Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:30 | 20/04/2015
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έγινε ιδιοκτήτης πάρκινγκ, εφοπλιστής, έπεσε θύμα «πειρατείας» στη Σομαλία και κατηγορείται ως «βαρόνος ηρωίνης» σε συνεργασία με τούρκους εμπόρους ναρκωτικών! Την εντυπωσιακή αυτή πορεία ενός 60χρονου πρώην ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ., με θητεία σε σημαντικές υπηρεσίες, που κατηγορήθηκε προ μερικών ημερών ως οργανωτής εισαγωγής 370 κιλών ηρωίνης, αξίας περίπου 40 εκατ. ευρώ (από την Τουρκία και με πιθανό προορισμό την Αμβέρσα), προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις τελευταίες ημέρες συνάδελφοί του. Στελέχη των διωκτικών αρχών μιλούν για την πιο ιδιόμορφη «μετάλλαξη» στελέχους των διωκτικών αρχών, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι είχαν εδώ και αρκετά χρόνια μια σειρά ενδείξεις για εμπλοκή του σε πολυεθνικά λαθρεμπορικά κυκλώματα, χωρίς ωστόσο να επέμβουν και να τον κατηγορήσουν για οτιδήποτε.

Από την πλευρά του, ο πρώην αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. μιλάει για «παρανόηση», για ευθύνη ενός κυπρίου ιδιώτη με δραστηριότητα στη Βουλγαρία, για να προσθέσει στο υπόμνημά του: «Δεν γνώριζα απολύτως τίποτε για τις πραγματικές προθέσεις που είχαν αυτά τα καθάρματα που με ενέπλεξαν σε μια τόσο βρώμικη ιστορία και κινδυνεύω να καταστραφώ ολοκληρωτικά».

Ο 60χρονος αξιωματικός, με καταγωγή από τη Λακωνία, υπηρέτησε στην Αγορανομία, διετέλεσε διοικητής στο Τμήμα Ηθών και Λεσχών, έδωσε το παρών στα πρώτα χρόνια δημιουργίας, στις αρχές της δεκαετίας του '90, στο Τμήμα Εκβιαστών, ενώ διετέλεσε διοικητής στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου και σε άλλες υπηρεσίες της Αττικής. Αποχώρησε από την ΕΛ.ΑΣ. το 1998 σε ηλικία 43 μόλις ετών.

Οι υπόνοιες των συναδέλφων
Οπως ανέφεραν συνάδελφοί του, «ο εν λόγω αξιωματικός φαινόταν δραστήριος, ανοιχτόκαρδος, με καλές δημόσιες σχέσεις μέσα στην Αστυνομία και έλεγε σε όλους μας ότι έχει μεγάλη οικονομική άνεση από τη σύζυγό του, αναφέροντάς μας διαρκώς ότι θέλει να φύγει γρήγορα από την Αστυνομία. Οσο εργαζόταν στην Αγορανομία είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι είχε... υποβοηθήσει την παράνομη διακίνηση μπανανών - την περίοδο που υπήρχε σχετική απαγόρευση - και ότι είχε αλλοιώσει στοιχεία σε ελέγχους σε αποθήκες στα δυτικά προάστια όπου είχαν βρεθεί μεγάλες ποσότητες με ακατάλληλα τυροκομικά. Ακόμη υπήρξαν ορισμένες αναφορές για υποβοήθηση λεσχειαρχών σε αστυνομικούς ελέγχους. Οφείλουμε όμως να πούμε ότι όλα αυτά δεν αποδείχθηκαν και στη διάρκεια της θητείας του στην ΕΛ.ΑΣ. δεν κατηγορήθηκε τελικώς για οτιδήποτε», με τον ίδιο να μιλάει «για μια θητεία που βρίθει επιτυχιών».
Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ «βαρόνος ηρωίνης»

Με βίλα και πολλά λεφτά
Ο 60χρονος ήταν ιδιοκτήτης διώροφης έπαυλης εκατοντάδων τετραγωνικών στους Θρακομακεδόνες και έκανε φορολογικές δηλώσεις - υπαγόμενος στη ΔΟΥ Πλοίων - όπου δήλωνε τεράστια έσοδα.

Τον Αύγουστο του 2003 εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης της εταιρείας Special Cross Services ΑΕ, με έδρα την Κηφισιά, όπου, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, δραστηριοποιείται σε «αντιπροσωπείες οίκων εσωτερικού - εξωτερικού, πώληση ορυκτικών, χημικών, λιπαντικών, πλαστικών και συναφών ειδών, πρακτορεύσεις, τροφοδοσίες και εκμεταλλεύσεις πλοίων και ενασχόληση με εδώδιμα αποικιακά». Στην ίδια έδρα στη λεωφόρο Κηφισιάς φέρεται μετά να είχε έδρα η εταιρεία Cedar Lakes, με παρόμοια δραστηριότητα, ενώ δημιούργησε και offshore εταιρείες. Παράλληλα εμφανίζεται ιδιοκτήτης υπογείου πάρκινγκ στην πλατεία Αττικής, ενώ τον Μάιο του 2006 εμφανίζεται ως συνιδιοκτήτης της εταιρείας North Oil Εμπορία Πετρελαίων, με έδρα τη Σύρο. Συνεταίρος του σε αυτή την εταιρεία, όπως και σε άλλες, εμφανίζεται ένας 54χρονος τουρκικής καταγωγής που φέρεται ιδιοκτήτης εταιρείας με γυψοσανίδες στο Περιστέρι και ο οποίος κατηγορείται τώρα μαζί με τον 60χρονο ότι συμμετείχαν στην οργάνωση της μεταφοράς των 370 κιλών ηρωίνης. Ο 54χρονος συμμετείχε ακόμη στις εταιρείες με έδρα στα νότια προάστια Aral Sea Maritime, Capello Maritime αλλά και μια εταιρεία εστίασης.

Καύσιμα, τσιγάρα και λαθρεμπόριο
Σύμφωνα λοιπόν με μαρτυρίες ιδιωτών αλλά και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., «ο πρώην αστυνομικός μέσω της γνωριμίας του με έναν ιδιώτη από την Κύθνο και αργότερα με τον προαναφερόμενο 54χρονο προχώρησε σε εμπόριο καυσίμων, πολλές φορές σε συνεργασία με γνωστές πετρελαϊκές εταιρείες. Ακόμη σύμφωνα με αστυνομικούς συμμετείχε σε αλιεία τόνου με κρητικό επιχειρηματία. Φαίνεται όμως να προχωρούσε και σε λαθρεμπόριο τσιγάρων αλλά και καυσίμων. Είχε δικτυωθεί σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο και κυρίως στα Κατεχόμενα. Πληροφορίες για την εμπλοκή του σε ύποπτες δραστηριότητες είχε και η ΕΥΠ. Είχε δικαστική διαμάχη με έναν ιδιώτη από την Αργολίδα για την ιδιοκτησία ενός πλοίου στο οποίο είχαν κατασχεθεί αμφεταμίνες στη Σκωτία. Υπήρχαν μάλιστα κατηγορίες ότι ο ιδιώτης αυτός ξυλοκοπήθηκε άγρια από έλληνα μπράβο στη Κονστάντζα της Ρουμανίας. Η επαφή με αυτόν τον μπράβο είχε αποκτηθεί πιθανόν μέσω απόστρατου στρατηγού». Ωστόσο τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν πως δεν διέθεταν μέχρι πρότινος καμία πληροφορία ότι ο 60χρονος μπορεί να σχετιζόταν με εμπόριο ναρκωτικών.

Η σύλληψη και ο Τούρκος
Η αντίστροφη μέτρηση για τους εμπλεκομένους στην υπόθεση της ηρωίνης ξεκίνησε λίγα 24ωρα πριν από τη σύλληψή τους, όταν η ΕΛ.ΑΣ. συγκέντρωσε πληροφορίες για τη μεταφορά της ηρωίνης με φορτηγά. Διαπιστώθηκαν συναντήσεις του 60χρονου πρώην αξιωματικού και εφοπλιστή με τον 54χρονο τουρκικής καταγωγής που έχει εξαφανισθεί αλλά και έναν ακόμη Τούρκο, του οποίου τα ίχνη επίσης έχουν χαθεί. Ο 60χρονος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι «οι συναντήσεις αυτές αφορούσαν μεταφορά αντικειμένων από μια αποθήκη στην οποία εντοπίστηκαν ναρκωτικά και την οποία είχε μισθώσει σε άτομο κυπριακής καταγωγής ο οποίος δεν του κατέβαλλε τα μισθώματα. Ηθελε απλώς να αδειάσει την αποθήκη για να την ενοικιάσει σε άλλο πρόσωπο, χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε για τα ναρκωτικά».


Ο νομικός εκπρόσωπος του 60χρονου κ. Θεμιστοκλής Σοφός σημείωσε στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «η προσωρινή κράτηση του πελάτη μου, με δεδομένο τον άριστο κοινωνικό και οικογενειακό βίο και την πολυετή προσφορά του στη δίωξη του εγκλήματος, δεν κρίνεται δικαιολογημένη κατ' αντικειμενική κρίση. Υπάρχουν σοβαρότατα αποδεικτικά στοιχεία που οδηγούν στη διαπίστωση ότι η εναντίον του κατηγορία δεν ευσταθεί».

http://www.tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis