Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:51 | 18/03/2018

Οι χειρισμοί της εισαγγελέως Διαφθοράς, αν και εφόσον επιστρέψει η δικογραφία της Novartis στην τακτική Δικαιοσύνη, η πιθανότητα αύξησης των προστατευόμενων μαρτύρων ενώπιον των αμερικανικών αρχών, αλλά και η διεύρυνση του φάσματος των κατηγορουμένων - υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας στην Ελλάδα και την Ελβετία, συνιστούν πλέον τους άξονες ενδιαφέροντος στην υπόθεση του πολυεθνικού φαρμακευτικού κολοσσού.     

[custom:google-ads]
Και ενώ το πολιτικό σκηνικό φλέγεται μετά την αποστολή στη Βουλή, από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, συμπληρωματικού υλικού ως προς πολιτικά πρόσωπα, εισαγγελικές πηγές απαντούν στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε η κυρία Τουλουπάκη από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου, περί παράβασης καθήκοντος_ για το γεγονός ότι παρέλαβε επίμαχο έγγραφο από την προστατευόμενη μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», σε φάση κατά την οποία είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή. «Αντιθέτως, η  άρνηση παραλαβής του υλικού από τη μάρτυρα, θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος», επιμένουν οι πηγές.
 
Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Τουλουπάκη θα συνεχίσει να αποτελεί κεντρικό πρόσωπο της έρευνας, αφού - όπως θέλει το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο - η δικογραφία της Νovartis θα επιστραφεί στα χέρια της, με τις προθέσεις της να παραμένουν άγνωστες για το πώς θα επιλέξει να χειριστεί τη δική της προκαταρκτική, αν για παράδειγμα θα καλέσει τους εμπλεκόμενους πολιτικούς ως υπόπτους να καταθέσουν ενώπιον της.
 
 
Αυξάνονται και πληθύνονται οι εμπλεκόμενοι
 
Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που καταθέτουν ενώπιον του FBI και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την υπόθεση_ μέχρι στιγμή είναι τρία πρόσωπα - πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis, που έχουν τεθεί υπό τη νομική αιγίδα του Παύλου Σαράκη.  
 
Πτυχή του σεναρίου αυτού είναι να αξιοποιηθούν από τις αμερικανικές αρχές οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που έχουν καταθέσει ενώπιον των εισαγγελέων Διαφθοράς _της κυρίας Τουλουπάκη, και των επίκουρων Χρήστου Ντζούρα και Στέλιου Μανώλη. Νομικοί διατυπώνουν πάντως προς «Το Βήμα» τον προβληματισμό τους για το αν και κατά πόσο μια τέτοια κίνηση θα εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων και την περαιτέρω «θωράκιση» των συγκεκριμένων προσώπων, δεδομένου του εμπόλεμου κλίματος που έχει δημιουργηθεί.  

 

 
Οσο για τις πληροφορίες που φέρεται να μεταγγίζει το FBI στην Αθήνα, το μόνο βέβαιο είναι ότι παραμένουν σχετικά περιορισμένες. Και τούτο διότι, ακόμη και αν η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσιζε να αξιοποιήσει το παρανόμως αποκτηθέν υλικό, τα βίντεο ή τις υποκλαπείσες συνομιλίες, τις περισσότερες φορές με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους προστατευόμενους μάρτυρες (στις ΗΠΑ), ελλοχεύει ο κίνδυνος του μπούμερανγκ, καθώς αυτομάτως οι άνθρωποι αυτοί θα καθίσταντο εν δυνάμει κατηγορούμενοι στην ελληνική νομική πραγματικότητα. Αντιθέτως, στην αμερικανική προστατεύονται πλήρως, παρότι άμεσα εμπλεκόμενοι.
 
Αργά ή γρήγορα, πάντως, οι κατηγορούμενοι από πλευράς Νovartis θα πληθύνουν, και μάλιστα σε επίπεδο υψηλόβαθμων στελεχών - κεφαλών, τόσο της ελληνικής όσο και της μητρικής στην Ελβετία. Δεν αφήνει περιθώρια η ίδια η κατηγορία, όπως έχει διατυπωθεί από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς, σε βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas Κωνσταντίνου Φρουζή _«δωροδοκία από κοινού, κατόπιν συναπόφασης και κοινού σχεδιασμού με λοιπά ηγετικά στελέχη της μητρικής Novartis με έδρα τη Ζυρίχη, αλλά και της Novartis Ελλάδας (...)». Εξ αυτού, αναμένονται με ενδιαφέρον οι κινήσεις των δυο ανακριτριών Διαφθοράς που διερευνούν το συγκεκριμένο σκέλος.
 
Δεν αργεί η απάντηση της Novartis
 
Πηγές του «Βήματος» εμφανίζουν με σχέδιο δράσης και την ίδια τη Novartis, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει να δώσει τη δική της απάντηση στο εξώδικο που απέστειλε ο κ. Φρουζής, δια των συνηγόρων του Θεόδωρου Παναγόπουλου και Μιχάλη Φαράντου, με το οποίο την καλεί να προσκομίσει ενώπιον της Δικαιοσύνης την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της καθ' όλο το διάστημα της εργασιακής σχέσης που τον συνέδεε μαζί της, από την πρόσληψη μέχρι την αποχώρησή του, προκειμένου να αποδειχθούν τα όσα ισχυρίζεται περί αθωότητας του.
 
Η σιγή της ίδιας της εταιρείας (με εξαίρεση κάποιες τυπικές ανακοινώσεις της) ερμηνεύεται από γνώστες της υπόθεσης ως στρατηγική σε μια φάση κατά την οποία εμπλουτίζει το οπλοστάσιο της. Είναι άλλωστε σε εξέλιξη τόσο η δική της εσωτερική έρευνα, όσο και η συνεργασία της με την Εισαγγελία Διαφθοράς. Η ίδια εμφανίζεται, δε, να πειθαρχεί στις  συμβουλές που δέχεται για την αντιμετώπιση της κρίσης από γνωστή εταιρεία Επικοινωνίας.
 
Σε ό,τι αφορά τον κ. Φρουζή, δεν αποκλείεται την προσεχή εβδομάδα να προβεί και σε νέα κίνηση, αυτή τη φορά σε σχέση με την εμπλοκή εταιρειών στη ροή του μαύρου χρήματος. Έχοντας επιλέξει την τακτική της κατά μέτωπο επίθεσης, στην προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση του, ο ίδιος έχει καταθέσει αγωγή εναντίον της Novartis και της πρώην στενής συνεργάτιδάς του (σσ: από την οποία ζητεί ποσό της τάξης των 600.000 ευρώ για υπεξαίρεση χρηματικών ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς του, μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας), έχει αποστείλει, δε, και δεύτερο εξώδικο, με το οποίο ζητεί να του δοθούν αντίγραφα, σε ηλεκτρονική και έγχαρτη μορφή, των στοιχείων που η Novartis αποστέλλει στις αμερικανικές αρχές και τον αφορούν_ χωρίς να αντιτίθεται επί της ουσίας στη διαβίβαση.
 
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στη λογική αυτή έχουν κινηθεί και άλλοι συνεργάτες της Novartis Hellas, από τη στιγμή που η τελευταία ανακοίνωσε ότι έχει την άδεια της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να στείλει τα αρχεία της στο FBI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. «Υπάρχουν κάποιοι (εικάζεται ότι πρόκειται κυρίως για γιατρούς) που έχουν διατυπώσει ενστάσεις, υπό την έννοια ότι επιθυμούν να μάθουν ποια από τα προσωπικά τους στοιχεία είναι αυτά που θα σταλούν στις αμερικανικές αρχές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
 
Οι γιατροί και το «Κεράνης»
 
Δικαστικές πηγές εμφανίζουν την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς αναφορικά με το κομμάτι των γιατρών να προχωρά με αξιοσημείωτους ρυθμούς, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί θα αξιοποιηθούν συνολικά ή τμηματικά. Αν άλλωστε επαληθευτεί ο όγκος του υλικού αυτού, καθώς φέρεται να αφορά περισσότερους από 4.000 πρόσωπα, η διαχείριση του  θα προκαλέσει οξύ πονοκέφαλο στις δικαστικές αρχές, καταρχάς διότι δεν υπάρχουν οι χώροι εκείνοι που θα επέτρεπαν απρόσκοπτη φιλοξενία.  
 
Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του Εφετείου Αθηνών, με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Κανελλόπουλο, φέρεται να έχει εντείνει τις προσπάθειες της προς ανεύρεση χώρων, ιδανικών για πολυπρόσωπες υποθέσεις. Κλιμάκιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, της  ΓΑΔΑ καθώς και του Εφετείου έκριναν προσφάτως κατάλληλο - υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν κρατούμενοι και άρα ανάγκη διαμόρφωσης κατάλληλων χώρων - το αμφιθέατρο του 4ου ορόφου στο ανακαινισθέν εργοστάσιο του Κεράνη, επί της Θηβών, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη του Ρέντη.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis