Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:46 | 02/03/2017

Το ρεπορτάζ της «Κ» για την πλήρη απουσία σταθερών ραντάρ ελέγχου ταχύτητας στο εθνικό οδικό δίκτυο επιβεβαιώνει με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μιλώντας στον realfm 97.8 ο κ. Νίκος Τόσκας απέδωσε το πρόβλημα στην έλλειψη διαθέσιμων κονδυλίων επισημαίνοντας ότι η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «τα ραντάρ δεν λείπουν από τις εθνικές οδούς τώρα, λείπουν αρκετά χρόνια. Εδώ υπάρχει πράγματι πρόβλημα και μπορώ να σας το προσδιορίσω. Το 2010 όταν επίκειτο η ιδιωτικοποίηση των εθνικών οδών τα ραντάρ, αντί να μπουν, όπως είχε προγραμματιστεί, στις εθνικές οδούς μπήκαν σε επαρχιακούς δρόμους».

Εξάλλου, ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «υπάρχει πράγματι πρόβλημα γιατί υπάρχουν οι κάμερες επιτήρησης των εθνικών οδών, αλλά τα ραντάρ ελέγχου ταχύτητας είναι μόνο τα φορητά ραντάρ που έχει η τροχαία στους διάφορους ελέγχους».

Και συνέχισε: «Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Και εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει για το θέμα των σταθερών ραντάρ. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν ραντάρ, υπάρχουν τα φορητά ραντάρ. Μακάρι να υπήρχαν τα σταθερά σε κάθε γέφυρα, όπως υπάρχουν στο εξωτερικό και να γίνεται συστηματικός έλεγχος».

Οπως αποκάλυψε χθες η «Κ» μόλις σε ένα σημείο σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας υπάρχουν σήμερα κάμερες-ραντάρ της Tροχαίας. Στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους τα όρια ταχύτητας ελέγχονται μόνο με χειροκίνητα μέσα, αν δηλαδή και όποτε διατίθενται αστυνομικοί από την Τροχαία αυτοκινητοδρόμων. Εξαίρεση αποτελεί η Αττική Οδός, που παρακολουθείται από 14 κάμερες. Και εκεί ωστόσο η διαδικασία καταγραφής και είσπραξης των προστίμων χαρακτηρίζεται προβληματική.

Το μόνο σημείο σε ολόκληρο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας στο οποίο η τροχαία «τσακώνει» τους παραβάτες οδηγούς είναι η σήραγγα του Αρτεμισίου, που ελέγχεται με τέσσερα ραντάρ. Ανάλογες συσκευές, που «φωτογραφίζουν» τον παραβάτη, είχαν τοποθετηθεί την προηγούμενη δεκαετία σε πολλά σημεία της Εγνατίας Οδού, ωστόσο δεν λειτουργούν πλέον.

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis