Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 27/11/2019

Eίναι μεγάλη η χαρά μου καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να εκπροσωπήσω το ΣΥΡΙΖΑ και να χαιρετήσω τη μέγιστη συνδικαλιστική σας διεργασία, το ετήσιο συνέδριό σας, πόσο μάλιστα που αυτό έχει και επετειακό χαρακτήρα: 30 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου και γνωρίζετε και εσείς τη συνεισφορά και τη στήριξη της αριστεράς στα πέτρινα χρόνια της ‘’παρανομίας’’ ως την τελική αναγνώριση και θεσμική θωράκιση του αστυνομικού συνδικαλισμού.

 Αλλά ερχόμενος και στο σήμερα, με τεράστιο ενδιαφέρον είδα στο πρόγραμμα των εργασιών σας ότι θα έχουμε αμέσως μετά, την ευκαιρία να ενημερωθούμε για την 24ωρη γραμμή ψυχολογικής στήριξης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ, μια δομή που δημιουργήθηκε στα χρόνια της δικιάς μας διακυβέρνησης, αφουγκραζόμενοι επί της ουσίας τις ανάγκες αλλά και αποδεικνύοντας τη διαχρονική μας στήριξη προς τον εργαζόμενο-η αστυνομικό.

[custom:google-ads]

Όσον αφορά τα φλέγοντα ζητήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε έχουμε να θυμηθούμε τα εξής:

-Την καθιέρωση ενός δίκαιου βαθμολογίου αξιωματικών που εξασφαλίζει την 35ετή τους παραμονή στο σώμα που υλοποιήθηκε με το ΠΔ 81/2016
-Δόθηκαν για πρώτη φορά εφάπαξ –και όχι σε δόσεις- τα αναδρομικά σε όλους τους δικαιούχους των σωμάτων ασφαλείας

-Μέσα σε συνθήκες μνημονίου στηρίξαμε το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα διατηρώντας ειδικότερα σε ό, τι σας αφορά την αυτοτέλεια του ταμείου σας του ΤΕΑΠΑΣΑ. Iκανοποιώντας παράλληλα ένα πάγιο αίτημά σας και ξεκινώντας τη διαδικασία ενοποίησης των παροχών σε ό,τι αφορά τον κλάδο υγείας ανάμεσα στα Ταμεία Χωροφυλακής και αυτό της Πόλεων.

- Καταργήσαμε το στρατωνισμό στις σχολές σας σε μια προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης και εξυπηρέτησης του μείζονος που είναι η απαραίτητη κοινωνικοποίηση των στελεχών για τη αποτελεσματικότερη λειτουργία του Οργανισμού στην υπηρεσία των αναγκών της κοινωνίας σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ασφάλειας. Μάλιστα εμφανίσαμε, αλλά δε προλάβαμε λόγω των πολιτικών εξελίξεων , ένα εντελώς αναβαθμισμένο πλαίσιο εκπαίδευσης με ουσιαστική κατοχύρωση του ανώτατου επιπέδου που θα κατέτασσε τη σχολή των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ στο επίπεδο 7 , που όμοιό του έχουν μόλις 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα και θα εξόπλιζε τα στελέχη μας να κατοχυρώσουν την επαγγελματική τους επάρκεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βλέποντας να δρομολογούνται και πανευρωπαϊκοί πια μηχανισμοί ασφαλείας.

- Και με τη δική σας βοήθεια με αποτελεσματικότητα ανταποκριθήκαμε στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπό το πρίσμα μιας ρεαλιστικής μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων . Και σήμερα δεν μπορεί κανείς να συμφωνήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης τύπου Αμυγδαλέζας.

--Εξαιρετικά σημαντική επίσης θεωρούμε τη θεσμοθέτηση του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας τον Απρίλιο του 2019

- Καθ’ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησής μας, αποφύγαμε κατά το δυνατόν την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ στην διαχείριση πολιτικών ζητημάτων. Επιδιώξαμε την κοινωνική ειρήνη και αν θέλετε η δράση σας προσανατολίστηκε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης, ώστε να διευκολυνθεί η αποστολή σας που είναι η παροχή του αγαθού της ασφάλειας και η μάχη με το έγκλημα. Μια μάχη που σε πάμπολλες περιπτώσεις μας κάνατε υπερήφανους με την αποτελεσματικότητά σας.

Στον αντίποδα, σήμερα βλέπουμε την απόλυτη εργαλειοποίηση της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ και πολλές φορές την επικοινωνιακή και με όρους πυροτεχνήματος χρησιμοποίησή της προκειμένου να υπηρετηθεί ένα πολιτικό αφήγημα Νόμου και τάξης που επί της ουσίας ελάχιστα έχει να προσφέρει στο δικαίωμα στην ασφάλεια με όρους δικαιωμάτων και ελευθεριών, όπως δικαιούται κάθε σύγχρονη κοινωνία. Δεν βοηθάει τίποτε και κανέναν η αντίληψη ότι το ανωτέρω αφήγημα μπορεί να κουκουλώσει πραγματικά προβλήματα, όπως και αυτό της ασφάλειας αλλά και το τι πραγματικά συμβαίνει στα ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα που αφορούν τη ζωή των ανθρώπων όπως Υγεία, Παιδεία,προσφυγικό, οικονομική πολιτική και διεύρυνση των ανισοτήτων. Αντίθετα θέτει σε διακινδύνευση όσα κερδήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στη βάση της επούλωσης πληγών και κοινωνικής συναίνεσης στη λειτουργία σας.

Θεωρούμε ότι η άσκηση βίας από την αστυνομία δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που το σύνταγμα προβλέπει αλλά και ο εσωτερικός κανονισμός της αστυνομίας επιβάλλει.

Είμαστε υπέρ της αστυνόμευσης όχι όμως υπέρ της αστυνομοκρατίας

Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της αστυνομίας , αντί να τοποθετούνται δημόσια για τα μεγάλα εργασιακά σας προβλήματα και να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά σας, να διαγκωνίζονται για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό τη αστυνομίας που ανώτατα στελέχη αποφασίζουν.

Εμείς θέλουμε και στηρίζουμε μια σύγχρονη αστυνομία που να λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες ώστε να ωφελείται το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού και η κοινωνίας ολόκληρη.

enstoloi.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis