Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:59 | 26/07/2018

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις πρώτες εικόνες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Το εθνικό πένθος ολοκληρώνεται σε λίγες ώρες, χωρίς τον τελικό αριθμό των ανθρώπων που χάθηκαν στις φλόγες, χωρίς τον επίσημο αριθμό των αγνοούμενων και με πολλά γιατί. Ολοκληρώνεται επίσημα αλλά σίγουρα στις καρδιές όλων θα διαρκέσει πολύ περισσότερο καθώς οι εικόνες φρίκης, οι συγκλονιστικές μαρτυρίες και οι έρευνες που συνεχίζονται δημιούργησαν και δημιουργούν εικόνες που δύσκολα μπορούν να σβηστούν.

Ωστόσο, με το πέρας του εθνικού πένθους φαίνεται πως ξεκινά η περίοδος της αναζήτησης ευθυνών. Πολιτικών, επιχειρησιακών, συλλογικών και ατομικών, οι οποίες θα πρέπει να αναζητηθούν. Ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν.

Άλλωστε αυτό αποτελεί και δέσμευση της κυβέρνησης δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στο διάγγελμα του είχε αναφερθεί σε αυτές. "Θέλω να δεσμευτώ, ότι tίποτε και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δε θα μείνει χωρίς απαντήσεις", είχε πει χαρακτηριστικά. 

[custom:google-ads]

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της σημειώνει πως «αποφασιστικής σημασίας είναι τώρα για τον Τσίπρα […] το ερώτημα εάν μπορεί να ενσαρκώσει το σωστό μείγμα συμπόνιας προς τους συγγενείς των θυμάτων και αποφασιστικότητας κατά την ανάλυση των λαθών. Ως προικισμένος λαϊκιστής και πραγματιστής άνθρωπος της εξουσίας, ο έλληνας πρωθυπουργός γνωρίζει πώς γίνεται αυτό. Δεδομένης της ανείπωτης τραγωδίας κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, ανακοίνωσε όμως επίσης ότι αργότερα θα διερευνηθεί το αν η συμφορά αυτή θα μπορούσε αν όχι να έχει αποφευχθεί, τουλάχιστον να είχε περιοριστεί».
 

Η στάση της αντιπολίτευσης

Ήδη από την πλευρά της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν κρατηθεί χαμηλοί τόνοι σε μια ομολογουμένως πρωτοφανή πολιτική συμπεριφορά για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να μην επενδύσει πολιτικά αυτές τις δύσκολες ώρες. Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παραπέρα «τραβώντας το αυτί» και στελεχών της τα οποία ξέφυγαν της γραμμής που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Η Αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται διατεθειμένη να αναζητήσει ευθύνες και μελών της κυβέρνησης αλλά και της Περιφέρειας Αττικής όπως αποφασίστηκε και σε σύσκεψη κορυφαίων στελεχών του κόμματος υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Έχουν παραβιαστεί συγκεκριμένοι νόμοι, ακόμα και αυτοί που ψήφισε η τωρινή κυβέρνηση για τις φυσικές καταστροφές. Είναι ο ορισμός της παραβίασης των νόμων η στάση μελών της κυβέρνησης, αλλά και της περιφέρειας», τόνισε σε συνέντευξη του στο Ραδιόφωνο 24/7, αντιπρόεδρος του κόμματος ο Μάκης Βορίδης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως την Παρασκευή και με την επίσημη λήξη του εθνικού πένθους θα πρέπει να αναμένουμε και τις πρώτες δηλώσεις από την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που κρατήσει η Χαριλάου Τρικούπη και το Κίνημα Αλλαγής με την Φώφη Γεννηματά να αναμένεται επίσης να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Στο ίδιο μήκος αναμένεται να κινηθεί και το Ποτάμι, με τον Σταύρο Θεοδωράκη να δηλώνει την Πέμπτη σε συνέντευξη του στον Alpha πως «πρέπει να έχουμε έστω και μια συμβολική παραίτηση».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που ποτέ κανείς πολιτικός δεν παίρνει την ευθύνη για τίποτα.

«Πρέπει να έχουμε έστω και μια συμβολική παραίτηση άμεσα και να ξεκινήσει τώρα η έρευνα για το τι πήγε λάθος και ποιοι αδιαφόρησαν», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας:«Η ευθύνη είναι μεγάλη και κάπου υπάρχει. Και δεν μιλώ για τους στρατιώτες, μιλώ γι' αυτούς που ήταν στα κέντρα των αποφάσεων. Φοβάμαι ότι δεν έχουμε όσο πρέπει αντάξιους «στρατηγούς. Πρέπει να υπάρξει λοιπόν ανάληψη ευθύνης σε πολιτικό επίπεδο, να αποδοθούν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Γιατί κάποιοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους».
 

Τι λέει  η Κυβέρνηση

Από την πλευρά της η Κυβέρνηση προχώρησε άμεσα σε ένα γενναίο πακέτο οικονομικών μέτρων προς τους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές ωστόσο η αρχική της θέση φαίνεται πως άλλαξε ή διαφοροποιήθηκε. Αρχικώς ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει λόγο για ένα «ασύμμετρο φαινόμενο». Ωστόσο τις τελευταίες ώρες, κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης όπως ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, αλλά και ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, «έδειξαν» και προς την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων σε δηλώσεις του στο BBC ανέφερε ότι η οικοδόμηση από τους κατοίκους μέσα σε δασωμένες περιοχές ήταν ένα «έγκλημα» που είχε ως αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν οι διαδρομές διαφυγής. Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών προανήγγειλε έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής.Επιπλέον, ο κ. Σπίρτζης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ_ΜΠΕ, ανέφερε πως δεν υπάρχουν ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής και έκανε λόγο για «μοιραίες» πολεοδομικές αυθαιρεσίες και άναρχη δόμηση.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν τη Νέα Δημοκρατία να στρέφεται σε αναζήτηση και ποινικών ευθυνών για τις φονικές πυρκαγιές, ο υπουργός απάντησε ότι «είναι δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να το κάνει, εάν διαπιστώσει την παραμικρή αδράνεια» και υποστήριξε ότι όλοι οι υπουργοί ήταν στη μάχη από το πρώτο λεπτό.

Εν κατακλείδι, η στάση τόσο της Κυβέρνησης όσο και της Αντιπολίτευσης θα φανεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις των βουλευτών που πλέον θα αρχίσουν να πυκνώνουν. Ωστόσο το γεγονός πως ακόμη υπάρχουν αγνοούμενοι δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σε όλους.

Τα ερωτήματα που παραμένουν

Με τον αριθμό των νεκρών να δείχνει ότι θα ξεπεράσει τους 100 και τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων να παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος, τα αναπάντητα ερωτήματα για το πώς φτάσαμε σε μια αληθινή εθνική τραγωδία παραμένουν:

-Γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως εντολή εκκένωσης;

-Γιατί χάθηκε η μάχη της Μαραθώνος;

-Γιατί υποτιμήθηκε στα πρώτα της στάδια η φωτιά;

-Γιατί η αστυνομία διοχέτευε τα αυτοκίνητα από τη Μαραθώνος προς το παραλιακό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τις καταγγελίες που υπάρχουν;

Το βασικό ερώτημα που πλανάται από την πρώτη στιγμή στα χείλη όλων είναι γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως εντολή για την οργανωμένη εκκένωση, τη στιγμή μάλιστα που οι πολύ κακές καιρικές συνθήκες ήταν γνωστές. Μια απάντηση που δίνουν ορισμένοι αξιωματούχοι είναι ότι σχέδιο εκκένωσης υπήρχε, δεν εφαρμόστηκε όμως διότι δεν υπήρχε χρόνος. Λόγω της έντασης των ανέμων και της ταχύτητας της πυρκαγιάς, χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά προκειμένου οι φλόγες από την Καλλιτεχνούπολη να φτάσουν στη θάλασσα, υποστηρίζουν. Μια άλλη απάντηση, ωστόσο, μπορεί να σχετίζεται με τον λαβύρινθο των διαδικασιών και των προβλέψεων οι οποίες δυσχεραίνουν σημαντικά τη λήψη της σχετικής απόφασης αλλά και την ανάληψη της σχετικής ευθύνης.

Επίσης, η έλλειψη συντονισμού και σχεδίων καθοδήγησης των ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί, σε ασφαλή σημεία αναδεικνύεται από τον μαζικό θάνατο 26 πολιτών, οικογενειών, στην "Αργυρά Ακτή", οι οποίοι χάθηκαν όταν κινήθηκαν με δική τους πρωτοβουλία και ο ένας ακολούθησε τον προπορευόμενο, με σκοπό την σωτηρία, που κατέληξε στον φρικτό θάνατο τους.

Ένα ακόμη καίριο ερώτημα αφορά το γιατί και το πώς χάθηκε η λεγόμενη «μάχη της λεωφόρου Μαραθώνος» που επέτρεψε στη φωτιά να φτάσει στην κάτω πλευρά. «Όταν υπήρχε φωτιά στην περιοχή προχωρούσαμε σε παράταξη όλων των οχημάτων και των επίγειων δυνάμεων στη Λεωφόρο Μαραθώνος για να μην περάσει στον μεγάλο πευκώνα της Παραλιακής, όπου υπάρχουν σπίτια ξενοδοχεία, κατασκηνώσεις και ήταν περιοχή που είχε μείνει αλώβητη από πυρκαγιές επί δεκαετίες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στα «Νέα» ο πρώην δήμαρχος Νέας Μάκρης Ιορδάνης Λοϊζος, προσδιορίζοντας αυτό που είχε μείνει μέχρι προσφάτως γνωστό στην ιστορία ως «δόγμα της προστασίας του παραλιακού πευκώνα».

Μια άλλη διάσταση των πραγμάτων έδωσε ο ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".

«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η Ανατολική Αττική» τόνισε και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis