Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 28/01/2019

Ωρα 18:45, 11 Δεκεμβρίου 2018. Συνολικά 30 αντιεξουσιαστές, οι οποίοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, εμφανίζονται ανενόχλητοι στην οδό Υμηττού, μπροστά από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., στην Καισαριανή.

Κρατούν στα χέρια τους πάνω από 10 βόμβες μολότοφ και τις εκτοξεύουν κατά αστυνομικών μίας διμοιρίας της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Επιτήρησης Τάξης, που βρίσκεται στατικά στο σημείο. Οι τελευταίοι απαντούν στους αντιεξουσιαστές με χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και δακρυγόνα, με τους κουκουλοφόρους να πετούν φέιγ βολάν στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος δολοφονήθηκε πριν από δέκα χρόνια από τον αστυνομικό Κορκονέα, και εξαφανίζονται. Οι αστυνομικοί που ήταν εκεί τους είδαν να τρέχουν προς την Πανεπιστημιούπολη, εκεί όπου εξαφανίστηκαν σαν… σκιές εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο.

[custom:google-ads]

Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος αστυνομικός ή κάποιος πολίτης που βρισκόταν στο σημείο. Μετά από έρευνες έγιναν συνολικά 10 προσαγωγές ατόμων, τα οποία ωστόσο δεν είχαν καμία απολύτως σύνδεση με την επίθεση, καθώς δεν προέκυψε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο και αφέθησαν ελεύθεροι.

Είναι η δεύτερη επίθεση αναρχικών κατά δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. μέσα σε δέκα μέρες στο ίδιο σημείο, με τους αστυνομικούς να καταγγέλλουν στον Ελεύθερο Τύπο πως οι κουκουλοφόροι έχουν ως στόχο να τους «δολοφονήσουν» ή ακόμη και να τους «κάψουν» ζωντανούς. Αντιστοίχως, τα ξημερώματα της 3ης Δεκεμβρίου δεκάδες κουκουλοφόροι επιτέθηκαν κατά του κτιρίου, φτάνοντας μέχρι την είσοδό του. «Ως εδώ», μας λένε χαρακτηριστικά οι μάχιμοι αστυνομικοί.

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Πρωτοποριακή ασφαλιστική κάλυψη για Αστυνομικούς - Θωρακίζονται και εν ώρα υπηρεσίας

Γκαζάκια, μολότοφ που εκρήγνυνται, πέτρες, ναυτικές φωτοβολίδες αλλά και οι εξαιρετικά επικίνδυνες φωτοβολίδες ευθείας βολής είναι μερικά από τα «δολοφονικά» εργαλεία, όπως τα χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί, που τονίζουν πως κάνουν το «μεροκάματο του τρόμου». Αρκετά πρόσφατα οι αστυνομικοί των ΜΑΤ έγιναν για ακόμη μία φορά στόχος. Τάγματα εφόδου και ακροδεξιοί τους επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ και ξύλα στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Σε ένα βίντεο μάλιστα κατεγράφη και ένας αστυνομικός ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους κουκουλοφόρους ακροδεξιούς.

«Εχω δεχτεί αρκετές φορές μολότοφ. Πλέον τις έχουν διαφοροποιήσει και είναι πιο ισχυρές οι εκρήξεις. Οι αντιεξουσιαστές μάς βάζουν στο στόχαστρο κάθε μέρα. Σκεφτείτε πως αρκετές φορές δεχόμαστε επιθέσεις σε στατικά σημεία. Δεν μιλάω φυσικά για τα μπάχαλα που γίνονται στα Εξάρχεια κάθε λίγο και λιγάκι. Σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο μας πετούν πέτρες μπουκάλια και μολότοφ», λέει ένας αστυνομικός των ΜΑΤ με δηλώσεις του στον Ελεύθερο Τύπο, θέλοντας φυσικά να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Οι συνάδελφοί μας τραυματίζονται αρκετά συχνά. Εγκαύματα και κατάγματα είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί από τις πέτρες και τις μολότοφ που τρώμε. Στις έξι του Δεκεμβρίου ένας από εμάς έσπασε το χέρι του, ενώ ένας άλλος κόντεψε να χάσει το πόδι του από γκαζάκι που έσκασε δίπλα στο γόνατό του. Είναι θέμα», προσθέτει χαρακτηριστικά ο ίδιος αστυνομικός.

«Πρώτον, πρέπει να γίνει ένας αστυνομικός μηχανισμός και να λειτουργούν ομάδες που θα έχουν αποτρεπτικό ρόλο σε ό,τι αφορά στη δράση των κουκουλοφόρων.

Ο συγκεκριμένος μηχανισμός, εφόσον δεν θα μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συλλάβει», είπε στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας.

Οπως τονίζει ο ίδιος με δηλώσεις του, θα πρέπει να καταγραφούν όλοι οι «χώροι- θύλακες» όπου μπορεί να «γεννάται» το έγκλημα. «Κύριο κομμάτι των χώρων αυτών είναι οι πανεπιστημιακές σχολές. Σε κάποιες περιπτώσεις επιθέσεων τα σημεία απέχουν λίγα μέτρα από τα ορμητήρια και το άσυλο. Θα πρέπει η πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και οι φοιτητές να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε φοιτητές και διδακτικό προσωπικό και να μην επιτρέπεται η είσοδος σε κουκουλοφόρους, εμπόρους ναρκωτικών ή ακόμη και ληστές. Τα πανεπιστήμια αρκετές φορές λειτουργούν και ως παρασκευαστήριο μολότοφ», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντούμας.

[custom:google-ads]

«Ολα τα δημόσια κτίρια που έχουν γίνει γκέτο και φιλοξενούν αντιεξουσιαστές και κουκουλοφόρους να παραδοθούν σε αυτούς που ανήκουν και να σφραγίσουν. Επίσης πρέπει επιτέλους να αρχίσει να αναπνέει η περιοχή των Εξαρχείων χωρίς να εφαρμοσθεί καταστολή με εφόδους και εφορμήσεις, αλλά να μπει το κράτος πρόνοιας μαζί με την Αστυνομία σε βάθος χρόνου», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή:  eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis