Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:43 | 31/07/2019

Για το κίνδυνο και άλλων αποφυλακίσεων καταδικασθέντων για ανθρωποκτονίες στο προσεχές μέλλον προειδοποιούν πλέον ανοιχτά νομικοί και δικηγόροι, μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας που «έσπασε» τα ισόβια στον πρώην ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και οδήγησε στην αποφυλάκισή του, χθες το μεσημέρι, από τις φυλακές του Δομοκού.

Ο πρώην ειδικός φρουρός αν και κρίθηκε ένοχος από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Λαμίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο είναι η κατηγορία για την οποία καταδικάστηκε) εντούτοις δικαστές και ένορκοι του αναγνώρισαν το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου που προβλέπεται από το νέο Ποινικό Κώδικα και του επέβαλλαν κάθειρξη 13 ετών. Σε πρώτο βαθμό ο πρώην ειδικός φρουρός είχε καταδικαστεί σε ισόβια για το ίδιο ακριβώς αδίκημα.

[custom:google-ads]

Όπως ανέφεραν νομικοί με τους οποίους συνομίλησε το «L&O», αν στην υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Γρηγορόπουλου η οποία είχε συγκλονίσει τη κοινή γνώμη και είχε λάβει ευρεία δημοσιότητα μετά και τα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει το 2008 στην Αθήνα, η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν η επιβολή κάθειρξης 13 ετών στον Κορκονέα, τότε εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, τί μπορεί να συμβεί σε αντίστοιχες υποθέσεις ανθρωποκτονιών που απασχολούν καθημερινά τα δικαστήρια.

Δυο είναι τα μελανά σημεία στις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που ανησυχούν τους νομικούς και τα οποία είχε επισημάνει σε δημοσιεύματά του στο παρελθόν και το «L&O».

Το πρώτο είναι το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου το οποίο εισήχθη με τις νέες διατάξεις στην ποινική νομοθεσία και το οποίο προβλέπεται να χορηγείται ακόμη και σε κατηγορούμενους για ελαφρά πλημμελήματα. Το δεύτερο είναι η μείωση του ορίου της ανώτατης ποινής που μπορεί να επιβληθεί σε περιπτώσεις ανθρωποκτονίας στα 15 έτη.

Την κατάσταση άλλωστε που διαμορφώνουν οι νέες διατάξεις αποτύπωσε χθες σε γραπτή του δήλωση προς τα ΜΜΕ ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος, όπως και άλλοι νομικοί με δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Στη δήλωσή του ο κ. Λυκουρέζος ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε πως οι νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν την σχεδόν υποχρεωτική για τους δικαστές αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου αλλά και κάθειρξη έως και 15 έτη για τις ανθρωποκτονίες, θα οδηγήσουν σε έκδοση αποφάσεων που θα θίγουν το αίσθημα δικαίου και θα προσβάλουν την αρχή της αναλογικότητας.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ξεκινά άμεσα τις εργασίες της η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να διορθώσει τα προβληματικά σημεία του νέου Ποινικού Κώδικα.

Μέχρι τότε και ενδεχομένως και για ένα μεγάλο διάστημα μετά τις αλλαγές που προτίθεται να επιφέρει στη νέα νομοθεσία η νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τη νέα ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα εφαρμόζονται από τα δικαστήρια και τα δικαστικά συμβούλια οι διατάξεις του νέου Κώδικα, ακόμη και για πολυισοβίτες που θα αιτηθούν την αποφυλάκισή τους με όρους.

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis