Χαιρετισμός του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη
κ. Ελευθέριου Οικονόμου στο Συνέδριο:
Εκπαίδευση, Οικογένεια και Πολιτισμός: Παράγοντες επανένταξης
Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +
«Αγαπητοί Σύνεδροι,
Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παραστώ σήμερα σε αυτό «ηλεκτρονικό βήμα» και χαιρετίζω θερμά το Συνέδριό σας.
Ένα Συνέδριο του οποίου η θεματολόγια κινείται στο φάσμα των προτεραιοτήτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής.
Ο σύγχρονος τρόπος προσέγγισης των μεθόδων που απαιτούνται για την ομαλή και πλήρη κοινωνική και οικονομική επανένταξη ανθρώπων που εξέτισαν ποινές στερητικές της ελευθερίας, είναι θέμα άκρως σημαντικό και βαθιά ανθρωποκεντρικό.
Εδώ και 2 περίπου χρόνια, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια, για τον ολιστικό εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Συστήματος της χώρας και ένας από τους πυλώνες του στρατηγικού προγράμματός μας είναι η ολοκληρωμένη μετασωφρονιστική μέριμνα.
Αφορά ευάλωτους ανθρώπους, οι οποίοι ανακτώντας την ελευθερία τους, δικαιούνται να βρουν την Πολιτεία αρωγό, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν ξανά στην κοινότητα, στην οικογένεια και στην εργασία.
Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είναι θεσμικά επιφορτισμένη με αυτό το έργο:
Την στήριξη και επανένταξη ατόμων των οποίων ο σωφρονισμός έχει ολοκληρωθεί και τώρα απαιτείται το νέο τους ξεκίνημα.
Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο στον σχεδιασμό, ούτε απλό στην υλοποίηση.
Για αυτό,
- οι υφιστάμενες υποστηρικτικές δομές της ΕΠΑΝΟΔΟΥ ενισχύονται με επιπλέον οργανικές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού,
- νέες υποδομές στην περιφέρεια ενεργοποιούνται,
- καινοτόμα προγράμματα σχεδιάζονται και
- θέματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας βρίσκονται ήδη στην διαδικασία της διαβούλευσης με άλλους φορείς.
Είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δοθεί έμφαση στον τομέα της μετασωφρονιστικής μέριμνας και της επανένταξης των αποφυλακισθέντων.
Σημαντικά συμπληρωματικά έργα, συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως το Erasmus στον τομέα της εκπαίδευσης, θα σηματοδοτήσουν το ύφος της νέας σωφρονιστικής και μετασωφρονιστικής προσέγγισης.
Η πιλοτική λειτουργία ενός Δικτύου Σχολών Γονέων Κρατουμένων σε εθνικό επίπεδο, που ξεκίνησε μόλις πριν δύο μήνες, με σκοπό την ενίσχυση του πατρικού γονεϊκού ρόλου, επίσης με την χρηματοδότηση του προγράμματος Erasmus , εκτιμώ ότι αποτελεί ισχυρό σημάδι αλλαγής στην φιλοσοφία της σωφρονιστικής πολιτικής που ασκείται μέχρι σήμερα.
Συμφωνώ λοιπόν μαζί σας ότι η εκπαίδευση, η οικογένεια, ο πολιτισμός και η υλοποίηση μιας συνεκτικής, ολοκληρωμένης μετασωφρονιστικής πολιτικής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην προσπάθεια ορθής επανένταξης αυτής της ευάλωτης πληθυσμιακής ομάδας και εύχομαι καλές εργασίες στο συνέδριο σας!»
(Σημ. Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύεται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Έχει σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση, την αποκατάσταση, την οικονομική συμπαράσταση και την προετοιμασία και προώθηση της εν γένει κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων και των αποφυλακιζομένων.)