Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:45 | 19/03/2017

Τον άφαντο «Ameen», τον άνδρα που συνόδευσε τους δύο δολοφόνους του Αρχιμανδρίτη Ιερόθεου, από την Κίσσαμο Χανίων στον Πειραιά, αναζητούν οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, επιχειρώντας να λύσουν τον γρίφο των πολύτιμων και ακριβών εγκολπίων που απέσπασαν οι δράστες από τις προθήκες βιτρίνας του σπιτιού του θύματος, τα οποία δεν έχουν βρεθεί.

Οι δύο δολοφόνοι, φωτογραφίες των οποίων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, ο  28χρονος ALI NESHAN ή MEHAER PARDESI (saqi), ο οποίος είχε συναντηθεί μία ακόμη φορά με τον 47χρονο ιερωμένο, και ο 33χρονος MUHAMMAD AZEEM ή RAFIQUE AZEEM, είχαν ένα χρονικό διάστημα μετά τη δολοφονία, που κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 5 ωρών, έως ότου φύγουν αεροπορικώς για το Πακιστάν. Αυτές οι ώρες δεν φαίνεται να ήταν αρκετές προκειμένου να προλάβουν να μεταπωλήσουν τα χρυσά εγκόλπια. Οι αστυνομικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν αποκλείουν τα συγκεκριμένα κλοπιμαία να κατέληξαν στον «Ameen», ο οποίος φαίνεται να ταξίδευσε στην Κρήτη και από εκεί χάνονται τα ίχνη του.

Χρήματα από… capital controls

Οι δολοφόνοι ήταν ικανοποιημένοι από τη λεία τους, καθώς φαίνεται να απέσπασαν μεγάλο χρηματικό ποσό από το θύμα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες των αστυνομικών, μετά τα capital controls, είχε προβεί σε αναλήψεις οικονομιών του και πρόσφατα είχε αποκομίσει κάποια επιπλέον χρήματα από την αγοραπωλησία κάποιου ακινήτου, και τα είχε όλα στο σπίτι.

Μετά τον φόνο οι δύο δράστες επικοινώνησαν με τον «Ameen», το κινητό του οποίου εξέπεμπε από την Ομόνοια, όπως διαπίστωσαν οι αστυνομικοί από την άρση απορρήτου.  Ο 28χρονος ALI του είπε χαρακτηριστικά: «Πήγαμε σε ένα σπίτι παπά στον Γέρακα και το… ληστέψαμε. Πήραμε ένα λάπτοπ, κινητό και πολλά λεφτά. Φεύγουμε με αεροπλάνο για το Πακιστάν». Εμβρόντητος ο «Ameen» του απάντησε: «Και εγώ τι θα κάνω», με τον δολοφόνο να τον προτρέπει να επικοινωνήσει με τον τέταρτο συγκάτοικό τους στην Κρήτη, τον 31χρονο MUHAMMAD NASEER, προκειμένου να έρθει να τον πάρει. Έτσι και έγινε, ο 31χρονος, που βοήθησε τους αστυνομικούς να ξετυλίξουν το κουβάρι της εξιχνίασης, ήρθε αεροπορικώς από την Κρήτη στην Αθήνα και την επόμενη μέρα μαζί με τον «Ameen», επέστρεψαν με καράβι στην Κίσσαμο.

 Ο «Ameen» εκμυστηρεύτηκε στον 31χρονο NASEER τον διάλογο που είχε με τον 28χρονο δολοφόνο. Αργότερα κατέθεσε την μαρτυρία του στους αστυνομικούς διευκολύνοντας τις έρευνες, ρίχνοντας φως σε άγνωστες πτυχές της υπόθεσης.

Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών του ιερωμένου, μάρτυρας έδωσε την πληροφορία, πως το θύμα είχε επαφές και επικοινωνία με έναν 28χρονο άνδρα από το Πακιστάν με το όνομα «Αλί», που μένει και εργάζεται σε θερμοκήπια στην Κίσσαμο Χανίων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook και φωτογραφία στο κινητό

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο 47χρονος μέσω  Facebook, την ημέρα της δολοφονίας του είχε κανονίσει συνάντηση με τον «Αλί», ο οποίος θα ερχόταν από την Κρήτη, προκειμένου ο ιερωμένος να τον βοηθήσει στην τακτοποίηση και έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων για τη παραμονή του στην Ελλάδα.

Δράστης και θύμα φαίνεται να είχαν γνωριστεί μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης αρκετούς μήνες νωρίτερα. Ο «Αλί» που είχε φροντίσει να εξαφανίσει από το προφίλ του όλες τις συνομιλίες του με τον αρχιμανδρίτη, είχε στείλει μήνυμα σε ομοεθνή του ότι βρήκε άτομο που θα τον βοηθούσε με τα χαρτιά του και θα τον συναντούσε στην Αθήνα.

Φίλος του θύματος είπε στους αστυνομικούς, πως στο πρόσφατο παρελθόν, ο Αρχιμανδρίτης του είχε δείξει φωτογραφία του «Αλί», ο οποίος είχε συναντηθεί και άλλη μία φορά με το θύμα στις αρχές του 2017. Αναζητώντας το κινητό, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δράστες το είχαν πάρει όπως και τον φορητό υπολογιστή για να μην εντοπιστούν άμεσα οι επικοινωνίες με το θύμα. Το ίδιο άτομο ήταν αυτήκοος μάρτυρας συνομιλίας του Αρχιμανδρίτη με τον «Αλί», με τον πρώτο να τον καθοδηγεί για την διαδρομή και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που έπρεπε να ακολουθήσει από το λιμάνι του Πειραιά έως το σπίτι του στον Γέρακα, στο πλαίσιο της πρώτης συνάντησής τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λίστα επιβατών και το DNA

Στην Κρήτη βρέθηκε ο 31χρονος από το Πακιστάν, ο οποίος ανέφερε ότι συγκάτοικοί του ήταν τρεις ομοεθνείς του, 28 και 33 χρόνων αλλά και ένας ακόμη με τα στοιχεία «Ameen», ενώ επιβεβαίωσε ότι το πρωί στις 13 Φεβρουαρίου 2017, ημέρα της δολοφονίας, οι τρεις συγκάτοικοί του έφυγαν ακτοπλοϊκώς από την Κίσσαμο για Πειραιά.

Αργότερα επικοινώνησε μαζί του ο «Ameen» αναφέροντας την επικοινωνία του με τον 28χρονο δολοφόνο και την διαφυγή τους στο Πακιστάν. Ο 31χρονος ήρθε και αυτός αεροπορικώς στην Αθήνα αλλά έφυγε την επόμενη μέρα μαζί με τον «Ameen».

Οι αξιωματικοί που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι πεπεισμένοι ότι οι δράστες είχαν προσχεδιάσει το έγκλημα, το οποίο διαπράχθηκε μεταξύ 11:20 και 12:58 το μεσημέρι της 13ης Φεβρουαρίου, και αμέσως μετά στις 16:30 της ίδια μέρας έφυγαν αεροπορικώς για Πακιστάν μέσω Μπαχρέϊν, όπως διαπιστώθηκε από την λίστα επιβατών.

Από ρούχα και αντικείμενα στον τόπο διαμονής των δολοφόνων στην Κίσσαμο, εντοπίστηκε DNA τους, το οποίο ταυτοποιήθηκε με αντίστοιχο πάνω στο σώμα του Αρχιμανδρίτη, σε κουτάλια γλυκού που τους είχε προσφέρει, στο σκοινί και την πετσέτα με την οποία τον έπνιξαν. Από την άρση τηλεφωνικού απορρήτου ανιχνεύτηκαν επικοινωνίες του 28χρονου «Αλί» από την περιοχή του Γέρακα κοντά στον εκτιμώμενο χρόνο της δολοφονίας. Οι δράστες έμεναν τα 5 τελευταία χρόνια στην χώρα μας, κυρίως στην Κρήτη, και δεν είχαν απασχολήσει τις διωκτικές αρχές για έκνομες ενέργειες.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ γίνονται ενέργειες για την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης. Ζητήθηκε από τις πακιστανικές αρχές στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής να σταλούν τα αποτυπώματα των δραστών αλλά και οι διευθύνσεις διαμονής τους. Αναμένεται να δοθεί άδεια από τον Εισαγγελέα προκειμένου να δημοσιοποιηθούν φωτογραφίες των δραστών, με σκοπό τον εντοπισμό τους σε περίπτωση επανεισόδου στην Ελλάδα με άλλα στοιχεία ταυτότητας.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis