυνομικό του Αστυνομικου Σταθμού Βιλίων.

Επιπλέον, εξιχνιάστηκε ληστεία σε βάρος 87χρονης ημεδαπής εντός της οικίας της στην περιοχή της Νέας Ιωνίας, που διαπράχθηκε πρώτες πρωινές ώρες της 19-11-2018. Οι συλληφθέντες, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες και με την απειλή πιστολιού και μαχαιριού, είχαν αφαιρέσει το χρηματικό ποσό των 2.000€, κοσμήματα και μία κυνηγετική καραμπίνα.

Από τις έρευνες που ακολούθησαν της σύλληψής τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά :

  • πιστόλι με γεμιστήρα και 6 φυσίγγια,
  • (6) κινητά τηλέφωνα,
  • τo χρηματικό ποσό των 4.345,7€, προερχόμενο από τη ληστεία σε βάρος του υποκαταστήματος ΕΑ.ΤΑ. στην περιοχή των Βίλλίων, καθώς και ο ρουχισμός των δραστών που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανωτέρω ληστεία,
  • (415) φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων,
  • μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών,
  • μαχαίρι τύπου στιλέτο και
  • κυνηγετικό δίκαννο.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγγελέα Πλημ/κών Αθηνών.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis