Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:29 | 05/03/2015

Η σύνδεση του κόστους ενός προστίμου με το εισόδημα του παρανομούντα πολίτη δεν είναι εξ’ ορισμού παράλογη. Όμως μπορεί να οδηγήσει σε παράλογα μεγάλα ποσά για σχετικά ασήμαντες παραβάσεις, όπως συνέβη πρόσφατα στη Φινλανδία.

Ο Φινλανδός Reima Kuisla είχε αναπτύξει ταχύτητα 103 km/h σε έναν δρόμο με όριο 80 km/h, όταν τον συνέλαβε η κάμερα της τροχαίας. Αν είχε κάνει το ίδιο στην Ελλάδα θα έπαιρνε μια κλήση των € 100, και αν την πλήρωνε σύντομα το κόστος θα έπεφτε στο μισό. Δυστυχώς γι’ αυτόν, στη Φινλανδία η υπόθεση είχε χειρότερη εξέλιξη. Κι αυτό γιατί εκεί το πρόστιμο υπολογίζεται βάσει του εισοδήματος του παραβάτη. Και ο κ. Kuisla έχει την... ατυχία να είναι ιδιαίτερα εύπορος.

Το 2013 το εισόδημα του Reima Kuisla ήταν €6,5 εκατομμύρια, έτσι το πρόστιμο που κλήθηκε να πληρώσει για την παράβαση ήταν €54.000! Ο ίδιος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το ύψος του ποσού από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Και είναι ενδεικτικό του τρόπου σκέψης των συμπολιτών του το ότι οι περισσότεροι δεν βλέπουν κάτι παράλογο σε αυτό. «Εφόσον έσφαλε πρέπει να πληρώσει, ας σεβόταν το όριο και δεν θα πλήρωνε τίποτα», είναι η άποψη που φαίνεται να επικρατεί στα σχόλια.

Όσο πολλά κι αν ακούγονται πάντως τα € 54.000, δεν είναι το υψηλότερο πρόστιμο που έχει δοθεί για κίνηση με υπερβολική ταχύτητα στη Φινλανδία. Το αντίστοιχο ρεκόρ ανήκει στον Jussi Salonoja, τον 27χρονο που το 2003 πιάστηκε να κινείται με 80 km/h σε δρόμο του Ελσίνκι με όριο 40 km/h και δέχτηκε κλήση ύψους... €170.000!

Πηγή: Auto Evolution, http://www.drive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis