Χάος στο Εκουαδόρ: Στους 79 οι νεκροί από τις ταραχές σε φυλακές της χώρας

Χάος στο Εκουαδόρ: Στους 79 οι νεκροί από τις ταραχές σε φυλακές της χώρας

Συνεχίζεται το χάος στο Εκουαδόρ, με τη «μαύρη λίστα» των νεκρών να αυξάνει συνεχώς. Τουλάχιστον 79 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εξεγέρσεις σε πολλές φυλακές της χώρας, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η σωφρονιστική υπηρεσία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει θέσει «υπό έλεγχο» την κατάσταση.

Οι ταραχές ξεκίνησαν ταυτόχρονα την Τρίτη (23/02) και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι σε δύο φυλακές του Γκουαγιακίλ, άλλοι 34 σε μια φυλακή της Κουένκα και 8 σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα της Λατακούνγκα.

Οι Αρχές αποδίδουν αυτές τις εξεγέρσεις σε αντιπαλότητες μεταξύ συμμοριών -κυρίως εμπόρων ναρκωτικών- που διεκδικούν τον έλεγχο των φυλακών.


Χθες, ο διευθυντής της σωφρονιστικής υπηρεσίας SNAI, Εντμούντο Μονκάγιο, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας, όμως «έχουν τραυματιστεί αστυνομικοί», χωρίς να διευκρινίσει πόσοι. Επίσης, υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός τραυματιών μεταξύ των κρατουμένων.

Η SNAI σε μια ανακοίνωσή της που αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο στις φυλακές των τριών πόλεων, στις οποίες φιλοξενείται το 70% των κρατουμένων όλης της χώρας.

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαρακτήρισε αυτές τις ταραχές «σφαγή άνευ προηγουμένου».

newsbeast.gr