Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:59 | 10/12/2016

Στη παραδοχή ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας προχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος  κατά την κεντρική του τοποθέτηση στη Βουλή. 

Ο υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι μετά το 2018 η αναπτυξιακή πορεία της χώρας θα επιβραδυνθεί και για αυτό «χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο» δήλωσε.  Επανέφερε την πρόταση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018  στο 2,5% και το 1% να χρησιμοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Στο σημείο μάλιστα αυτό δεν δίστασε να επικρίνει το ΔΝΤ για τη στάση του. «Θα έπρεπε το Ταμείο να έχει το θάρρος της γνώμη του» είπε και επικαλέστηκε επιστολή της Λαγκάρντ στην οποία η επικεφαλής εκφράζει την θέση ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πλεονάσματα του μεγέθους του 3,5%. «Μετά από όλα αυτά αντί να πει ότι δεν μετέχει στο πρόγραμμα ζητά από εμάς περισσότερα μέτρα. Ωραίος διμέτωπος αγώνας» είπε ο κ. Τσακαλώτος που παρά πάντως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο τιμόνι του υπουργείου δεν έχασε το χιούμορ του. Δήλωσε πως είναι διπλά μαύρος «μαυροσκούφης» και «Παοκτζής», αλλά σκόρπισε και γέλιο στην αίθουσα όταν αναφέρθηκε στην πρόσφατη αντιπαράθεση του με τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Οικονόμου.

Ενημέρωσε ότι σήμερα το πρωί όταν ξύπνησε βρήκε μια πορτοκαλόπιτα από μια γιαγιά συμμαθητή του γιού του.  Δήλωσε θαυμάστρια του και διαμήνυσε ότι θα του στέλνει κάθε φορά μια ίδια όταν απαντά έτσι στον βουλευτή της ΝΔ.«Επειδή όμως τόσο εγώ όσο και ο κ. Οικονόμου προσέχουμε την σιλουέττα μας δεν θα του ξαναμιλήσω έτσι» υποσχέσθηκε μέσα σε χειροκροτήματα. 

Στα σοβαρά τώρα ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εφαρμόσει ένα “true story” σε αντίθεση με το  «success story» της ΝΔ. «Η δική μας ιστορία είναι μια διαφορετική ιστορία για μια άλλη Ευρώπη και εμείς λέμε ότι αν η Αριστερά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη διαφορετικότητα τότε δεν έχει λόγο ύπαρξης» υπογράμμισε.

Αν και παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση του χτύπησε την μεσαία τάξη, κάλεσε τους μικρομεσαίους να μην ανταποκριθούν στο κάλεσμα Μητσοτάκη.«Με την ΝΔ δεν έχετε μέλλον όπως δεν έχετε μέλλον με κανένα κόμμα της λαικής ευρωπαικής Αριστεράς». 

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τη σωστή εκτίμηση για το πόσο δύσκολα ήταν τα πράγματα.Υποστήριξε όμως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί και έφερε ως παράδειγμα ότι προχωρούν και εντείνονται οι έλεγχοι των λιστών οι οποίες δεν θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τα δημοσινομικά κενά «κακά νέα» αλλά για να ενισχυθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη «καλά νέα».

Έκλεισε τέλος την ομιλία του καταχειροκροτούμενος με την εξής δέσμευση «Θα είμαστε εδώ όσο μπορούμε για να υπηρετήσουμε την Ελλάδα με την Αριστερά. Η Ευρώπη θα είναι διαφορετική σε δύο –τρία χρόνια και εμείς πρέπει να σταθούμε όρθιοι στα πόδια μας».

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis