Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:39 | 21/08/2015

Έπειτα από τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, όταν και οι αρχές των Σκοπίων επιτέθηκαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στους εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, έγινε γνωστό ότι άνοιξαν τα σύνορα για τη σταδιακή διέλευση των προσφύγων

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχει επιτραπεί η είσοδος στην ΠΓΔΜ σε ολιγομελείς ομάδες προσφύγων και μεταναστών, ενώ πολλοί είναι αυτοί που με δάκρυα στα μάτια ή προτάσσοντας τα παιδιά τους ζητούν από τους αστυνομικούς της γειτονικής χώρας να τους επιτρέψουν την είσοδο. 

Συνολικά, στην ουδέτερη ζώνη παραμένουν εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 3.000 χιλιάδες πρόσφυγες και όπως έγινε γνωστό, η διέλευσή τους θα γίνεται σταδιακά και από τις 5 το πρωί του Σαββάτου θα επιτρέπεται η είσοδος 300 ατόμων ανά διώρο.

 

Αυτή την ώρα, μάλιστα, περίπου 300 άτομα βρίσκονται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής και κατευθύνονται απευθείας στα γκισέ για να εκδώσουν το πολυπόθητο εισιτήριο με προορισμό το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα αναχωρήσουν με έκτακτο δρομολόγιο των τρένων, γύρω στις 8:30 το βράδυ, για το Ταμπάνοβτσε.

 

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση


Ωστόσο, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης Κιλκίς, επικρατεί ακόμη συνωστισμός και υπάρχει ένταση καθώς οι εκατοντάδες πρόσφυγες που είναι «μπλοκαρισμένοι» εκεί έμαθαν πως θα τούς επιτραπεί, σταδιακά, να περάσουν τα σύνορα, μάζεψαν τις σκηνές και τα υπάρχοντά τους και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το χαμηλό συρματόπλεγμα, που είχαν στήσει, χθες το απόγευμα, οι συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.

 

Όμως, επειδή πολλοί πρόσφυγες, που είναι εγκλωβισμένοι, διαμαρτύρονται έντονα, ζητώντας να τους επιτρέψουν οι δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας, ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας των Σκοπίων, με γκλομπς στα χέρια, προσπαθούν να τους κατευνάσουν, ενώ επιτρέπουν σε ευπαθείς ομάδες -κυρίως γονείς με παιδιά- να περάσουν το μπλόκο και το αγκαθωτό σύρμα που έχουν στήσει κατά μήκος της ουδέτερης ζώνης.
 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα φροντίζουν τους τραυματίες 


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί έχουν λιποθυμήσει και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ «ΜΙΑ», οι ομάδες του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην περιοχή παρείχαν βοήθεια σε 125 άτομα, μεταξύ των οποίων και 16 έγκυες.

 

Πάντως, τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν επίσης φροντίδα στους πρόσφυγες που τραυματίστηκαν από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης στη ρίψη των οποίων προχώρησαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ΠΓΔΜ

Όπως επισήμαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στον λογαριασμό τους στο Twitter, οι ομάδες τους που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη παρέχουν φροντίδα σε όσους τραυματίστηκαν από τα θραύσματα από τις χειροβομβίδες κρότου λάμψης που εκτόξευσε ο στρατός της ΠΓΔΜ.

 

Νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσαν ότι τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα, πάντως το ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE από την πλευρά του μετέδωσε ότι εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ διέψευσε πως έγινε χρήση δακρυγόνων εναντίον των προσφύγων και επισήμανε «κανένα τέτοιο επεισόδιο... τίποτα σαν αυτό» δεν καταγράφθηκε στο έδαφος της ΠΓΔΜ στα σύνορα.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis