Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:49 | 05/06/2015

«Χρειάζεται ουσιαστική λύση στο πρόβλημα του χρέους, όχι μια απλή αναφορά υπόσχεσης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

«Είμαι βέβαιος ότι κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να παρατείνει την αβεβαιότητα, κανείς δεν θέλει να συνεχίσουμε να βασίζουμε σε τεντωμένο σκοινί ενός επερχόμενου κινδύνου», σημείωσε για να προσθέσει πως ο τελικός στόχος για συμφωνία πρέπει να έχει ως πρώτιστο κριτήριο «την οικονομική της βιωσιμότητα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία, χρειαζόμαστε μια λύση. Χρειαζόμαστε λύση οριστική, τόσο για την Ελλάδα, όσο για την Ευρώπη. Που θα τελειώνει οριστικά τη συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρώπη. Μια λύση που θα βάζει τέλος στην πολιτική των εξωπραγματικών πλεονασμάτων και της λιτότητας, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα μίας αποτυχημένης μνημονικής πολιτικής».  Όπως εξήγησε, «αυτό είναι το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης σήμερα».

Κατόπιν, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόταση που δόθηκε στην Ελλάδα από τον Γιούνκερ. «Οφείλω να ομολογήσω ότι η εισήγηση που μου παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ με εξέπληξε δυσάρεστα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδε μια πρόταση που δεν θα λάμβανε υπόψη το κοινό έδαφος της τρίμηνης διαπραγμάτευσης», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ πως οι πολιτικοί κι όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 χρόνια δεν θα μπορούσε να βρεθεί έλληνας βουλευτής που να ψηφίσει σε αυτήν την αίθουσα την κατάργηση του ΕΚΑΣ, ή την αύξηση κατά 10 μονάδες του ΦΠΑ του ελληνικού ρεύματος», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «οι προτάσεις που κατατέθηκαν εκ μέρος των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από τις διαπραγματεύσεις».

«Αυτή η πρόταση αποτέλεσε μια κακή στιγμή για την Ευρώπη και πολύ σύντομα θα αποσυρθεί από τους ίδιους τους», εκτίμησε.

«Θεωρώ καθήκον μου να ακούσω με προσοχή τη γνώμη των κομμάτων σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά εάν μας καλείται να αποδεχτούμε την πρόταση που κατέθεσαν οι 3 θεσμοί ή αν συντάσσεστε εναντίον», είπε ο κ. Τσίπρας.

http://www.newsbeast.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis