Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:53 | 15/04/2015

Σε υπαίθριο χώρο διαμονής μεταναστών έχει μετατραπεί η πλατεία Ομονοίας καθώς καθημερινά δεκάδες μετανάστες φτάνουν στην Αθήνα με τα πλοία της γραμμής από νησιά του Αιγαίου αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην πρωτεύουσα.
 

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις και ειδικά μετά την εξαγγελία ότι στους πρόσφυγες από τη Συρία θα χορηγούνται ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ταξιδεύουν όπου θέλουν με ασφάλεια, αρκετοί μετανάστες εκφράζουν την αγωνία τους δηλώνοντας ότι περιμένουν ενημέρωση.


Αφού πέρασαν μια νύχτα πάνω στην πλατεία απλώνοντας τις λιγοστές αποσκευές τους και προσπαθώντας να προφυλαχθούν με όποιο τρόπο μπορούν από το κρύο, πλέον λένε ότι περιμένουν ενημέρωση «να δούμε τι θα γίνει».




Όπως λέει στο protothema.gr ο Μοχάμεντ από τη Συρία: «Είμαστε 200 άνθρωποι εδώ εγκλωβισμένοι. Θέλουμε να μας δώσουν χαρτιά να φύγουμε, να πάμε Γερμανία». 

Περιγράφοντας το ταξίδι του λέει ότι ξεκίνησαν από τη Συρία, πέρασαν στην Τουρκία και έφτασαν εδώ «με την ελπίδα να πάρουμε τα απαραίτητα χαρτιά και να φύγουμε».














Όσοι μετανάστες έφτασαν, δε, με τα πρωινά δρομολόγια από τον Πειραιά σχηματίζουν μικρές-μικρές ομάδες προσπαθώντας να δουν πού θα βρούν κατάλυμα, τροφή και ίσως εργασία για το επόμενο διάστημα.










 

Ουρές στη λεωφόρο Κατεχάκη για το πολυπόθητο χαρτί
 

Την ίδια ώρα δεκάδες μετανάστες περιμένουν στην ουρά για να πάρουν χαρτιά από τη διεύθυνση ασύλου που βρίσκεται στη λεωφόρο Κατεχάκη.

Ανάμεσα στους μετανάστες και ένα τρίχρονο αγόρι το οποίο, όπως λέει ο πατέρας του, ο Σερουάν, έπαθε μόλυνση από κουνούπια επειδή κοιμάται με την οικογένειά του στο δρόμο.

Ο πατέρας του απευθύνει έκκληση βοήθειας για τον μικρό Μανάν. «Κάθε μέρα ερχόμαστε στη διεύθυνση ασύλου, περιμένουμε ώρες - ήδη περιμένουμε έξι μήνες για να πάρουμε ταξιδιωτικά έγγραφα - και φεύγουμε άπραγοι. Σας παρακαλώ βοηθήστε το παιδί μου έχει ανάγκη από γιατρό».






 

Αμείωτο το ρεύμα εισόδου μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου


Την ίδια ώρα με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η είσοδος στο ελληνικό έδαφος παράνομων μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε μόνο για το πρωί της Τετάρτης το Λιμενικό σε Χίο, Φαρμακονήσι, Σάμο και Μυτιλήνη εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν περισσότεροι από 350 παράνομοι μετανάστες.

Συγκεκριμένα 

- 41 άνθρωποι εντοπίστηκαν σε φουσκωτή λέμβο ανατολικά του Φαρμακονησίου. Οι άνδρες του Λιμενικού, μάλιστα, χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν επιχείρηση διάσωσης κάθως στη θέα του ελληνικού σκάφους οι μετανάστες έσκισαν τη λέμβο στην οποία βρίσκονταν και έπεσαν στη θάλασσα.

- 37 άνθρωποι εντοπίστηκαν από στρατιώτες στις βόρειες ακτές του Φαρμακονησίου

- 35 άνθρωποι εντοπίστηκαν από στρατιώτες σε φυλάκιο στα ανατολικά του νησιού

- 26 άτομα συνελήφθησαν στην περιοχή ''ΝΕΝΗΝΤΑ'' Χίου και άλλα 53 στην περιοχή ''ΚΑΡΦΑΣ''

- 39 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν σε πνευστή μηχανοκίνητη λέμβο στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σάμου 

- 49 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε φουσκωτή λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Αγριλιάς Μυτιλήνης

- 18 άτομα εντοπίστηκαν σε φουσκωτό στη θαλάσσια περιοχή “Αεροδρομίου” Λέσβου. Για την σύλληψή τους, μάλιστα, προηγήθηκε καταδίωξη καθώς ο κυβερνήτης του σκάφους δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματά του σκάφους του λιμενικού

- 66 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν στην ορεινή περιοχή “ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ” της Λέσβου.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis