Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:59 | 06/01/2019

Με απόγνωση περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ένας κάτοικος του «γκέτο» της Αθήνας την καθημερινότητα τόσο του ίδιου όσο και του μικρού του γιου. «Τα σπίτια μας είναι φυλακές και τα παιδιά μας κινδυνεύουν καθημερινά αν κυκλοφορήσουν το βράδυ στα Εξάρχεια».

Πριν από λίγες ημέρες πάνω από 400 κάτοικοι των Εξαρχείων έστειλαν ακόμη μία επιστολή στην οποία κατήγγειλαν τη «μαύρη ρουτίνα» του «αβάτου» της ανομίας στην πρωτεύουσα: μολότοφ, καταλήψεις, βαποράκια, λαθραία τσιγάρα και βανδαλισμοί μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.

[custom:google-ads]

«Τα ναρκωτικά είναι σε κάθε δρόμο. Υπάρχουν παντού βαποράκια. Δεν είναι εικόνα αυτή για μία από τις καλύτερες περιοχές του παρελθόντος. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να ενδιαφερθεί κάποιος και για εμάς», μας είπε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος της περιοχής, ο οποίος διαμένει σε απόσταση αναπνοής από την πλατεία των Εξαρχείων και για λόγους ασφαλείας θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Στις 6 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι πορείες μνήμης στο κέντρο της Αθήνας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πριν από 10 χρόνια από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Οι κουκουλοφόροι, μετά το πέρας των συγκεντρώσεων, κατέληξαν στην πλατεία Εξαρχείων, όπου έστησαν σε αρκετά σημεία οδοφράγματα, τα οποία αποτελούνταν από τα εξής πολεμοφόδια: πέτρες, καρέκλες, τραπέζια, ψυγεία, σωλήνες, περιφράξεις οικοδομών, ακόμη και… πινακίδες. Αρκετοί μάλιστα κουβαλούσαν τις πέτρες με… καροτσάκια.

«Εκείνη την ημέρα οι αντιεξουσιαστές έμπαιναν σε πολυκατοικίες και ανέβαιναν σε ταράτσες. Εσπασαν πόρτες και παράθυρα για να τα καταφέρουν. Τελικά το έκαναν για να πετάξουν πέτρες και μολότοφ από ψηλά στα ΜΑΤ, ούτως ώστε να μη συλληφθούν. Εμείς όλο το βράδυ έπρεπε να καθησυχάζουμε τα παιδιά μας πως δεν γίνεται κάτι επικίνδυνο και πως είμαστε ασφαλείς, παρόλο που σε κάθε περίπτωση κινδυνεύαμε. Σίγουρα είχαμε απομακρύνει τα αυτοκίνητά μας. Εχουμε συνηθίσει να το κάνουμε τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος κάτοικος των Εξαρχείων με δηλώσεις του στην εφημερίδα.

«Οι κάτοικοι των Εξαρχείων βρίσκονται σε απόγνωση. Η Πολιτεία έχει απομακρυνθεί από την περιοχή διαχρονικά, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα η κατάσταση επιδεινώνεται.Τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι εγκλωβισμένοι τα σπίτια τους και δεινοπαθούν. Τίποτα δεν θυμίζει την ιστορική αστική και εναλλακτική γειτονιά που ζήσαμε κάποτε, με τα θερινά σινεμά και τα παραδοσιακά ταβερνάκια. Επικρατούν τα ναρκωτικά, η βία, η μαυρίλα και ο φόβος», είπε χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας και κάτοικος Εξαρχείων, Γιώργος Αποστολόπουλος.

«Συγχρόνως, η εγκληματικότητα διαχέεται προς όλες τις όμορες περιοχές, αφού τα Εξάρχεια είναι το κέντρο της πόλης. Το Πεδίον του Αρεως, ο Αγιος Παύλος, η πλατεία Βικτωρίας, η πλατεία Κουμουνδούρου, η Κυψέλη, ακόμα και το Κολωνάκι, επηρεάζονται σε μόνιμη βάση από την εγκληματικότητα και την ασυδοσία που επικρατεί εκεί. Πώς μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και τουρισμό, όταν συμβαίνουν όλα αυτά στην καρδιά της Αθήνας; Απαιτείται η Πολιτεία να σεβαστεί τους κατοίκους και τους καταστηματάρχες που πληρώνουν βαριά φορολογία, ΕΝΦΙΑ και τέλη, χωρίς να προσφέρει σχεδόν τίποτα. Απαιτείται τα Εξάρχεια να ξαναγίνουν γειτονιά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis