Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:36 | 09/01/2019

Εκατοντάδες αντιεξουσιαστές από όλο τον κόσμο επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια την περιοχή των Εξαρχείων, που έχει αναδειχθεί στην «Μέκκα της αναρχίας». Σκοπός της επίσκεψής του να βιώσουν από κοντά, «μάχες σώμα με σώμα» με αστυνομικούς και να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντάρτικο πόλης.

Οι τρομο-τουρίστες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι αυτοί που επιλέγουν να επισκεφθούν τα Εξάρχεια σε ημερομηνίες- σταθμούς για τα άτομα του αναρχικού χώρου, όπως είναι η 17η Νοεμβρίου και η επέτειος δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκέμβρη. Η δεύτερη κατηγορία, είναι άτομα που έρχονται στη χώρα μας τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου με σκοπό να ζήσουν το... μύθο τους στο «αυτόνομο Γαλατικό χωριό των Εξαρχείων» ή αλλιώς στο «αυτόνομο κρατίδιο του Εξαρχιστάν».  

Μεταξύ των ατόμων που ήρθαν στοχευμένα για να συμμετάσχουν σε επεισόδια κατά αστυνομικών και να προκαλέσουν χάος στην πρωτεύουσα και ανήκουν στο πρώτο γκρουπ, είναι δύο Γάλλοι, δύο Γερμανοί, ένας Ιταλός, ένας Λιθουανός και ένας Ιρακινός, που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια επεισοδίων για την 17η Νοέμβρη το 2017. Σε βάρος τους, είχε σχηματιστεί δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών, εμπρησμού έκρηξης, διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών.

Στις χώρες τους αν συλλαμβάνονταν για τέτοιου είδους αδικήματα, θα ήταν ήδη φυλακή. Στην Ελλάδα, συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή και αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος, αφέθηκαν ελεύθεροι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θερμές ευχαριστίες και δύο επιπλέον ημερήσιες αναπαύσεις σε Αστυνομικούς για την υπερεργασία και την προσφορά τους

Γνώριμοι των αρχών οι «μπαχαλάκηδες» των Εξαρχείων 

Τα άτομα που πραγματοποιούν επεισόδια, σε εβδομαδιαία πλέον βάση, είναι όλα γνωστά στις Αρχές. Ειδικά εκείνοι που πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των ανδρών των ΜΑΤ σε Τοσίτσα και Χαριλάου Τρικούπη, είναι μια ομάδα που αποτελείται από 20-30 άτομα, Ελλήνων, Αλβανών, Αφγανών και μερικοί από Αλγερία και Τυνησία.

Οι «μπαχαλάκηδες» εκμεταλλεύονται το καθεστώς του «Αβάτου» και της ανομίας που έχει δημιουργήσει η παθητική στάση που επιδεικνύει η φυσική και πολιτική ηγεσία της αστυνομίας στα φαινόμενα αναρχίας και παραβατικότητας που υπάρχουν στην περιοχή και κάνουν κυριολεκτικά, ό,τι θέλουν.

Οι «μπαχαλάκηδες»  δεν ζουν μέσα στο Πολυτεχνείο. «Είναι οι νεαροί που περνούν μέσα από τις γραμμές των ανδρών των ΜΑΤ ή διπλά από τους άνδρες ασφαλείας με το βλέμμα τους σεμνό στραμμένο στην άσφαλτο. Όσοι προσάγονται απλά αποκτούν νέα ανεβασμένη υπόσταση απέναντι στους... συντρόφους», τονίζουν άνδρες της ασφάλειας με εμπειρία και γνώση.

Μοναδική παρουσία της οργανωμένης πολιτείας στη «Μέκκα της αναρχίας» είναι εκείνοι των ανδρών της ασφάλειας που με αυτοθυσία, ρίσκο, εμπειρία και βαθιά γνώση της «ανθρωπογεωγραφίας» και των δραστηριοτήτων ενεργούν στο σημείο, παρατηρώντας και ενημερώνοντας για τα τεκταινόμενα.. Ουσιαστικά, οι «μπαχαλάκηδες» είναι οι... χρήσιμοι ηλίθιοι της πλατείας Εξαρχείων, καθώς με τις ενέργειές τους παράγουν κλίμα και δίνουν χώρο και χρόνο στις αναβαθμισμένες ομάδες αναρχικών να οργανώνονται και να κρατούν μακριά τις αστυνομικές αρχές.

Οι καταλήψεις και τα δωμάτια μεσω Airbnb 

Οι τρομο- τουρίστες που φτάνουν στα Εξάρχεια από κάθε μήκος και πλάτος της γης, διαμένουν είτε σε υπό κατάληψη κτίρια είτε σε δωμάτια και διαμερίσματα που ενοικιάζουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας airbnb. Τα τελευταία χρόνια, η ενοικίαση δωματίων έχει εξελιχθεί σε μια ιδιαιτέρως κερδοφόρα επιχειρηματική ενέργεια για τους ιδιοκτήτες οικημάτων στα Εξάρχεια.

Οι ενδιαφερόμενοι άλλωστε, έχουν να επιλέγουν μεταξύ 300 και πλέον χώρων που διατίθενται για ενοικίαση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με τις τιμές να ξεκινούν από 16 ευρώ για ένα δωμάτιο και να φτάνουν τα 85 ευρώ για ένα σπίτι, λίγα μόλις μέτρα απο την πλατεία Εξαρχείων. Η δεύτερη επιλογή αφορά όσους τρομο-τουρίστες διαθέτουν την οικονομική άνεση για να ενοικιάσουν χώρο.

Όσοι δεν διαθέτουν αρκετά χρήματα γνωρίζουν εκ των προτέρων πως μπορούν να διαμείνουν σε ένα απο τα 44 κτίρια στα οποία αντιεξουσιαστές έχουν κάνει κατάληψη. Πρόκειται για 23 δημόσια κτίρια, 16 ιδιωτικά, 1 συνιδιοκτησίας δημοσίου και ιδιώτη και 4 αγνώστου ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Σε αυτά τα κτίρια, οι διαμένοντες φαντασιώνονται αντάρτικα πόλης και σχεδιάζουν επιθέσεις που ενίοτε πραγματοποιούν.

Πρόσφατα, αστυνομικοί εντόπισαν δύο αλλοδαπούς, τη στιγμή που μετέφεραν μπιτόνια για την παρασκευή βομβών μολότοφ, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το φορτίο τους, όταν αντιλήφθηκαν την παρουσία τους. Ιδιαίτερες «ζυμώσεις» μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών αναρχικών γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αντιεξουσιαστές επιλέγουν για διακοπές την Ικαρία ή τη Φολέγανδρο, καθώς επίσης και φεστιβάλ σε όχθες ποταμών της κεντρικής κ βόρειας Ελλάδας.  

Το φαινόμενο αυτό, της μετακίνησης αναρχικών από και προς τη χώρα, έχει παρατηρηθεί να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα ταξίδια σε χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής των μελών της αναρχικής συλλογικότητας «Ρουβίκωνας».

Μάλιστα, πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν πως «τα μέλη του «Ρουβίκωνα», έχουν αναλάβει τον ρόλο των εκπαιδευτών για τους αλλοδαπούς αναρχικούς». Μάλιστα, σε πρόσφατη ειρηνική συγκέντρωση αντιεξουσιαστών που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία Πετραλώνων στη μνήμη του θανόντος συντρόφου τους, Δημήτρη Αρμακόλα, μεταξύ των συγκεντρωμένων που μίλησαν για «την αγωνιστική δράση του» ήταν και εκπρόσωποι του κινήματος από Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία προσκεκλημενοι των εκπροσώπων καταλήψεων Κουκακίου.

του Μιχάλη Τεζάρη

Πηγή:  newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis