Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:42 | 16/02/2015

 

Τα 56 κιλά χασίς έχουν περίπου το ίδιο βάρος με την κοπέλα σου, αλλά η αξία τους στο δρόμο είναι πάνω από 676.000 ευρώ. Τόσα ήταν κρυμμένα κάτω από το αυτοκίνητο του Kapil Ghosh, όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2009. Ο -τότε- 20χρονος νεαρός καταδικάστηκε σε 9 χρόνια φυλάκιση για λαθρεμπόριο σε τουρκική φυλακή. Μετά από 20 μήνες, επαναπατρίστηκε στη Βρετανία για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του. Και αφέθηκε ελεύθερος από τη φυλακή Lewes μόλις πριν από τα Χριστούγεννα του 2014.

Προσφάτως είδαμε αρκετά πρωτοσέλιδα με υποθέσεις λαθρεμπορίου στο οποίο εμπλέκονται Βρετανοί. Η Melissa Reid και η Michaella McCollum, 20 και 21 ετών αντιστοίχως καταδικάστηκαν πέρυσι στο Περού, για λαθρεμπόριο κοκαΐνης αξίας μεγαλύτερης των 2 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα η 58χρονη Lindsay Sandiford, η οποία ισχυρίζεται ότι υποχρεώθηκε από μια συμμορία να κάνει λαθρεμπόριο κοκαΐνης μπορεί να εκτελεστεί στο Μπαλί, τον επόμενο κιόλας μήνα.

Η υπόθεση του Kapil δεν έφθασε ποτέ στον βρετανικό Τύπο και εξακολουθεί να υποστηρίζει την αθωότητα του, ισχυριζόμενος ότι ήταν το δόλωμα για μια μεγαλύτερη επιχείρηση λαθρεμπορίου.

Έχοντας συλληφθεί για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και ενώ ήταν έγκλειστός πιάστηκε στα δίχτυα της ναρκω-κουλτούρας που διακατέχει τις τουρκικές φυλακές. Μου μίλησε για το δικό του πραγματικό Εξπρές του Μεσονυχτίου και το πώς πέρασε τα χρόνια που διαμορφώνει κανείς την προσωπικότητά του κλεισμένος σε μια ξένη χώρα.

VICE: Πώς ήταν η τουρκική φυλακή;
Kapil: Συγκριτικά με αυτή, η βρετανική φυλακή μοιάζει με βόλτα στο πάρκο. Όταν επαναπατρίστηκα και μπήκα στο Wandsworth που με βάση τα βρετανικά πρότυπα είναι μια σκατότρυπα, ήμουν ευτυχισμένος - πραγματικά ευτυχισμένος.

Τα κελιά είναι βασικά σαν σπίτια. Καθένα είναι διαφορετικό και το μοιράζεσαι με 30-50 ανθρώπους, αλλά είναι μεγάλα. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη αίθουσα κάτω με τραπέζια. Στον ίδιο χώρο υπήρχαν δυο ντουζιέρες, δυο τουαλέτες και ένας νιπτήρας. Μια τρύπα στο πάτωμα, για προφανή λόγο. Δεν υπήρχε κατάλληλη τουαλέτα. Το πάνω μέρος της φυλακής, όπου βρίσκονται τα κρεβάτια είναι φτιαγμένο σαν λαβύρινθος. Υπάρχει και κήπος επίσης.

Ο Kapil με τους γονείς του και μερικούς άλλους κρατουμένους στη διάρκεια επίσκεψης στη φυλακή τον Φεβρουάριο του 2010

Πώς ήταν να μοιράζεσαι το χώρο με τόσους πολλούς ανθρώπους;
Δύσκολο στην αρχή. Το ροχαλητό επίσης ήταν θέμα. Πάρα πολλοί ροχάλιζαν και δεν ροχάλιζαν την ίδια στιγμή. Σκέψου να ροχαλίζει ένα άτομο και μετά σκέψου και τους 50 κρατούμενους να ροχαλίζουν σε διαφορετικό μοτίβο. Έκανα πολύ κοκαΐνη εκεί και έπαιρνα υπνωτικά χάπια για να την κόψω αλλά και για να κοιμηθώ.

Δηλαδή τα ναρκωτικά κυκλοφορούσαν ελεύθερα;
Ναι. Στη μικρή φυλακή που πήγα πρώτα, υπήρχε χασίς. Όταν έφθασα εκεί μπορούσα να το μυρίσω και οι δεσμοφύλακες κάπνιζαν μαζί μας. Αλλά μόνο επειδή ήταν μια μικρή φυλακή. Όταν πας στις μεγάλες φυλακές υπάρχει στρατιωτική αστυνομία. Και είναι πολύ αυστηροί. Εάν μυρίσουν χόρτο, θα γδύσουν τα κελιά για να το βρουν. Κάθε μήνα κάνουν σωστές ενδελεχείς έρευνες των κελιών. Ωστόσο η κοκαΐνη και η ηρωίνη ήταν διαθέσιμες.

Και σας προσφέρονταν ανοιχτά;
Ένας τύπος που λεγόταν Youseff με πήρε υπό την προστασία του επειδή μιλούσε αγγλικά και γίναμε καλοί φίλοι. Αυτός και η συμμορία του πουλούσαν κοκαΐνη και ναι μπλέχτηκα. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο να κάνουμε έτσι αρχίσαμε να παίρνουμε ναρκωτικά. Η κατάσταση ήταν αρκετά τρελή. Ευτυχώς δεν ήταν έμποροι ναρκωτικών. Ήταν παράξενο, αλλά όταν είσαι νεότερος έχεις αρχίδια σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό τώρα, αλλά ήμουν αρκετά έτοιμος για αυτό όταν έμπλεξα. Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο θάρρος είχα εκείνη την εποχή.

Έφαγα άπειρο ξύλο. Το πιο τρελό ήταν όταν γινόταν εξέγερση στο κελί μας. Η ομάδα στην οποία ανήκα τσακωνόταν με αντίπαλη ομάδα. Ήταν εχθροί και εκτός φυλακής. Οι μεν έχουν σκοτώσει τους φίλους των δε, αλλά με κάποιο τρόπο, δεν ξέρω εάν πρόκειται απλώς για σύμπτωση βρέθηκαν μαζί στο ίδιο κελί

Ποιο ήταν το πιο περίεργο πράγμα που συνέβη όταν ήσουν εκεί;
Λοιπόν εγώ και ο Youseff σνιφάραμε κοκαΐνη αρκετά νωρίς το πρωί. Συνήθως μπορούσες να ακούσεις τους δεσμοφύλακες να έρχονται και συνηθίζαμε να βάζουμε το ψυγείο μπροστά από το ματάκι, οπότε υπήρχε η πιθανότητα να απαλλαγούμε από οτιδήποτε. Αλλά αυτή τη φορά δεν ακούσαμε ούτε την πόρτα που άνοιξε και εκείνος ο δεσμοφύλακας μπήκε μέσα. Έβγαλε την κοκαϊνη, δεν την έβαλε καν πάνω σε κάποια επιφάνεια ή κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι ήταν πραγματικά απελπισμένος, απλά την σνιφάριασε. Έπειτα πήρε και έβαλε στην τσάντα του όση έμεινε, και φεύγοντας είπε κάτι. Μπορούσα να καταλάβω λίγα τουρκικά αλλά ρώτησα τον Youseff για να σιγουρευτώ. Ο Youseff που ήταν πραγματικά χαμένος στο διάστημα από την κόκα, είπε «εάν μιλήσουμε, θα επιστρέψει και θα μας γαμήσει». Αλληλοκοιταχτήκαμε και ξεσπάσαμε σε γέλια. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ίσως ήταν πρεζόνι και μας άκουσε να σνιφάρουμε επειδή ήταν νωρίς το πρωί.

ΠΗΓΗ: vice.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis