Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 14/03/2016

Σε θέατρο επικίνδυνων παιχνιδιών εξελίσσεται η Ειδομένη, καθώς κάποιοι - άγνωστο ποιοί- παίζουν με τις τύχες χιλιάδων προσφύγων και όχι μόνο, εκμεταλλευόμενοι την απόγνωσή τους από τις πολύμηνες κακουχίες, αλλά και το όνειρό τους για μια καλύτερη ζωή.

Πριν από λίγο καιρό μια φήμη ότι τα σύνορα με την ΠΓΔΜ ανοίγουν, ήταν αρκετή για να οδηγήσει εκατοντάδες ανθρώπους στα συρματοπλέγματα, με τις αρχές της γειτονικής χώρας να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να τους αναχαιτίσουν.

Χθες το βράδυ ένα φυλλάδιο στα αραβικά, με έναν χάρτη των συνόρων με την FYROM, διακινήθηκε χέρι με χέρι. Είναι άγνωστο ποιός έγραψε το φυλλάδιο και πώς έφτασε στην Ειδομένη. Σ' αυτό αναφερόταν πως τα σύνορα στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ανοικτά, ότι μόνο η Βαλκανική δίοδος είναι κλειστή και πως αν οι πρόσφυγες περνούσαν κατά χιλιάδες από κάποια σημεία που είναι αφύλακτα, αυτό θα είχε ως συνέπεια να ανοίξουν τα σύνορα και των βαλκανικών χωρών.

 

 

 

 

 

Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες πρόσφυγες να περπατήσουν μέχρι το χωριό Χαμηλό και να επιχειρήσουν να περάσουν από έναν παραπόταμο του Αξιού, που αποτελεί φυσικό σύνορο με τα Σκόπια, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Το γεγονός έσπευσαν να αξιοποιήσουν οι αρχές της ΠΓΔΜ, που κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι "οργάνωσε" την παράνομη διέλευση των προσφύγων, όπως σημείωσε στο Twitter δημοσιογράφος των Sunday Times.

 

 

 

 

 

Υπενθυμίζουμε πως μόλις πριν λίγες ημέρες o Πρόεδρος των Σκοπίων είχε υποστηρίξει πως η ΠΓΔΜ αποτελεί το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πως αν η χώρα του δεν έκλεινε τα σύνορα, τότε η Ευρώπη θα γέμιζε τζιχανιστές!

Στο περίπλοκο, αλλά και εκρηκτικό αυτό παζλ έρχεται να προστεθεί όμως και η -μέχρι πρότινος αρωγός στο θέμα του προσφυγικού- Ιταλία. Μετά την απόφασή της να στείλει καραμπινιέρους στα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνδράμουν στο "λουκέτο" και αυτής της διόδου, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας La Republica που ούτε λίγο ούτε πολύ "χρεώνει" στην ελληνική κυβέρνηση ότι προωθεί 2.000 πρόσφυγες σε περιοχές που είναι πολύ εύκολο να περάσουν στη συνέχεια στην Αλβανία ή και στην Ιταλία.

Το δημοσίευμα αυτό, όσο και τα τεκταινόμενα στην Ειδομένη ανάγκασαν την κυβέρνηση να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι "Οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους".

Επιπλέον κύκλοι του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωναν πως τα μόνα έντυπα που διακινεί στους πρόσφυγες, τους καλούν να μετακινηθούν από την Ειδομένη στα Κέντρα Φιλοξενίας, ενώ γίνεται ρητή αναφορά πως τα βόρεια σύνορα της χώρας παραμένουν κλειστά.

Ωστόσο θεωρείται βέβαιο πως τόσο η κατάσταση που δημιουργήθηκε στα σύνορα με τα Σκόπια, όσο και οι φωνές που αρχίζουν να ακούγονται από την Ιταλία, φέρνουν σε ακόμη πιό δεινή θέση την ελληνική κυβέρνηση ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας που θα γίνει στις 17 και 18 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί -όπως επισημαίνουν διπλωματικοί παρατηρητές- η Ελλάδα εμφανίζεται να μην μπορεί να διαφυλάξει εκτός από τα θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία, ούτε τα χερσαία, ενώ την ίδια ώρα "αλωνίζουν" στο έδαφός της κάποιοι που παίζουν περίεργα παιχνίδια με τους πρόσφυγες, παραπέμποντας ευθέως στο φυλλάδιο που προκάλεσε την "μεγάλη έξοδο" της Ειδομένης.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis