Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:03 | 03/09/2015

<p> 	Μετανάστες διαμαρτύρονται έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης. Ζητούν να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία</p>

Μετανάστες διαμαρτύρονται έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης. Ζητούν να τους επιτραπεί να ταξιδέψουν στη Γερμανία

Αυτό αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ενώ παράλληλα επανέλαβε το αίτημά του να αποσταλούν επιπλέον μεθοριακοί φρουροί από τις χώρες της ΕΕ στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτραπεί η καταγραφή όλων των μεταναστών.

«Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και αγοράζουν πλαστά συριακά διαβατήρια επειδή έχουν καταλάβει ότι θα έχουν ένα απρόσμενο κέρδος, καθώς οι Σύροι εξασφαλίζουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ», δήλωσε ο Λεγκέρι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Επιτήρησης Συνόρων, όσοι χρησιμοποιούν τα πλαστά συριακά διαβατήρια μιλούν αραβικά, αλλά μπορεί να προέρχονται από τη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και «έχουν ως επί το πλείστον προφίλ οικονομικού μετανάστη».

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Frontex, πάνω από 23.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από τις τουρκικές ακτές την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Φάμπρικα με πλαστά συριακά διαβατήρια

Αναφορικά με φήμες ότι μεταξύ των προσφύγων που περνούν από την Τουρκία στην Ευρώπη, ενδέχεται να βρίσκονται και τρομοκράτες, ο Φ. Λέγκερι δήλωσε ότι «δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε ότι πιθανοί τρομοκράτες εισήλθαν στην Ευρώπη με αυτόν τον τρόπο», ζήτησε ωστόσο να «υπάρχει επαγρύπνηση σε όλα τα σύνορα».

Παραδέχτηκε ακόμη ότι «λόγω της μεγάλης ροής (μεταναστών), υπάρχει ένας κορεσμός των συστημάτων καταγραφής και ως εκ τούτου δεν καταγράφονται όλοι οι μετανάστες. Εχουμε μια ιδέα για τις εθνικότητες, αλλά όχι συνολική εικόνα για το ποιος μπαίνει και ποιο είναι πραγματικά το προφίλ όλων αυτών των μεταναστών» και συμπλήρωσε πως «αν η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων (της ζώνης Σένγκεν) δεν διέπεται από αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών, υπάρχει κίνδυνος κάθε κράτος να ξαναρχίσει τους ελέγχους στα εθνικά του σύνορα, κάτι που δεν θα είναι αποτελεσματικό».

Πάνω από 23.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από τις τουρκικές ακτές την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα

Πάνω από 23.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης από τις τουρκικές ακτές την περασμένη εβδομάδα, αριθμός σχεδόν κατά 50% μεγαλύτερος σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα
 

Με προηγούμενη δήλωσή του ο Φ. Λεγκέρι διαβεβαίωνε ότι οι άντρες της λετονικής συνοριοφυλακής που συμμετέχουν στη δύναμη του Frontex και ενεπλάκησαν στο περιστατικό του περασμένου Σαββάτου στη Σύμη, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 17χρονου πρόσφυγα, δεν έκαναν καμία χρήση όπλων και κάλεσε τις ελληνικές αρχές να παράσχουν στον οργανισμό πληροφορίες για το περιστατικό, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς έγινε.

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Βουλιάζουν Μυτιλήνη και Χίος

Η Λέσβος και η Χίος έχουν «βουλιάξει» από μετανάστες και τα λιμάνια των δύο νησιών έχουν μετατραπεί σε απέραντους καταυλισμούς. Στη Λέσβο υπολογίζεται ότι πάνω από 7.000 άτομα έχουν καταγραφεί και αναμένουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, ενώ στη Χίο ο αριθμός των προσφύγων που φτάνουν από τη θάλασσα αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς.

Φάμπρικα με πλαστά συριακά διαβατήρια

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης υπάρχουν εκατοντάδες σκηνές και πρόχειρα καταλύματα από νάιλον που φιλοξενούν οικογένειες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, μέσα σε άθλιες συνθήκες και σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αρκετοί έχουν βάλει κουβέρτες στο οδόστρωμα και κοιμούνται εκεί, περιμένοντας το πλοίο που θα τους πάρει.

Χθες έγιναν δύο νέα δρομολόγια πλοίων από τη Λέσβο με προορισμό τον Πειραιά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι μελετάται η διάθεση και τρίτου πλοίου για τη μεταφορά προσφύγων.

Πρόκειται για το επιβατηγό οχηματαγωγό «Κρήτη 1» που βρίσκεται για επισκευές στην Ουκρανία και αναμένεται στον Πειραιά στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο γενικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι

Ο γενικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι

Χθες απέπλευσε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το υπό κυπριακή σημαία καταμαράν «Terra Jet» μεταφέροντας 1.730 μετανάστες, ενώ το απόγευμα αναμενόταν να αναχωρήσει και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με άλλους 2.500 μετανάστες από τη Συρία.

Μόνο το τελευταίο 24ωρο άντρες του Λιμενικού περισυνέλεξαν 1.192 άτομα, μετά από 31 επιχειρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετανάστες στη θέα των σκαφών του Λιμενικού τρυπούν τις πλαστικές λέμβους και πέφτουν στο νερό, προκειμένου να περισυλλεγούν και να μεταφερθούν στην ακτή.

Ενταση
Νέα ένταση και αψιμαχίες μεταξύ μεταναστών σημειώθηκαν χθες το πρωί στην Ειδομένη. Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έκλεισαν για αρκετή ώρα τη διάβαση προς τη γειτονική χώρα, κάτι που εξαγρίωσε τους μετανάστες, οι οποίοι έβαλαν μπροστά γυναίκες και παιδιά και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό. Ακολούθησαν ένταση, σπρωξίματα και πανικός, ενώ μια ομάδα 200 ατόμων που πέρασαν από ένα άλλο σημείο της μεθορίου εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ και... στάλθηκαν πίσω. Μόνο το βράδυ της Δευτέρας πέρασαν από την Ειδομένη 1.800 άτομα και χθες μέχρι το απόγευμα άλλα 1.500.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis