Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 24/10/2019

Την 23 Σεπτεμβρίου 2019 το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α πρότεινε την τροποποίηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συγκεκριμένα την αντικατάσταση του Άρθρου   253 [Προϋποθέσεις για τη διενέργεια έρευνας] του νέου Κ.Π.Δ. που κυρώθηκε το ν. 4620/2019 (Α΄ 96).Λαμβάνοντας υπόψη  ότι η διάταξη αυτή και η πρόβλεψη της, "για διενέργεια έρευνας πάντα με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας" χωρίς να εξειδικεύει το είδος της έρευνας, δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας κατά τη δράση της Ελληνικής Αστυνομίας, γεγονός που ανέδειξε η καθημερινότητα αλλά και  κάποιες  αστυνομικές αρχές με αναφορές τους  στο Αρχηγείο.

Ενημερωνόμαστε ότι στο Σχέδιο νόμου: « Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις» του Υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται δεκτή αυτούσια η πρότασή μας για τροποποίηση του Νόμου και αντικατάσταση  αυτού με βάση τις παρατηρήσεις μας για τον συγκεκριμένο .

Πρόταση τροποποίησης διάταξης του ΣΕΦΕΑΑ:

"Κατόπιν των ανωτέρω κε Υπουργέ, προτείνεται η εκδήλωση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναγκαία τροποποίηση του άρθρου 253 Κ.Π.Δ, είτε με τη συμπλήρωση της πρότασης «και αν αυτή αφορά κατοικία» [δηλ. «Αν διεξάγεται ανάκριση για κακούργημα ή πλημμέλημα, έρευνα διενεργείται, «και αν αυτή αφορά κατοικία» με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, όταν μπορεί βάσιμα να υποτεθεί ότι….], δεδομένου ότι κατά το άρθρο 9 παρ. 1 του Συντάγματος «H κατοικία του καθενός είναι άσυλο. H ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Καμία έρευνα δεν γίνεται σε κατοικία, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος και πάντοτε με την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας.», είτε με την απάλειψη της πρότασης «με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας [δηλ. «Αν διεξάγεται ανάκριση για κακούργημα ή πλημμέλημα, έρευνα διενεργείται όταν μπορεί βάσιμα να υποτεθεί ότι….»]."

Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης :

26. Το άρθρο 253 ΚΠΔ αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 253. – Προϋποθέσεις για τη διενέργεια έρευνας.
Αν διεξάγεται ανακριτική διαδικασία για κακούργημα ή πλημμέλημα, έρευνα διενεργείται, κι αν αυτή αφορά κατοικία με την παρουσία πάντοτε εκπροσώπων της δικαστικής εξουσίας, όταν μπορεί βάσιμα να υποτεθεί ότι η βεβαίωση του εγκλήματος, η αποκάλυψη ή η σύλληψη των δραστών ή τέλος η βεβαίωση ή η αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε, είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ή να διευκολυνθεί μόνο με αυτήν.».

Ο καταλυτικός θεσμικός ρόλος του Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α στην Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύεται καθημερινά και καταξιώνεται με τις αλλαγές που επιδιώκει και επιφέρει στην αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη δράση της .

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-O-                                             -O-   

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ           ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis