Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:01 | 02/03/2018

Και επισήμως κρατούμενοι είναι οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από τους Τούρκους.

Οι στρατιωτικοί βρέθηκαν στο εδώλιο και τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της κατασκοπείας και της εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, ενώ τους έχουν αφαιρεθεί τα κινητά τηλέφωνα και τα όπλα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές για να στηρίξουν την κατηγορία της κατασκοπείας, υποστηρίζουν ότι οι δύο συλληφθέντες κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

[custom:google-ads]

Σύμφωνα με το Dogan πρόκειται για τους Αγγελο Μητρετώδη (25χρονο ανθυπολοχαγό του Μηχανικού από το Κιλκίς) και τον Δημήτρη Κούκλατζη (λοχία ΕΠ.ΟΠ, Σκαπανέας Μηχανικού)

Δείτε φωτογραφίες από τη στιγμή μεταφοράς στο δικαστήριο

Πεντάγωνο: Δεν κατηγορούνται για κατασκοπεία οι Ελληνες στρατιωτικοί

Σύμφωνα με πηγές του ελληνικού Πενταγώνου, η σύλληψη των δύο στρατιωτικών έγινε χωρίς βία, ενώ τους επετράπη να τηλεφωνήσουν από τα κινητά τους στις μονάδες τους.

Οι δύο Ελληνες κρατούνται στις κλειστές φυλακές Ανδριανούπολης, καθώς δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και δεν μπορούν να κρατηθούν σε δικό τους χώρο -διαφορετικά, θα είχαν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό.

Πώς έγινε η σύλληψη, τι ακολούθησε

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ(Sözcü, nTV) οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, συνελήφθησαν από τους «Αετούς των Συνόρων», μονάδα που υπάγεται στην 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία του τουρκικού στρατού. Μεταφέρθηκαν στην Ανδριανούπολη (Edirne) όπου τους αφαιρέθηκαν τα όπλα και τα κινητά τους τηλέφωνα) και υπεβλήθησαν σε ανάκριση. Αφού ολοκληρώθηκε η καταγραφή των στοιχείων τους, στο γραφείο της διοίκησης Χωροφυλακής της Αδριανούπολης, μεταφέρθηκαν στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας τους απήγγειλε κατηγορίες για τα αδικήματα της κατασκοπείας και την παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη.Ετσι, το τουρκικό δικαστήριο της Ανδριανούπολης τους έκρινε κρατούμενους, μέχρι να οριστεί η δικάσιμός τους. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, σε όλη αυτή την διαδικασία ήταν παρών εκπρόσωπος του ελληνικού προξανείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές για να στηρίξουν την κατηγορία της κατασκοπείας, υποστηρίζουν ότι οι δύο συλληφθέντες κατέγραφαν με τα κινητά τους τηλέφωνα κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνεται διαρκώς από το πρωί για τις εξελίξεις και βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Στο Πεντάγωνο ο Κικίλιας

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μεταβαίνει εκτάκτως ο Τομεάρχης Αμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ μεταβαίνει προκειμένου να έχει πλήρη ενημέρωση για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Για διπλωματικό καψώνι μιλούν στην Ελλάδα 

Η υπόθεση πήρε διαστάσεις διπλωματικού καψωνιού από την πλευρά της Τουρκίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και πρόκειται για ένα αμιγώς στρατιωτικό επεισόδιο -τοπικού μάλιστα χαρακτήρα- το γεγονός ότι το συγκεκριμένο συμβάν ξέφυγε από το σύνηθες επίπεδο διαχείρισης (τοπική ταξιαρχία) και χρειάστηκε ο Ελληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Αποστολάκης να καλέσει τον Τούρκο στρατηγό Ακάρ μόνο και μόνο για λίγα μέτρα εισόδου των δύο στρατιωτικών σε τουρκικό έδαφος αποδεικνύει ότι η Αγκυρα επέλεξε να κάνει καψώνι στην Αθήνα, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς. 

Τζανακόπουλος: Βρισκόμαστε σε συνεννόηση για την επιστροφή τους

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του είπε πως Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε συνεννόηση για τη διευθέτηση του ζητήματος. Παράλληλα χαρακτήρισε σενάρια φαντασίας τις πληροφορίες ότι η Αγκυρα συνδέει την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. 

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση που παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Έλλήνων στη χώρα μας».

[custom:google-ads]

Η ανακοίνωση του ΓΕΣ για το συμβάν

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) ενημέρωσε για το περιστατικό σήμερα. «Ενημερώνουμε ότι την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος.

Για το περιστατικό έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες Αρχές. Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα. Είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες», ανέφερε η ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ο οποίος τον ενημέρωσε ότι:

Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν στην διαδικασία του αυτοφώρου.

  • Η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης.
  • Το Προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη.
  • «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων εντός της ημέρας όλα να ολοκληρωθούν με τον καλύτερο τρόπο» κατέληξε ο Α. Λοβέρδος.

Πηγή:   iefimerida.gr

 


 


 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis