Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:27 | 26/01/2017

Προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα οι απειλές για υποβάθμιση των σχέσεων με την Ελλάδα τις οποίες εξαπέλυσε η Αγκυρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν στην γείτονα οι 8 στρατιωτικοί, οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Ενδεικτικό των προθέσεων της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, οι τουρκικές αρχές έσπευσαν να εκδώσουν ένταλμα σύλληψης για τους 8 στρατιωτικούς. Την ίδια στιγμή, σε μια πολύ σκληρή ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε με νόημα πως οι εξελίξεις είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε επανεξέταση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα. 

Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι τουρικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν νέα ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία, καθώς είναι ανοικτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και η συμφωνία της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Και όλα αυτά δεδομένης της συνεργασίας που συνήψε ο Ερντογάν με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης για να περάσει τη συνταγματική αναθεώρηση από την τουρκική βουλή, μιας συνεργασίας που σύμφωνα με αρκετές αναλύσεις είχε ως αντάλλαγμα μια σκληρή στάση στα εθνικά θέματα.  

Με βάση τα παραπάνω ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι οι διεκδικήσεις στο Αιγαίο με την επίκληση των “γκρίζων ζωνών” θα χρησιμοποιηθούν από την Αγκυρα για να ασκηθούν νέες πιέσεις στην Αθήνα.

Μπαράζ απειλών

«Η απόφαση είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και φαίνεται πως ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων του πραξικοπήματος. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την έκδοσή τους». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών στην πρώτη του αντίδραση μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου. 

Η τουρκική διπλωματία έφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι «προστατεύει τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα» και δεν ανταποκρίνεται στις ελάχιστες υποχρεώσεις της ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

“Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα διμερή και πολυμερή πεδία από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διεξοδικά» κατέληξε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε μια έμμεση απειλή για παράπλευρες συνέπειες της απόφασης.

Κίνδυνοι από τα ανοικτά μέτωπα 

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μια πολύ λεπτή φάση και η Τουρκία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί όλα τα ανοικτά μέτωπα στις σχέσεις των δύο χωρών με στόχο να πετύχει την ανατροπή της εις βάρος της απόφασης.

Μια ενδεχόμενη απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα με την κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών.

Πιέσεις ενδεχομένως να ασκήσει η Τουρκία και μέσω της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, δημιουργώντας εμπόδια στην εξέλιξη της διαδικασίας.

Πιθανή θα πρέπει να θεωρείται και μια κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, όχι μόνο με την γνωστή ρητορική των γκρίζων ζωνών, αλλά και με ενέργειες στρατιωτικού τύπου, όπως οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου με υπαρκτό τον κίνδυνο ενός ατυχήματος, με άγνωστες συνέπειες.

Επίσης θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο – όπως άλλωστε διαφαίνεται και από την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών - ότι η Αγκυρα θα εκμεταλλευτεί την απόφαση του Αρείου Πάγου για να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι υποθάλπει τρομοκράτες, που υπονομεύουν την δημοκρατική πορεία της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis