Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:45 | 03/10/2019

Με αφορμή τα δημοσιεύματα περί επικείμενης τροποποίησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.), σύμφωνα με τις προτάσεις που θα κατατεθούν από ομάδες εργασίας του Υπουργείου Μεταφορών που έχουν συσταθεί, αυξάνοντας τα πρόστιμα για τις επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ κλπ.) και προσθέτοντας ρυθμίσεις για την κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια), θέλουμε με τη σειρά μας, να προτείνουμε μερικές τροποποιήσεις στον υπάρχων Κ.Ο.Κ., ήτοι:

1. Άμεση θέσπιση διοικητικού προστίμου για τις τιμωρούμενες με πταίσμα παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. καθώς με το άρθρο 468 του Νόμου 4619/2019 (ΦΕΚ 95 Α΄) τα πταίσματα καταργήθηκαν. Π.χ. άρθρο 45 άρνηση σε σήμα στάσης αστυνομικού με στολή, άρθρο 88 στέρηση άδειας κυκλοφορίας, άρθρο 89 μεταβολή στοιχείων αδείας κυκλοφορίας, άρθρο 90 παραποίηση πινακίδων κυκλοφορίας ή μετάθεση από το ένα όχημα σε άλλο, άρθρο 97 στέρηση αδείας οδήγησης αγροτικού μηχανήματος ή μηχανημάτων έργων, κ.λ.π.

2. Τροποποίηση του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ. ώστε να είναι εφικτή η αφαίρεση της άδειας οδήγησης, της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος επί τόπου, από τον βεβαιούντα ή τους βεβαιούντες την παράβαση αστυνομικούς, ανακριτικοί υπάλληλοι ή μη.

3. Κατάργηση του διοικητικού μέτρου της αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας και των κρατικών πινακίδων του οχήματος για παραβάσεις που ευθύνεται ο οδηγός.

[custom:google-ads]

Συνέχιση δε της ισχύος του εν λόγω διοικητικού μέτρου, για παραβάσεις που αφορούν ασφάλιση οχήματος, ελλείψεις ή ελαττωματική λειτουργία αυτού επηρεάζοντας δυσμενώς την οδική ασφάλεια, εκπομπές επικίνδυνων καυσαερίων, πρόκληση υπερβολικών θορύβων, κλπ.

4. Πρόβλεψη κυρώσεων σε παραβάσεις των οχημάτων Ιδιωτικής Μικτής Χρήσεως, άρθρο 3 της υπ’ αρίθμ. 61512_2900 Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ 1548 Β΄ / 11-12-2002).

5. Δημιουργία κλιμακωτής αύξησης προστίμου στο άρθρο 20 του Κ.Ο.Κ., ανάλογα με την υπέρβαση ταχύτητας. Δηλαδή ο οδηγός που κινείται π.χ. στον αυτοκινητόδρομο με 220χλμ/ώρα να τιμωρείται πιο αυστηρά από τον οδηγό που κινείται με 160χλμ/ώρα.

6. Εξισορρόπηση του προστίμου της κυκλοφορίας σε οδόστρωμα που προορίζεται για την αντίθετη προς την κατεύθυνσή του κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο ή σε σήραγγες, με τις παραβάσεις του άρθρου 29§8 του Κ.Ο.Κ..

7. Πρόβλεψη διοικητικού προστίμου για τους φέροντες σύστημα απόκρυψης πινακίδων κυκλοφορίας τροποποιώντας το άρθρο 90 του Κ.Ο.Κ..

8. Πρόβλεψη τρόπου καταβολής του προστίμου, κυρίως Σαββατοκύριακα και αργίες, από αλλοδαπούς οδηγούς οι οποίοι αποχωρούν από τη χώρα μας.

Δυναμική Πρωτοβουλία Λαρισαίων Αστυνομικών


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δράσεις της Ένωσης Αστυνομικών Γρεβενών και του δήμου για τα ΑΜΕΑ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis