Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:58 | 23/07/2017

«Εχουμε προχωρήσει στη χαρτογράφηση των “μπαχαλάκηδων”. Γνωρίζουμε τη δομή και το μέγεθος των ομάδων τους και σταδιακά θα τους αδρανοποιήσουμε». Αυτό τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Παίρνει για πρώτη φορά θέση στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας ότι η αμφισβήτηση των αποφάσεων των δικαστηρίων αποτελεί βασικό στοιχείο της δημοκρατίας. Ακόμα, απαντά σε ερωτήσεις για φαινόμενα ισλαμικής ριζοσπαστικοποίησης και αποκαλύπτει ότι αντικείμενο των πρόσφατων επαφών του με Βούλγαρους και Σέρβους αξιωματούχους ήταν οι επιστροφές μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Κόσοβο. Σε ό,τι αφορά την Πυροσβεστική, επιτίθεται ευθέως σε αξιωματικούς του σώματος κατηγορώντας τους ότι «μπλόκαραν» σκόπιμα τους διαγωνισμούς για τη μίσθωση ελικοπτέρων.

Οι βανδαλισμοί

– Ξεκινώντας από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, τι φταίει για τους πρόσφατους βανδαλισμούς στην Ερμού; Εγιναν λάθη τακτικής ή υπήρξε απροθυμία της αστυνομίας να αντιμετωπίσει δυναμικά τους κουκουλοφόρους;

– Για να το ξεκαθαρίσουμε το θέμα, κανένας δισταγμός δεν υπάρχει στην αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων. Απλά σε μερικές περιπτώσεις γίνονται πράγματα που δεν μπορείς να προλάβεις. Η συγκέντρωση εξελισσόταν ειρηνικά και ξαφνικά κάποιοι, με τρόπο τελείως λανθασμένο, αντίθετο ακόμα και με τα συμφέροντα της κοπέλας που ήθελαν να υπερασπιστούν, έκαναν αυτά που έκαναν.

– Υπήρξε επομένως αιφνιδιασμός;

– Στην πρόσφατη σύνοδο του G20 στο Αμβούργο, περίπου στις 15.000 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με πολύ μεγάλο αριθμό αστυνομικών. Οι ζημιές ανέρχονται στα 12 εκατ. ευρώ. Στην επέτειο της Βαστίλλης στη Γαλλία, κάηκαν 890 αυτοκίνητα. Εγιναν δίκες των πρωταιτίων γι’ αυτά τα γεγονότα; Οχι. Βλέπετε επομένως ότι ακόμα και πιο συντηρητικές κυβερνήσεις, σε μερικές περιπτώσεις, αδυνατούν να ανταποκριθούν.

– Επιτρέψτε μου να επιμείνω σ’ αυτό. Δέχεστε κριτική ότι οι βανδαλισμοί στην Ερμού, όπως και οι επιθέσεις στα Εξάρχεια, είναι αποτέλεσμα της τακτικής ήπιας διαχείρισης που εφαρμόζετε. Τι απαντάτε σ’ αυτό;

– Την περίοδο της υπουργίας του κ. Δένδια, που διήρκεσε ακριβώς δύο χρόνια, είχαμε γύρω στους 180 εμπρησμούς αυτοκινήτων στα Εξάρχεια και 1.200 σε όλη την Αθήνα. Είχαμε ακόμα 224 περιπτώσεις φθοράς σε καταστήματα και 155 σε τράπεζες. Πού είναι αυτά τα νούμερα; Πού είναι αυτοί οι εμπρησμοί τραπεζών, καταστημάτων και αυτοκινήτων; Απλά υπάρχει ένας προπαγανδιστικός μηχανισμός που έχει επικεντρωθεί στον νόμο και στην τάξη επειδή δεν μπορεί να επικεντρωθεί σε άλλα σημαντικά ζητήματα.

– Ξέρει η ΕΛ.ΑΣ. ποιοι και πόσοι βρίσκονται στον «πυρήνα» όσων προκαλούν επεισόδια;

– Εχω δώσει εντολές για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση των «μπαχαλάκηδων». Πιέζω αρκετά τις υπηρεσίες να εντοπίσουν τους επικεφαλής τους, αυτούς που συντονίζουν τις επιθέσεις. Εχω πιέσει πάρα πολύ την αστυνομία, γιατί για πάρα πολλά χρόνια δούλευε μόνο με καταστολή, χωρίς δηλαδή δίκτυο συλλογής πληροφοριών. Εχω ζητήσει να μου φέρουν συγκεκριμένα στοιχεία, πλήρη χαρτογράφηση των «μπαχαλάκηδων».

– Από την έως τώρα διαδικασία τι συμπεράσματα προκύπτουν;

– Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο κεντρικές ομάδες που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια γύρω από το Πολυτεχνείο και τις επιθέσεις σε αστυνομικούς των ΜΑΤ σε Πατησίων και Χαριλάου Τρικούπη. Στον σκληρό πυρήνα κάθε ομάδας μετέχουν περίπου 20 άτομα, άρα συνολικά μιλάμε για περίπου 40 που κάνουν ζημιές. Αυτούς έχουμε καταφέρει να χαρτογραφήσουμε μέχρι στιγμής και το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να τους αδρανοποιήσουμε.

– Στην υπόθεση Παπαδήμου, υπάρχει ζήτημα απόδοσης ευθυνών για τους χειρισμούς αστυνομικών;

– Στο θέμα των ευθυνών που ρωτήσατε, τίποτα δεν έχει τελειώσει.

– Σας ανησυχεί το γεγονός ότι οι δράστες δεν έχουν συλληφθεί;

– Η πρόσφατη έκθεση του State Department για την τρομοκρατία στην Ελλάδα αναφέρει ότι υπάρχει εξαιρετική συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ και ότι οι πρόσφατες επιθέσεις δεν έγιναν με ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς αλλά με μικρής ισχύος παγιδευμένα δέματα, που είχαν σκοπό να δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Μας ανησυχεί φυσικά ότι κινδύνευσε ένας πρώην πρωθυπουργός. Οι έρευνες γίνονται συστηματικά, οι αστυνομικοί εκμεταλλεύονται κάθε διαθέσιμο στοιχείο. Προχωρούμε την έρευνα με πολύ επιστημονικό τρόπο.

– Το State Departement επισημαίνει για ακόμα μία χρονιά την υποχρέωση της Ελλάδας να αντικαταστήσει τις παλιές ταυτότητες. Τι ακριβώς γίνεται μ’ αυτή την εκκρεμότητα;

– Την Πέμπτη καταθέσαμε τροπολογία ώστε, με υπουργική απόφαση και όχι νόμο, θα καθορίσουμε τι στοιχεία θα περιέχει η αστυνομική ταυτότητα. Αν περάσει, θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για κάποιου είδους διαγωνισμό. Χρειαζόμαστε άμεσα νέες ταυτότητες με ζώνη μηχανικής ανάγνωσης, ιδιαίτερα τώρα που γίνεται –λόγω Σένγκεν– ηλεκτρονικός έλεγχος στα περισσότερα σημεία εισόδου της χώρας.

– Εχουν καταγραφεί φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης σε χώρους όπου συγκεντρώνονται μετανάστες, όπως κέντρα κράτησης, καταλήψεις;

– Ξεκινήσαμε από το μηδέν στο θέμα της πληροφόρησης και σήμερα έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο συλλογής δεδομένων το οποίο συνέχεια εμπλουτίζεται. Δεν έχουμε ενδείξεις ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ριζοσπαστικοποιημένοι άνθρωποι με περίεργα σχέδια. Παρ’ όλα αυτά, επεκτείνουμε τα δίκτυα πληροφοριών και συνεργαζόμαστε πολύ στενά με άλλες χώρες.

– Μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού Κράτους, διαπιστώνονται επιστροφές «ξένων μαχητών» στην Ευρώπη;

– Οι Eυρωπαίοι που πολέμησαν στο πλευρό του Ι.Κ. ήταν περίπου 6.000. Υπολογίζεται ότι το ένα πέμπτο από αυτούς θα προσπαθήσει να επιστρέψει στην Ε.Ε. Παρακολουθούμε τις ροές και τελευταία μάλιστα ενισχύουμε τη συνεργασία μας με υπηρεσίες πληροφοριών των Βαλκανίων. Τα πρόσφατα ταξίδια στη Σερβία και τη Βουλγαρία έγιναν και γι’ αυτό τον λόγο.

– Τι εικόνα σάς μετέδωσαν οι Βούλγαροι και Σέρβοι συνάδελφοί σας;

– Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Κόσοβο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιστρέψει κάποιοι από τους τζιχαντιστές.

– Με αφορμή την υπόθεση της 29χρονης Ηριάννας, πολύς λόγος έγινε για τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών για τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Τι έχετε να πείτε;

– Καλό είναι να μη βιάζονται κάποιοι να κλείσουν τον δρόμο της αμφισβήτησης, η αμφισβήτηση των αποφάσεων των δικαστηρίων αποτελεί βασικό στοιχείο της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι βλέπουν με θεολογική αντίληψη τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δεν κατέβηκε ο Μωυσής με τις πλάκες των αποφάσεων γραμμένες. Στην περίπτωση αυτής της κοπέλας, θα έπρεπε να εξεταστεί κάθε στοιχείο ανθρωπιστικής μεταχείρισης αλλά και κάθε αποδεικτικό στοιχείο με βάση το οποίο καταδικάστηκε.

Για τον 33χρονο πυροσβέστη

– Στο θέμα του θανάτου του 33χρονου πυροσβέστη, υφίσταται θέμα ευθυνών;

– Τώρα μόλις ξεκίνησε η ΕΔΕ. Θάνατος χωρίς λάθος δεν υπάρχει, πάντα κάτι φταίει σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Εχω δώσει οδηγία στον αρχηγό της Πυροσβεστικής να βγάλει συγκεκριμένες επιχειρησιακές εντολές, όχι ευχές, αλλά εντολές. Να βοηθήσουμε τα νεαρά παιδιά που έχουν τον ενθουσιασμό να σβήσουν τη φωτιά να δουλεύουν κάτω από κανόνες.

– Βρισκόμαστε στο μέσον της αντιπυρικής περιόδου και και δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί τα μισθωμένα ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης. Πού οφείλεται η τόσο μεγάλη καθυστέρηση;

– Υπάρχει τεράστιο θέμα ευθυνών γι’ αυτό και έχει διαταχθεί διοικητική εξέταση για τις επιτροπές του πυροσβεστικού σώματος, οι οποίες χρονοτριβούσαν και δεν ολοκλήρωσαν τον διαγωνισμό. Πέρασε κοντά 1,5 χρόνος και τρέχαμε να νοικιάσουμε ελικόπτερα μέσω ΝΑΤΟ. Πάντως, τα βαρέος τύπου ελικόπτερα, που είναι και το βασικό εργαλείο, έχουν πιάσει δουλειά. Τα μεσαίου τύπου, που δεν έχουν έρθει ακόμα, είναι απαραίτητα αλλά βοηθητικά. Ως αντιστάθμισμα χρησιμοποιούμε Σινούκ με κάδο, ενώ έχουμε αναθεωρήσει και άλλες πτυχές του στρατηγικού σχεδιασμού μας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis