Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:44 | 19/12/2017

"Φύλλο πορείας" από το "χαρέμι" για τον τουρκικό στρατό για 8000 γυναίκες προβλέπει το νέο "φιρμάνι" του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό είναι το μεγαλεπίβηλο σχέδιο του "σουλτάνου" που θα επιβλέψει προσωπικά ο αρχιστράτηγος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του Χουλουσί Ακάρ. Οι θηλυκοί κομμάντο θα διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις-αποκαλούμενες- αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού καθεστώτος ενάντια στο  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK). 

Η τουρκική χωροφυλακή ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 8.000 γυναίκες, τα καθήκοντα των οποίων θα περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και την υπεράσπιση των συνόρων της χώρας. Κυρίες ηλικίας άνω των 26 ετών, μικρότερες από 1 μέτρο και 64 εκατοστά ή που έχουν ποινικό μητρώο δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα. 

Η κίνηση αυτή σύμφωνα με τον ιστότοπο al-monitor έχει ως στόχο να ενισχύσει δραματικά το μερίδιο των γυναικών στις αστυνομικές δυνάμεις από το σημερινό 1% έως 10% και στο σύνολο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Από το 2013, υπήρχαν μόνο 1.345 θηλυκοί υπάλληλοι και 370 μάχιμοι σε σύνολο 723.741 στρατιωτικών στην Τουρκία.

Το ιδιωτικό κανάλι ειδήσεων NTV ανέφερε ότι οι γυναίκες κομάντος θα εκπαιδεύονται παράλληλα με τους άνδρες τους και θα μετακινούνται σε παγωμένο ορεινό τοπίο στην ανατολική Τουρκία καθώς και στο ταραγμένο νοτιανατολικό σύνορο, όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ του ΡΚΚ και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου, οι γυναίκες αξιωματικοί θεωρούνται ως αποτελεσματικό εργαλείο στην εκστρατεία της κυβέρνησης να κερδίσουν κουρδικές καρδιές και μυαλά καθώς αλληλεπιδρούν με τις γυναίκες με τρόπο που οι άνδρες στις βαθιά συντηρητικές κουρδικές επαρχίες δεν μπορούν, ειδικά αν δεν είναι ντόπιοι.

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια τεκτονική μετατόπιση στον κώδικα ενδυμασίας των ενόπλων δυνάμεων όταν είπε ότι οι γυναίκες που φορούν μαντίλα ισλαμικού τύπου θα μπορούσαν τελικά να ενταχθούν στις τάξεις της.

Ο στρατός της Τουρκίας θεωρείται εδώ και πολύ καιρό ως ο θεματοφύλακας της κοσμικής δημοκρατίας που ίδρυσε ο Mustafa Kemal Ataturk πριν από 94 χρόνια, έναν ρόλο που οι συνταγματικοί σύλλογοι κατοχύρωσαν μετά το τελευταίο σκληρό πραξικόπημα τους το 1980. 

Για τους αδυσώπητους κοσμικούς της Τουρκίας, σε ένα τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Ατατούρκ. Πολλοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένων μερικών φεμινιστών, ισχυρίζονται ότι η χαλάρωση μιας άκαμπτης απαγόρευσης στη μαντίλα επιτρέπει σε ευσεβείς γυναίκες να αναζητήσουν εργασία χωρίς να φαίνεται να θέτουν σε κίνδυνο τα ηθικά τους.

Σε μια ακόμη ένδειξη του τρόπου με τον οποίο άλλαξαν οι καιροί, αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αρχηγός του προσωπικού της Τουρκίας Γκεόργκι Χούλουι Ακάρ χορηγούσε την κατασκευή ενός τζαμιού στην πατρίδα του Kayseri. 

Ο δήμαρχος της πόλης Mustafa Celik αποκάλυψε ότι το τέμενος θα στεγάσει μέχρι και 750 πιστούς και θα χαραχθεί με μοτίβα Seljuk. Στις παλιές μέρες, η εμπλοκή στον στρατό συνέβαλε στην εξάλειψη των κοσμικών διαπιστευτηρίων κάνοντας, μεταξύ άλλων, την απορρόφηση γυαλιών ρακής και τον χορό με το μπουκάλι ξανθό σύζυγο.

Στη Συρία, μια θυγατρική του ΡΚΚ που ονομάζεται Μονάδες Προστασίας Γυναικών παραμένει το αντικείμενο της πικρίας στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εξαιτίας του θάρρους της στη μάχη των ηγετών των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους. 

Οι συριακές αραβικές γυναίκες που εκπαιδεύονται από την τουρκική αστυνομία στην λεγόμενη τσέπη του Euphrates Shield της περιοχής στη βόρεια Συρία, η οποία είναι υπό τον έλεγχο των τουρκικών υποστηριγμάτων, έχουν προκαλέσει λιγότερο ενθουσιασμό. 

Υπάρχουν τουλάχιστον 90 από αυτές και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής του ορκωτού εορτασμού της αστυνομίας τον περασμένο Οκτώβριο δείχνουν ότι οι περισσότεροι καλύπτουν τα κεφάλια τους.

Αλλά είτε πρόκειται για Τουρκικά, Αραβικά ή Κουρδικά, ακόμα και σε εργαλεία μάχης, οι γυναίκες εξακολουθούν να καταπιέζονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ένας Δυτικός διπλωμάτης με οικεία γνώση της περιοχής, που έκαναν θλίψη για την «ερεθιστική φετιχοποίηση του κουρδικού γυναικείου πολεμιστή παντού στον δυτικό τύπο», δήλωσε στο Al-Monitor ότι «μόνο επειδή οι γυναίκες αγωνίζονται και σκοτώνουν και σκοτώνονται δίπλα στους άνδρες δεν σημαίνει ότι κάνουν κερδική κοινωνία φεμινιστική "γιατί όταν επιστρέφουν στο σπίτι επιστρέφουν στο να κάνουν και όλα τα παραδοσιακά θηλυκά φύλακα έργα". Το ίδιο θα ισχύει και για τους θηλυκούς αδελφούς της τουρκικής χωροφυλακής.

ΠΗΓΗ: www.al-monitor.com

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis