Φωτιά στα σενάρια ενώ η ΕΛ.ΑΣ «βλέπει» δυστύχημα

Φωτιά στα σενάρια ενώ η ΕΛ.ΑΣ «βλέπει» δυστύχημα
ΑΝΟΙΧΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Φωτιά στα σενάρια ενώ η ΕΛ.ΑΣ «βλέπει» δυστύχημα

Πολιτική «φωτιά» ανάβει ο θάνατος του Παναγιώτη Μαυρίκου μετά και την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA της απανθρακωμένης σορού στο μοιραίο Porsche Cayenne με τον 42χρονο εκδότη της Ακρόπολης.

Μάλιστα η έρευνα έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, αφού τα δείγματα εστάλησαν στα εργαστήρια στις 12 σήμερα το μεσημέρι και το αποτέλεσμα βγήκε στις 18:00.Νωρίτερα οι ιατροδικαστές, στο αρχικό πόρισμά τους βάσει των πρώτων ευρημάτων, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η φωτιά ήταν η αιτία θανάτου του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Ωστόσο πολιτική φωτιά ανάβει ένα tweet του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη ο οποίος έγραψε στον λογαριασμό του ότι «Η όζουσα υπόθεση Μαυρίκου, δεν επιλύθηκε όπως πρέπει, μέσω της δικαστικής οδού, αλλά μέσω της Αττικής οδού.Τον έκαψαν για να μην τους κάψει».

Κι αυτό διότι ο εκλιπών ήταν από τα πρώτα άτομα που συνελήφθησαν το φετινό Φεβρουάριο, όταν εξαρθρώθηκε σπείρα με την κατηγορία ότι διέπραττε εκβιασμούς σε βάρος ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιχειρήσεων.

 

 

 

 


 

 

 

 

Το τι υπονοεί ο κ. Παπαδημούλης με το tweet του είναι κάτι που θα πρέπει να εξηγήσει ο ίδιος. Τι γνωρίζει, αν γνωρίζει, σημειώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ο θάνατός του εκδότη δεν ήταν ατύχημα αλλά εσκεμμένη ενέργεια και ποιους «φωτογραφίζει» γράφοντας «τον έκαψαν για να μην τους κάψει».     

Ο κ. Παπαδημούλης πάντως ταυτίζεται με τον δικηγόρο Α. Κούγια και την οικογένεια του εκλιπόντα που από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας πίσω από το μοιραίο ατύχημα.   

Τι δείχνει η νεκροτομή

Από τη νεκροτομή μέχρι στιγμής δεν προκύπτουν παθολογικά αίτια και ο θάνατος του εκδότη φαίνεται να έχει προέλθει από την φωτιά στο τζιπ που οδηγούσε. Οι αρχές αναμένουν σε 15 μέρες τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να διαπιστώσουν αν υπάρχει λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή υπνωτικών χαπιών. 

Φως στις συνθήκες του τραγικού θανάτου του Παναγιώτη Μαυρίκου θα ρίξουν ενδεχομένως η έκθεση του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, η έκθεση της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών καθώς και τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων και της αυτοψίας του χώρου της αστυνομίας.

Από τα πρώτα στοιχεία πάντως δεν προκύπτουν ευρήματα εμπρηστικού ή εκρηκτικού μηχανισμού, όμως αναμένεται να οριστεί κρατικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρχε ενδεχόμενο δολιοφθοράς στα σωληνάκια καυσίμου ή τεχνικό πρόβλημα που να προκάλεσε την φωτιά. Αν δεν μπορέσουν να απαντήσουν στα ερωτήματα οι τεχνικοί και οι πραγματογνώμονες τότε θα κληθεί και υπεύθυνος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προσανατολίζονται στην εκδοχή του δυστυχήματος.

Οι δύο εκδοχές της αστυνομίας

«Αόρατη» φωτιά ή παθολογικά αίτια, που επέφεραν έντονη δυσφορία στον Παναγιώτη Μαυρίκο, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση-σύρσιμο στο τσιμεντένιο διάζωμα και στη συνέχεια την διαρροή καυσίμου και ταχεία ανάφλεξη του οχήματος, εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής.


Ένα πεντακάθαρο βίντεο από τις κάμερες της Αττικής Οδού και η καταγραφή 1,5 λεπτού των κρίσιμων στιγμών συνηγορεί και αυτό στην περίπτωση του δυστυχήματος, αναφέρουν αξιωματικοί που ασχολούνται με την υπόθεση.Το ενδεχόμενο έκρηξης ή δολιοφθοράςστο πολυτελές όχημα δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα, ωστόσο φαίνεται να αποδυναμώνεται από τα πρώτα ευρήματα των στελεχών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να προσανατολίζονται περισσότερο στην εκδοχή του δυστυχήματος.

Στις 14:48, οι κάμερες που βρίσκονται στην γέφυρα του κόμβου της Μεταμόρφωσης εντοπίζουν το όχημα του Παναγιώτη Μαυρίκου να κινείται στην αριστερή λωρίδα του ρεύματος προς Ελευσίνα. Κάποια στιγμή το όχημα, μεταξύ των κόμβων Ηρακλείου και Μεταμόρφωσης, ελαττώνει ταχύτητα, παρατηρείται ένας μικρός ελιγμός, το όχημα προσκρούει «ομαλά» στο διάζωμα, σέρνεται 10 περίπου μέτρα πάνω σε αυτό και στη συνέχεια ακινητοποιείται.

Κάνοντας ζουμ και μεγέθυνση εντοπίζεται διαρροή καυσίμων κάτω από τον κινητήρα του οχήματος και ταυτόχρονη ανάφλεξη πυρκαγιάς κάτω από όλο το όχημα και το καπό της μηχανής.Διακρίνονται οι προσπάθειες του άτυχου οδηγού να ανοίξει την πόρτα του η οποία όμως ανοίγει ελάχιστα καθώς έχει φρακάρει στο τσιμεντένιο διάζωμα.

Υπάρχουν κάποιες θολές εικόνες ότι προσπαθεί να βγει από την πλευρά του συνοδηγού αλλά δεν τα καταφέρνει καθώς το όχημα έχει τυλιχθεί ολοκληρωτικά στις φλόγες. Σε αυτές τις εικόνες δεν εντοπίζεται προσπάθεια διερχόμενων οδηγών να τον απεγκλωβίσουν.

 

 

 

 


 

 

 

 

 Οι αρμόδιοι αξιωματικοί επιχειρώντας να διαπιστώσουν σε τι οφείλεται η απώλεια ελέγχου του οχήματος και η πρόσκρουση-σύρσιμο στο διάζωμα, είδαν δεκάδες φορές το βίντεο στο σημείο λίγο πριν το σύρσιμο και τη ακινητοποίηση. Δεν αποκλείουν να υπήρξε κάποια υποβόσκουσα φωτιά από βραχυκύκλωμα ή άλλο τεχνικό πρόβλημα που προκάλεσε αναθυμιάσεις και καπνούς που εισήλθαν στην καμπίνα του οχήματος προκαλώντας έντονη δυσφορία ακόμη και προσωρινή απώλεια των αισθήσεων του οδηγού, η οποία επέφερε την πρόσκρουση, διαρροή καυσίμου και φωτιά.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Λόγω ιδιαιτερότητας της υπόθεσης αμέσως δόθηκε εντολή την προανάκριση για το συμβάν να αναλάβει το τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, ενώ το αυτοκίνητο οδηγήθηκε με γερανό σε ειδικό θάλαμο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για εξερεύνηση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευρήματα έκρηξης ή εμπρησμού από αυτοσχέδιους μηχανισμούς.

 

 

 

 


 

 

 

 

Τι «είδαν» οι πυροτεχνουργοί

Αυτοψία στο χώρο πραγματοποίησαν και πυροτεχνουργοί δίχως πάντως -μακροσκοπικά τουλάχιστον- να προκύψουν ίχνη ή ενδείξεις έκρηξης ή ανάφλεξης κάποιου μηχανισμού. Δεν εντοπίστηκαν επίσης, αντίστοιχα ίχνη στο οδόστρωμα, όπως μαύρισμα ή κρατήρας που να επιβεβαιώνουν κάποια έκρηξη. Στη περίπτωση που αποκλειστούν τα παραπάνω θα οριστούν τεχνικοί σύμβουλοι πραγματογμώμονε για να διαπιστώσουν αν υπάρχει περίπτωση δολιοφθοράς ή μηχανικής βλάβης.

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα θα ζητήσουν την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του εκδότη, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είχε έρθει σε τηλεφωνική επαφή το τελευταίο χρονικό διάστημα με κάποιον που θα μπορούσε να τον έχει απειλήσει. Παράλληλα, θα εξετάζουν ένα προς ένα τα άτομα που είχαν έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του για να ερευνήσουν το κατά πόσο κάποιος θα μπορούσε να έχει ισχυρό κίνητρο για να προβεί σε κάποια δολοφονική δολιοφθορά.

 

 

 

 


 

 

 

 

Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα 

Έμπειροι αξιωματικοί της Τροχαίας τονίζουν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο. «Έχουμε δει αρκετά περιστατικά στα οποία έγινε απροσδόκητη ανάφλεξη αυτοκινήτων από βλάβη. Μπορεί για παράδειγμα να έγινε βραχυκύκλωμα. Από την άλλη υποστηρίζεται ότι το τζιπ βρισκόταν σε άριστη κατάσταση. Δεν μπορούμε, όμως, να αποκλείσουμε την εγκληματική ενέργεια. Θυμηθείτε ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2014 άνθρωποι της νύχτας είχαν τοποθετήσει αυτοσχέδιο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο μάρκας Smart, που εξερράγη εν κινήσει στην Αττική Οδό. Ο 35χρονος οδηγός, αλβανικής καταγωγής, σκοτώθηκε ακαριαία. Η συνοδηγός με την οποία πήγαινε στο αεροδρόμιο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ είχε τραυματιστεί». 

Ανάφλεξη στο αυτοκίνητο 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχει υπάρξει ανάφλεξη σε αυτοκίνητα τέτοιου τύπου, παρότι έχουν προηγμένα συστήματα ασφαλείας, είτε λόγω βραχυκυκλώματος -κυρίως λόγω φθοράς καλωδίων- είτε λόγω υπερθέρμανσης των φρένων του οχήματος λόγω μπλοκαρίσματος. Πριν από έναν μήνα στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και το 2014 στο ύψος του Καραβόμυλου στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Οφείλει πάντως κάποιος να γνωρίζει ότι το συγκεκριμένο όχημα έχει προηγμένα συστήματα ασφαλείας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να είχε προβλήματα συντήρησης που οδήγησαν στην ανάφλεξη του οχήματος».

 

Η σύλληψη και η υπόθεση εκβιασμών

Ο εκδότης συνελήφθη τον Φεβρουάριο μαζί με δύο ακόμα δημοσιογράφους για τον εκβιασμό της υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ. Μετά τις αρχικές αποκαλύψεις για τη δράση των κατηγορουμένων, καταγγελίες σε βάρος του εκδότη της «Ακρόπολης» και των συγκατηγορούμενών του έκαναν στη Δίωξη Εκβιαστών, στελέχη της ΔΕΗ, της Εθνικής Τράπεζας, άλλων μεγάλων οργανισμών και ΔΕΚΟ όπως και τέσσερις επιχειρηματίες. Σχηματίστηκε συμπληρωματική δικογραφία σε βάρος των ήδη κατηγορουμένων, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης. Ο Παναγιώτης Μαυρίκος φαίνεται να είχε υποβάλλει μηνύσεις σε βάρος εκείνων που τον κατήγγειλαν ενώ έστειλε εξώδικο και στη Δίωξη Εκβιαστών. Για την πρώτη υπόθεση ο εκδότης είχε αφεθεί ελεύθερος δίνοντας εγγύηση 50.000, ενώ ένας δημοσιογράφος έχει προφυλακιστεί.