Χάνονται σε φαράγγια και μονοπάτια ... κι "ούτε γάτα, ούτε ζημιά"!

Χάνονται σε φαράγγια και μονοπάτια ... κι "ούτε γάτα, ούτε ζημιά"!

Στήνεται ένας ολόκληρος μηχανισμός - με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απασχόληση δυνάμεων και κόστος - για επίδοξους περιπατητές και ορειβάτες που όμως πάνε ... ξυπόλητοι στα αγκάθια!

Του Αντώνη Παντινάκη

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει τα τελευταία 24ωρα η άκρως επικίνδυνη συνήθεια ορισμένων να εξερευνούν φαράγγια, δίχως να διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά ούτε και τις απαραίτητες γνώσεις: Χωρίς υπερβολή, αρκετοί εκ των περιπατητών δεν ξέρουν πού πατούν, πού πηγαίνουν κι εν τέλει που βρίσκονται!

Σαν να παίζουν την... “τυφλόμυγα”, λες και εισέρχονται σε ένα λαβύρινθο, μόλις χαθούν ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός για την διάσωσή τους.

Άγνοια κινδύνου ή αφέλεια, η Πυροσβεστική έχει κινητοποιηθεί ουκ ολίγες φορές εφέτος το καλοκαίρι. Το υλικό αλλά κυρίως το ψυχικό κόστος για τους διασώστες είναι υψηλό, διότι με υπερβάλλοντα ζήλο κάθε φορά προσπαθούν να είναι απόλυτα συνεπείς στα καθήκοντά τους...

Ας αναλογιστούμε όμως και κάτι άλλο: Το πόσο προσωπικό απασχολείται στις επιχειρήσεις στα φαράγγια, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που βρισκόμαστε στην αιχμή της αντιπυρικής περιόδου, με την πύρινη απειλή να είναι διαρκώς εδώ κοντά μας...

Το... δημοφιλές φαράγγι του Ρίχτη​

Τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά τα είχαμε στο φαράγγι του Ρίχτη, στη Σητεία:

Χθες το βράδυ στήθηκε επιχείρηση διάσωσης δύο νεαρών Ελλήνων, ενώ λίγες μέρες πιο πριν είχε συμβεί το ίδιο για δύο Γαλλίδες τουρίστριες, η μία εκ των οποίων περπατούσε στο δύσβατο σημείο με σαγιονάρες!

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Νίκος Λαγουδάκης, από την αρχή της θερινής περιόδου, ουκ ολίγες φορές έχει προειδοποιήσει αναλόγως, σε όλους τους τόνους! Έχει... μαλλιάσει η γλώσσα του να το λέει, για το πόσο αναγκαίο είναι οι περιπατητικές διαδρομές να γίνονται οργανωμένα, με όλα τα απαραίτητα εφόδια.

“Εξακολουθούν οι τουρίστες και μπαίνουν μόνοι τους στα δύσβατα φαράγγια της Κρήτης, που είναι πολύ όμορφα, παίρνουν μονοπάτια χωρίς να γνωρίζουν τις διαδρομές, χωρίς να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή η δική τους και των υπολοίπων που έχουν μαζί τους”, μας είπε.

Στον Ρεθυμνιώτη Αρχιπύραρχο “έκατσε” άσχημα η περίπτωση της τουρίστριας που εξερευνούσε τον Ρίχτη με σαγιονάρες: “Πήρε την 15χρονη κόρη της και με σαγιονάρες (!) περπάτησαν 2,5 ώρες μέσα στο φαράγγι. Η Υπηρεσία μας ανταποκρίθηκε στο αίτημά της όταν σουρούπωσε και κατάλαβε ότι επειδή είχε βραδιάσει, δεν μπορεί να επιστρέψει. Η Υπηρεσία μας συνέδραμε, έφτασε στο σημείο και της βρήκαμε. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι μία εξ αυτών είχε μπει 2,5 ώρες μέσα στο φαράγγι με σαγιονάρες!”.

Ο κ. Λαγουδάκης για... νιοστή φορά επισημαίνει: “Θα ήθελα να παρακαλέσω τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα ξενοδοχεία να συστήσουν στους τουρίστες που έρχονται στην Κρήτη ότι είναι πολύ επικίνδυνο να κάνουν μόνοι τους αυτές τις περιπατητικές διαδρομές μέσα στα φαράγγια. Οι διαδρομές αυτές πρέπει να γίνονται οργανωμένα, με επαγγελματία ξεναγό και με κατάλληλο εξοπλισμό. Επιμένω σε αυτό. Το φαράγγι δεν είναι σαν να περπατάμε στην άμμο. Απαιτεί κατάλληλο εξοπλισμό”.

cretalive.gr