Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 16/07/2015

Άνοιξε ο δρόμος για την φοίτηση στα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ της χώρας των φοιτητών-κρατουμένων, αφού υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Παιδείας που καθορίζει τις λεπτομέρειες, δίνοντας έτσι την δυνατότητα και στον Νίκο Ρωμανό για σπουδές με βραχιολάκι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι κρατούμενοι που έχουν και την ιδιότητα του φοιτητή θα μπορούν να παίρνουν εκπαιδευτική άδεια ακόμη και εάν το αίτημά τους έχει απορριφθεί από το συμβούλιο των φυλακών.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται ότι οι κρατούμενοι, υπόδικοι και κατάδικοι που είναι φοιτητές ή σπουδαστές Α.Ε.Ι. «δικαιούνται την παρακολούθηση των μαθημάτων τους, εργαστηρίων, καθώς και τη συμμετοχή στις εξετάσεις και εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμούν ή έχει απορριφθεί το αίτημα τους για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας από το συμβούλιο του άρθρου 70 παράγραφος 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα».

Οι αιτήσεις για παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως θα υποβάλλονται στο συμβούλιο της φυλακής και μαζί θα προσκομίζονται τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την εγγραφή του κρατούμενου στο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ακόμη, προβλέπεται η εξασφάλιση ειδικών χώρων οι οποίοι θα διατίθενται στους κρατούμενους για να μελετούν και για να εξετάζονται, πχ αίθουσες σε ΙΕΚ. Αν υπάρξουν δυσκολίες στην εύρεση των αιθουσών τότε αυτές οι αίθουσες πρέπει να γίνουν μέσα στις φυλακές, όπου πρέπει να παρασχεθεί internet ή ό,τι άλλο χρειάζονται οι φοιτητές.

Οι κρατούμενοι που σπουδάζουν, θα μπορούν να παρεκκλίνουν από το πρόγραμμα της φυλακής, δηλαδή θα τρώνε άλλες από τις προγραμματισμένες ώρες, ενώ θα μπορούν να μένουν στους χώρους μελέτης και μετά το κλείσιμο των κελιών.

Οι κρατούμενοι που θα έχουν παρακολουθήσει εξ'αποστάσεως και θα έχουν περάσει μαθήματα και εργαστήρια του πρώτου εξαμήνου να μπορούν να ζητήσουν από το συμβούλιο εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι. Κάθε ημέρα σπουδών θα μετρούν ως 3 στην ποινή του, δηλαδή θα τύχουν ευεργετικού υπολογισμού.


iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis