Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:49 | 03/06/2020

«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα που φτάνουν τα 6 ναυτικά μίλια», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι 24, δείχνοντας το χάρτη με τις περιοχές για τις οποίες ζητείται άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις ανατολικά των ελληνικών νησιών. 

Για την Αγία Σοφία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι δεν πιστεύει «την αναίδεια της Ελλάδας να μιλάει για την Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία είναι στην τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε», είπε χαρακτηριστικά και «δεν έχει καμία σχέση η Ελλάδα να ασχολείται με το τι κάνουμε στην επικράτειά μας». «Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε μέσα στη χώρα μας και στις περιουσίες μας», είπε. Η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλήσει είναι η Αθήνα, που είναι η τελευταία πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί, πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με δικαιολογία τον κορονοϊό δεν επέτρεψε να λειτουργούν τα τζαμιά στη δυτική Θράκη.

Αναφέρθηκε δε σε συνομιλία με τον Νίκο Δένδια, ότι του πρότεινε να καθίσουν να μιλήσουν να λύσουν όλα τα ζητήματα, αλλά πήρε την απάντηση από τον Έλληνα ΥΠΕΞ ότι «δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι». 

Ο χάρτης των τουρκικών διεκδικήσεων όπως κατατέθηκε στον ΟΗΕ

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Αγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, δηλώνοντας τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο. Παράλληλα, ο Τούρκος διπλωμάτης παραθέτει το χάρτη με τις περιοχές, για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζητούν άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις. Οι περιοχές καταδεικνύονται με βελάκι, χωρίς να είναι κατατμημένα ακόμη τα επίμαχα τεμάχια για τα οποία έχει υποβάλει αίτηση η εταιρεία των Τουρκικών Πετρελαίων.

Όπως εξηγεί το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω tweet Ερτζίγες: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης) αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες ο ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί  άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις». Παρατίθεται επίσης η επιστολή του νόμιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σινιρλίογλου, προς τον ΟΗΕ με τα νέα όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και τον επίμαχο χάρτη.

Πηγή: ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis