Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:29 | 17/09/2020

Στα κινητά τηλέφωνα των έξι κατηγορουμένων της καταστροφής του ΚΥΤ Μόριας είχε επικεντρωθεί η αστυνομική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε καθοδήγηση στις πράξεις τους, μηνύματα παρότρυνσης και οργανωμένης σχεδίασής τους.

Το ίδιο έγινε και με τους 13 προσαχθέντες από το ΚΥΤ Σάμου μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς έξω από αυτό, από τους οποίους οι 10 αφέθηκαν ελεύθεροι και οι τρεις εξετάζονται ακόμη.

Από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας δεν έχουν βρεθεί ύποπτες επικοινωνίες, μηνύματα ή διαδικτυακές επαφές.

Οι αστυνομικοί έχουν προβεί σε ανάσυρση του ιστορικού περιήγησής τους στο διαδίκτυο, όπως και σε διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας για να διαπιστώσουν αν υπήρχαν συγκεκριμένα πρόσωπα, που φαίνεται να πυροδότησαν τον υπάρχοντα εκνευρισμό προσφύγων και μεταναστών, οδηγώντας στην "τελική έκρηξη" και ολική καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας.

Στο μεταξύ οι τέσσερις ενήλικες κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα και οι δύο ανήλικοι στους κατά τόπους Εισαγγελείς Θεσσαλονίκης και Πιερίας. Σε βάρος τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμό, φθορά ξένης περιουσίας, στάση όπως επίσης και παράνομη οπλοκατοχή.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. φοβούνται το "κακό παράδειγμα" της καταστροφής της Μόριας να τύχει… μίμησης σε άλλες δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω COVID-19, και λαμβάνουν μέτρα πρόληψης και αποτροπής ενός τέτοιου εμπρηστικού ενδεχόμενου, που θα έχει ανεξέλεγκτες συνέπειες. Οι φόβοι για "νέες"… Μόριες, επικεντρώνονται αρχικά στις δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα, Ελαιώνα, και στο ΚΥΤ Σάμου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης σε δηλώσεις του στον Guardian, αναφέρει ότι το νησί της Λέσβου θα αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα, και θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποσυμφόρηση του καταυλισμού των προσφύγων. Ο κ. Χρυσοχοίδης δήλωσε χαρακτηριστικά:

"Από τους περίπου 12.000 πρόσφυγες εδώ σήμερα, προβλέπω ότι οι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Ήταν πολύ υπομονετικοί" .

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis