Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:59 | 09/03/2018
Τα 183 άρματα μάχης Leopard-2A4 της λεγόμενης «ενδιάμεσης λύσης» δηλαδή αυτά που αγοράστηκαν έναντι σχετικά χαμηλού τιμήματος από την Γερμανία στο πλαίσιο της προμήθειας ύψους 1,7 δισ. ευρώ των αρμάτων Leopard-2HEL μπορεί να παραχωρηθούν με την μέθοδο της χρονομίσθωσης σε άλλες χώρες.
 
Επιβεβαιώνοντας αυτό που κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό στους διαδρόμους του ΓΕΣ, ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην Βουλή αποκάλυψε ότι είναι πιθανή η παραχώρηση σε χώρα ή χώρες του ΝΑΤΟ και οικονομική εκμετάλλευσή των Leopard-2A4. 
 
Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, «εξετάζονται όλες οι προϋποθέσεις και παράμετροι που αφορούν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα, ώστε να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, ενώ βασική προϋπόθεση συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι η αναβάθμιση σημαντικού αριθμού άλλων αρμάτων, ώστε η ποσοτική μείωση του αρματικού δυναμικού να αντισταθμιστεί με την ποιοτική ενίσχυση των παραμενόντων». Τα άρματα φαίνεται ότι κρίνονται «υπεράριθμα» από το ΓΕΣ (χωρίς την αποδοχή του ΓΕΣ δεν υπήρχε περίπτωση να τεθεί θέμα παραχώρησής τους) και έτσι εξετάζεται η εκμίσθωσή τους σε χώρες του εξωτερικού. 
 
Το ζήτημα προέκυψε λόγω μελετώμενου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (European Defence Agency - EDA) για την κοινή χρήση (pooling) οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζει σε άρματα μάχης της οικογένειας Leopard 2 που μπορούν να διατεθούν σε ανατολικά κράτη-μέλη της ΕΕ για να ενισχυθεί η άμυνά τους έναντι των... Ρώσων! Στο ερώτημα για το αν θα αποδυναμωθεί η Eλληνική άμυνα έναντι της Τουρκίας, η απάντηση στελεχών του ΓΕΣ είναι ότι «Προτιμούμε να αναβαθμίσουμε τα εναπομείναντα Leopard-2ΗΕL αφού ο αριθμός τους αρκεί για τα επιχειρησιακά σχέδια». 
 
Τώρα πoια είναι αυτά τα «επιχειρησιακά σχέδια» που επικαλείται το ΓΕΣ σύμφωνα με τα οποία κρίνεται επαρκής αριθμός των 170 Leo 2HEL μόνο οι επιτελείς του «γνωρίζουν», αν γνωρίζουν βέβαια. 
 
Συγκεκριμένα μελετούν την τοποθέτηση πρόσθετης θωράκισης και αντιπυραυλικών συστημάτων όπως το ισραηλινό Trophy, αφού τα διδάγματα του πολέμου της Συρίας και της σύγκρουσης με τον ISIS είναι συντριπτικά: Τα άρματα μάχης χωρίς να παραπάνω, δεν έχουν ελπίδα επιβίωσης σε ένα κορεσμένο από αντιαρματικά όπλα, περιβάλλον. 
 
Ειδικά τα τουρκικά LEO2A4 υπέστησαν μεγάλες απώλειες στην σύγκρουση με τον ISIS, κυρίως στην Αλ Μπαμπ και έγιναν εύκολο θήραμα, πολύ ευκολότερο απ’ ότι πιστευόταν, στα ρωσικά αντιαρματικά Metis και Kornet-E. Το ενδεχόμενο πρόγραμμα παραχώρησης των Ελληνικών LEO2A4 θα αφορά χρονομίσθωση (Leasing). Για το κάθε άρμα υπολογίζεται ότι θα εισπραχθεί για μία περίοδο 10 ετών, 1-1,5 εκατ. ευρώ. 
 
Γράφει ο Πάνος Σπαγόπουλος 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΥΡ_ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ - 25/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis