Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:29 | 13/08/2019

Δύο άριστους Ιπτάμενους στερήθηκε σαν σήμερα η Πολεμική Αεροπορία. Και τις δύο φορές ήταν Πέμπτη και το ημερολόγιο έδειχνε 13 Αυγούστου.

Στις 13 Αυγούστου 1998, ο Υποσμηναγός (Ι) Μιχαήλ Ζώντος έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος Α-7Η, του οποίου ή­ταν κυβερνήτης έπεσε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Πεδίου Βολής Σχίζας. Λίγα χρόνια νωρίτερα στις 13 Αυγούστου 1981, ο Υποσμηναγός (Ι) Χρήστος Δουλακάκης έχασε τη ζωή του στην περιοχή Ζήρου Λασιθίου Κρήτης, λόγω πτώσεως και συντριβής του αεροσκάφους Α-7 της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού της 115 Πτέρυγας Μάχης (Σούδα).

O Υποσμηναγός Ζώντος είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης, εκτέλεσε άψογα την εκπαιδευτική του πτήση η οποία αφορούσε την προσβολή στόχου υψηλής αξίας και απαιτούσε την εκτέλεση συνεχών ελιγμών. Στην φάση της απαγκίστρωσης το αεροσκάφος φαίνεται πως κινήθηκε ανεξέλγκτα και πάρά την χρήση του συστήματος εκτόξευσης λόγω του χαμηλού ύψους του αεροσκάφους η κατάληξη ήταν μοιραία.

Η εντατική εκπαίδευση εξαιτίας της τουρκικής επιθετικότητας είχε προκαλέσει άλλες δύο απώλειες αεροσκαφών του τύπου ένα χρόνο πριν στο ίδιο σημείο κάτι που θυμίζαν οι εφημερίδες της εποχής. Ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες τότε.

Για τον Υποσμηναγό Δουλακάκη απόστρατοι της Π.Α. σημειώνουν την άρτια κατάρτιση του. Η τραγική απώλεια του Εβρίτη Ιπταμένου σκόρπισε θλίψη στους συναδέλφους του. Είχε απογειωθεί από την 115 Πτέρυγα Μάχης για άσκηση που προέβλεπε τον εικονικό βομβαρδισμό στόχων στο Λασίθι όμως η κρητική γη τον κράτησε για πάντα κοντά της.

yened.wordpress.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis