Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:25 | 05/06/2018

Μολότοφ «κόμπρα», φωτοβολίδα «μασούρι- καντήλι», «εκρηκτικές» μολότοφ, «ναυτικές φωτοβολίδες» και μάλιστα σε ευθεία βολή. Τα όπλα των κουκουλοφόρων στα Εξάρχεια είναι κάθε φορά και πιο εξελιγμένα με μεγαλύτερη δύναμη πυρός και με στόχο ανθρώπινες ζωές, τη στιγμή που η κλασική μολότοφ στο μπουκάλι μπύρας με το αναμμένο στουπί στο στόμιο αποτελεί ένα όπλο «παλαιολιθικής εποχής» για τους μπαχαλάκηδες.

Το CNN Greece φέρνει στο φως φωτογραφίες διαφόρων ειδών νέου τύπου μολότοφ που κατά καιρούς έχουν κατασχεθεί από τις Αρχές πριν προλάβουν οι κουκουλοφόροι να τις πετάξουν στους αστυνομικούς βάζοντας έτσι σε κίνδυνο ζωές. Όπως έγινε τελευταία φορά και στη Θεσσαλονίκη που η κλούβα των ΜΑΤ έγινε στόχος επίθεσης με πάνω από 30 μολότοφ. 

[custom:google-ads]

Η πρώτη φορά που οι Αρχές διαπίστωσαν ότι τα Εξάρχεια εγκατέλειψαν τις μολότοφ ως παραδοσιακό όπλο κατά των αστυνομικών ήταν το 2011 όταν έκαναν την εμφάνισή τους οι λεγόμενες «εμπρηστικές μολότοφ». Το κλασικό μπουκάλι μπύρας το αντικαθιστά ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο σε χωρητικότητα μπουκάλι γεμάτο με βενζίνη, ενώ με μονωτική ταινία  κολλάνε ένα μεγάλο γκαζάκι. 

Στόχος είναι να προκληθεί μεγάλος θόρυβος όταν σκάσει και να ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές βάζουν μέσα στο εύφλεκτο υγρό ρινίσματα σιδήρου ή ακόμα και κάποιο παχύρευστο υγρό με στόχο αν βρίσκεται κάποιος αστυνομικός κοντά την ώρα της έκρηξης να προκληθεί ζημιά στη στολή του και φυσικά σοβαρά εγκαύματα στον ίδιο. 

Η επόμενη εξελιγμένη μολότοφ των Εξαρχείων έχει το όνομα ενός φιδιού αφού ονομάστηκε από τους Ιταλούς εφευρέτες της «μολότοφ κόμπρα». Μια βόμβα φτιαγμένη από φθηνά υλικά αλλά με τρόπο ώστε να προκαλεί μεγάλη ζημιά.  Έχει μάλιστα δυο εκδοχές. Στην απλή της μορφή αποτελείται από πλαστικό μπουκάλι των 500 ή 750 ml, το οποίο περιέχει υγρή αμμωνία, λίγη ποσότητα βενζίνης και μικρά κομμάτια φελιζόλ. 

Γύρω από το μπουκάλι τοποθετούνται κροτίδες, και μία από αυτές έχει προσαρμοσμένο φιτίλι ή ένα βαρελότο. Ο χρήστης της βόμβας βάζει φωτιά στο φιτίλι, με αποτέλεσμα η μολότοφ να σκάει είτε στον αέρα είτε στο οδόστρωμα. 

Το σύννεφο φωτιάς που δημιουργείται προκαλεί εγκαύματα σε όποιον είναι κοντά, συνήθως δηλαδή στους αστυνομικούς, καθώς πολλές φορές τα εύφλεκτα υλικά κολλάνε στα ρούχα ή στο πρόσωπο.

Στην πιο δολοφονική εκδοχή αυτής της μολότοφ, οι μπαχαλάκηδες τοποθετούν μέσα στη μολότοφ σκάγια, βίδες ή άλλα μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία τη στιγμή της έκρηξης εκτοξεύονται σε ακτίνα ακόμα και 30 μέτρων.

Και μέσα σε όλα αυτά, θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και τα λέιζερ για να τυφλώνονται οι αστυνομικές δυνάμεις των ώρα των επεισοδίων.

Τελευταία έκαναν την εμφάνισή τους και οι φωτοβολίδες «μασούρι καντήλι» που αποτελούν φθηνό υλικό, εύκολο να το βρει κάποιος ενώ μεταφέρεται στο σημείο των επεισοδίων χωρίς να μπορεί να κινήσει υποψίες. 

Πάντως η χρήση στα τελευταία επεισόδια του πολυτεχνείου, ναυτικής φωτοβολίδας που είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό της δικηγόρου, αποδεικνύει ότι από θαύμα μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει νεκρό αστυνομικό. 

Οι ναυτικές φωτοβολίδες έχουν εμβέλεια ως και 150 μέτρα, δεν σβήνουν με το νερό παρά μόνο όταν τελειώσει η γόμωση που έχει ενώ η μεταλλική της βάση έχει τη λειτουργία ενός βλήματος. 

Είναι εύκολο να τη βρει κάποιος σε ένα κατάστημα με είδη αλιείας και οι αντιεξουσιαστές την εκτοξεύουν είτε με το πιστόλι της φωτοβολίδας είτε σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευάζουν αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα. Στο διαδίκτυο άλλωστε υπάρχουν σελίδες με οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει κάποιος έναν αυτοσχέδιο εκτοξευτήρα με υλικά που βρίσκει κάποιος εύκολα στο εμπόριο.

https://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/galleries/2018/06/05/8274/photos/full/photo3.jpg

https://cdn.cnngreece.gr/media/com_news/galleries/2018/06/05/8274/photos/full/photo2.jpg

Τα νέα όπλα των κουκουλοφόρων έχουν αφήσει πια πολύ πίσω τους τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό και εκρηκτικό μηχανισμό, που κάλλιστα μπορεί να ονομασθεί βόμβα των φτωχών, λόγω του μηδαμινού κόστους, της ευκολίας κατασκευής και της αποτελεσματικότητάς της σε κάποιες περιπτώσεις. Η πρωτότυπη ονομασία της είναι Κοκτέιλ Μολότοφ και οφείλεται στους Φινλανδούς. Και τελικά μόνο πια για ιστορικούς λόγους θα μπορεί να αναφέρει κάποιος ότι αποτελείτο από μία γυάλινη φιάλη (κυρίως μπύρας), γεμάτη με εύφλεκτο υγρό κι ένα κομμάτι υφάσματος, το οποίο προσαρμόζεται στο στόμιο της φιάλης και χρησιμοποιείται ως φυτίλι. Με την πυροδότηση του υφάσματος - φυτιλιού, η φιάλη εκτοξεύεται από τoν χειριστή της, δίκην χειροβομβίδας. Με την πτώση της στο έδαφος, το εύφλεκτο υγρό και τα θραύσματα της φιάλης απλώνονται σε μεγάλη επιφάνεια.

Μίνα Καραμήτρου

Πηγή: cnn.gr

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis