Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:32 | 05/10/2019

Απροστάτευτοι και μάλιστα με τις... «ευλογίες» του νόμου, δηλώνουν οι καταστηματάρχες της εστίασης απέναντι σε όσους αρνούνται να πληρώσουν λογαριασμούς φαγητού ή ποτών. Οι επαγγελματίες της εστίασης φοβούνται πως το κενό που δημιουργεί ο νόμος με την κατάργηση του άρθρου 392 στον νέο Ποινικό Κώδικα θα φέρει «βροχή» από... «πιστόλια». Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, στην αγορά της Θεσσαλονίκης έχουν παρατηρηθεί περιστατικά κατά τα οποία συγκεκριμένοι “πελάτες” επισκέπτονται ένα εστιατόριο με την παρέα τους, παραγγέλνουν κανονικά, τρώνε και όταν έρθει η ώρα του λογαριασμού… “ρίχνουν πιστόλι”.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Διαμαντής Κουμαριάς στον οποίο έχουν απευθυνθεί συγκεκριμένοι μαγαζάτορες του κέντρου της Θεσσαλονίκης και ασχολείται με θέματα καταστημάτων εστίασης, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σε επιχειρήσεις το παραπάνω φαινόμενο. Ο ίδιος αναφέρει πως αυτό οφείλεται στην κατάργηση του άρθρου 392 του Ποινικού Κώδικα με τίτλο «δόλια αποδοχή παροχών». Το άρθρο όριζε ότι: «όποιος με την πρόθεση να μην καταβάλλει αντίτιμο παίρνει για άμεση κατανάλωση τρόφιμα ή ποτά ή δέχεται την παροχή καταλύματος ή υπηρεσιών, των οποίων το αντίτιμο είναι άμεσα πληρωτέο κατά τις συνήθειες των συναλλαγών, τιμωρείται με χρηματική ποινή ή με φυλάκιση μέχρι τριών μηνών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη του Διοικητή της Άμεσης Δράσης Αττικής, Ταξίαρχου κ. Κουτσιβίτη Κωνσταντίνου στη «Σύγχρονη Αστυνομία»

“Στην ουσία, το άρθρο αυτό τιμωρούσε-ποινικοποιούσε και το κοινώς αποκαλούμενο «πιστόλι», δηλαδή την περίπτωση που κάποιος παραγγέλνει τρόφιμα ή ποτά σε κάποιο κατάστημα, τα καταναλώνει και δεν πληρώνει το αντίτιμό τους. Η συμπεριφορά αυτή, δεν είναι ίδια με τις περιπτώσεις της κλοπής ή της υπεξαίρεσης, εξ ου και υπήρχε ξεχωριστό άρθρο στον Ποινικό Κώδικα” αναφέρει στο makthes.gr ο κ. Κουμαριάς. Ο ίδιος συμπληρώνει πως με το νέο Ποινικό Κώδικα, που τέθηκε σε ισχύ από 01/07/2019, το άρθρο αυτό καταργήθηκε. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νέου Ποινικού Κώδικα, τα άρθρα αυτά δεν υπάρχουν, επειδή κρίθηκε ότι δεν περιέχουν εγκληματικό άδικο. “Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νομοθέτης έκρινε ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν πρέπει να τιμωρείται με επιβολή ποινής φυλάκισης ή χρηματικής ποινής. Συνεπώς, ο καταστηματάρχης ο οποίος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση κατά την οποία κάποιος θα παραγγείλει, θα καταναλώσει και θα αρνηθεί να πληρώσει προϊόντα, μπορεί μόνο να ασκήσει αστικές αξιώσεις. Δηλαδή, αγωγή στα αστικά Δικαστήρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται” σχολιάζει ο κ. Κουμαριάς υποστηρίζοντας πως σπάνια κάποιος θα προχωρήσει σε αγωγή για 100, 150 ή 200 ευρώ.

“Έχει παρατηρηθεί ήδη το φαινόμενο να κάθονται παρέες σε εστιατόρια, και αφού παραγγείλουν και καταναλώσουν, αφήνουν ένα άτομο πίσω, το οποίο προφασίζεται κάποια δικαιολογία περί χρημάτων. Ο καταστηματάρχης δεν μπορεί να υποβάλει έγκληση για κάποιο ποινικό αδίκημα, ώστε να κρατηθεί ή έστω να αναγκαστεί να πληρώσει υπό το φόβο της ποινής, παρά μόνο μπορεί να ζητήσει τα στοιχεία του ώστε να κάνει αγωγή σε αστικό δικαστήριο. Από τη μία, είναι κατανοητή η λογική του νομοθέτη να αφήσει κάποιες συμπεριφορές χωρίς επιβολή ποινής εγκλεισμού. Από την άλλη, είναι προφανές πως το κενό αυτό, οδηγεί σε κατάχρηση και εκδήλωση αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που προξενεί ζημία δυσχερώς ή αδυνάτως επανορθώσιμη στους επιχειρηματίες της εστίασης. Εάν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό με νομοθετική παρέμβαση και ενδεχόμενη επαναφορά του συγκεκριμένου άρθρου του Ποινικού Κώδικα (καθώς τα πταίσματα καταργήθηκαν), είναι εξαιρετικά πιθανό το φαινόμενο αυτό να γιγαντωθεί” καταλήγει ο κ. Κουμαριάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr το παραπάνω φαινόμενο έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης. Όπως περιγράφει ο Γρηγόρης στο κατάστημά του πρόσφατα βρέθηκε μια παρέα πέντε ατόμων. «Παρήγγειλαν, έφυγαν και ξεκίνησαν ένας ένας να φεύγουν. Ο τελευταίος που έμεινε είπε ότι του έκλεψαν το πορτοφόλι και το κινητό και δεν πλήρωσε» εξηγεί ο Γρηγόρης.

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να πληρώσει και κληθεί η αστυνομία; «Πηγαίνουν στο τμήμα και δεν μπορεί να κατατεθεί μήνυση σε βάρος των πελατών γιατί δεν υπάρχει αδίκημα. Μόνο αγωγή μπορεί να γίνει. Αλλά ποιος θα μπει σε αυτή τη διαδικασία για ένα... τραπέζι» καταλήγει ο κ. Κουμαριάς.

Την ύπαρξη τέτοιων περιστατικών, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα επιβεβαιώνει στο makthes.gr ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Θεόφιλος Παπαδάκης. «Οι αστυνομικοί ενώ θέλουμε να βοηθήσουμε μερικές φορές είμαστε με δεμένα τα χέρια. Είναι ανάγκη για την ασφάλεια του πολίτη άμεσα το υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει τους κώδικες (Ποινικός Κώδικας και νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας), ώστε να μπορεί η αστυνομία να προβαίνει σε πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος» σχολιάζει ο κ. Παπαδάκης.

Βαγγέλης Στολάκης

Πηγή:  makthes.gr
 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΩΡΕΑΝ Μικρές Αγγελίες στο Policenet.gr - Εσείς τι ψαχνετε?

ΔΩΡΕΑΝ Μικρές Αγγελίες στο Policenet.gr - Εσείς τι ψαχνετε?

 
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis