Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:59 | 23/12/2014

Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των σκευασμάτων έφερε τα τεφτέρια στα φαρμακεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», με δανεικά φάρμακα λαμβάνουν τη θεραπεία τους ολοένα και περισσότεροι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Η συμμετοχή τους στη φαρμακευτική περίθαλψη έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 30%, με αποτέλεσμα στα συνοικιακά φαρμακεία να έχουν επιστρέψει στα τεφτέρια, στα οποία καταγράφονται οφειλές που σε ορισμένα φαρμακεία έχουν φθάσει ακόμη και τις 5.000 ευρώ.

Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας έχουν μειώσει τις τιμές των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια κατά τουλάχιστον 60%.

Παρ' όλα αυτά, στην προσπάθεια περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης έχει δημιουργηθεί ένα ιδιόμορφο σύστημα φαρμακευτικής κάλυψης, βάσει του οποίου το κόστος που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους για την αγορά των φαρμάκων τους έχει αυξηθεί δραματικά.

Το παρακάτω παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ με καρδιαγγειακό νόσημα και αρθριτικά λαμβάνει τρία σκευάσματα αξίας 21,33 ευρώ για την τρίμηνη αγωγή του.

Και παρ’ όλο που η συμμετοχή του δεν θα έπρεπε να ξεπερνά το 25% στο ταμείο του φαρμακείου καλείται να καταβάλει 15,16 ευρώ. Την ίδια στιγμή το Ταμείο επιβαρύνεται με 14,99 ευρώ.

Η αιτία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι άλλη από το γεγονός πως το σύστημα έτσι όπως έχει πλέον διαμορφωθεί, «τιμωρεί» τους ασφαλισμένους που επιμένουν στα πρωτότυπα φάρμακα, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν το 50% της διαφοράς που προκύπτει ανάμεσα στη λιανική και την ασφαλιστική (το ποσό δηλαδή που καλύπτει το ταμείο) τιμή.

Το μέτρο αυτό ελήφθη με στόχο την προώθηση των γενοσήμων, φθηνότερων δηλαδή φαρμάκων, δημιουργώντας έτσι οικονομικά αντικίνητρα στους ασφαλισμένους. Ομως, όπως φαίνεται από τις αποδείξεις των φαρμακείων, ακόμη και τα αντίγραφα σκευάσματα παραμένουν σε κάποιες περιπτώσεις ακριβά για μια μερίδα ασθενών εν μέσω κρίσης.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το ποσό που πρέπει να καταβάλει ασθενής με διάγνωση «διαταραχή γενικευμένου άγχους» για τη μηνιαία αγωγή του (δραστική ουσία εσκιταλομπράμη) φτάνει τα 22,23 ευρώ, παρόλο που επιλέγει γενόσημο.

«Η αυξημένη συμμετοχή με την παράλληλη μείωση των εισοδημάτων ευθύνονται για τα τεφτέρια, με τους συνταξιούχους να αποτελούν τη βασική ομάδα που αδυνατεί πλέον να καλύψει τις ανάγκες της σε φάρμακα» υπογραμμίζει στα Νέα ο φαρμακοποιός Δημήτρης Ράπτης, του οποίου το τεφτέρι για τον τρέχοντα μήνα καταγράφει οφειλές ύψους 1.200 ευρώ.

Σημειώνεται ότι προ κρίσης, η συμμετοχή των Ελλήνων για την αγορά φαρμάκων δεν ξεπερνούσε το 10%, ενώ σήμερα έχει διαμορφωθεί σε 25-30% κατά μέσο όρο.

Πηγή φωτό: Τα Νέα



Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis