Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
14:19 | 28/08/2022

Ένα ερώτημα που προκαλεί απορία και συνάμα δημιουργεί σκέψεις και εγείρει προβληματισμούς.

Αν αναλογιστούμε πόσα είναι τα επαγγέλματα στη χώρα μας, όπου στο άκουσμα τους και μόνο, προκαλούν απέχθεια σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού,θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ένα μόνο επάγγελμα: του αστυνομικού.

Διαβάστε επίσης

Πολύ συχνά διαβάζουμε στα social media ή παρακολουθούμε στις ειδήσεις ότι οι αστυνομικοί άσκησαν βία κατά τη σύλληψη ενός δράστη που εισέβαλε στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού προκειμένου να κλέψει ή ενός φοιτητή που διαδήλωνε ΄΄ειρηνικά΄΄ σε μία πορεία – φοιτητική διαδήλωση. Και πολλοί είναι αυτοί που θα εναντιωθούν στην ΄΄υπερβολική χρήση αστυνομικής βίας΄΄ και θα ασκήσουν κριτική. Ποιος όμως θα μιλήσει για την βία που ασκείται σε βάρος των αστυνομικών υπαλλήλων;

Καθημερινά αυξάνονται τα περιστατικά που αφορούν επιθετικές συμπεριφορές προς τους αστυνομικούς. Παραδείγματα όπως το πρόσφατο περιστατικό με τους πυροβολισμούς και τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων, το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, με την – κυριολεκτικά - αρπαγή του αστυνομικού από το όχημα στο οποίο επενέβαινε μαζί με τον συνάδελφό του και η μανία με την οποία μία ομάδα ατόμων άρχισε να τον χτυπά, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, μέχρι την ρίψη μολότοφ στο κέντρο της πρωτεύουσας ,τις επιθετικές και υβριστικές συμπεριφορές από πολίτες.

Οι αστυνομικοί υπηρετούν ένα επάγγελμα και δίνουν καθημερινά ψυχή τε και σώματι για να παρέχουν σε όλους εμάς ασφάλεια, είναι αυτοί που διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τη ζωή των συμπολιτών τους. Αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν από το σπίτι τους και την οικογένεια τους χωρίς να γνωρίζουν εάν αυτή είναι η τελευταία φορά που τους αντικρύζουν μιας και το επάγγελμα του αστυνομικού χαρακτηρίζεται για την επικινδυνότητά του.

Και έρχομαι στο αρχικό ερώτημα, υπάρχει βία απέναντι στα επαγγέλματα ή σε αυτούς που ασκούν ένα επάγγελμα; Η βία τελικά αφορά στους ασκούντες το συγκεκριμένο επάγγελμα. Σε αυτούς που φορούν τη στολή και έχουν ως κύριο μέλημά τους την παροχή προστασίας και ασφάλειας προς τους πολίτες. Ως μέλη μιας κοινωνίας όπου κυριαρχεί η βία σε όλες της μορφές της, η αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την καταστολή του εγκλήματος,την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών. Και εάν σκεφτούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς έγκλημα σύμφωνα με τον Γάλλο Κοινωνιολόγο Emile Durkheim, ας αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας κοινωνίας χωρίς αστυνομία.

Ευγενία Καραβούλια

Κοινωνιολόγος Παντείου Πανεπιστημίου

 

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis