Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:35 | 22/08/2018

Σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση και στην Ελληνική Δικαιοσύνη εξαπολύει το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την απόφαση στου ΣτΕ να χορηγήσει ομόφωνα άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο οποίος θα μπορεί πλέον να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στην ανακοίνωση του το Τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «το Ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε την υπογραφή του σε μια ακόμη σκανδαλώδη απόφαση, απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Σουλεϊμάν Οζκαγιάκτσι, έναν από τους ενόχους της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο παραβιάζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά παραβιάζει και τις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων.
[custom:google-ads]

«Απορρίπτοντας την έκδοση των προδοτών η Ελλάδα προετοίμασε το έδαφος για αντίστοιχες αποφάσεις, που προσβάλλουν τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Οι ελληνικές αρχές δεν θα πρέπει πλέον να επιτρέπουν η χώρα τους να προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο στους πραξικοπηματίες χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία το δικαστικό σώμα, το οποίο παραβιάζει ακόμη και τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας παίρνοντας παράνομες αποφάσεις« αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης δεν αποδείχτηκε ότι ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών. Μάλιστα γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς του ότι διέπεται από τις αρχές του Δυτικού Πολιτισμού και πως ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.
Γίνεται δεκτός, δηλαδή, ο ισχυρισμός του πως δεν ανήκε στο κόμμα του Γκιουλεν «γιατί και αυτό (σ.σ εκτός απο τον Ερντογάν) αποσκοπεί στην ισλαμοποίηση της Τουρκίας».

Μάλιστα στην πολυσέλιδη απόφαση γίνεται ειδική μνεία στη συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να της εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης (σ.σ Τουρκία εν προκειμένω).

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis