Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:23 | 30/04/2015

«Χαλινάρια» ασφαλείας στον… ατίθασο Γιάννη Βαρουφάκη επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αναζητώντας «φωτογραφικό» τρόπο ρύθμισης της υποχρεωτικής φρούρησης του. Παρά τις αρνήσεις του, επιδιώκεται η ασφάλειά του να εναπόκειται σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και όχι στην καθ’ όλα προστατευτική αγκαλιά της bodyguard-συζύγου του Δανάης Στράτου. Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έδωσαν εντολή για την εκπόνηση σχετικής μελέτης από αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων.

Αν κάποιος τον σκότωνε, μπορεί να φανταστεί κάποιος τις συνέπειες για την χώρα; Ποιος θα είχε την ευθύνη; Το θύμα που δεν ήθελε να τον φρουρούν ή η αστυνομία που δεν το έκανε; Κάποιοι υπουργοί πρέπει να καταλάβουν ότι η απαιτούμενη προστασία τους είναι επιβεβλημένη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τη χώρα, που επέλεξαν να υπηρετήσουν. Η προστασία είναι κυρίως για τη χώρα και μετά για τους ίδιους» δηλώνουν έντονα κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου.

Ουσιαστικά αναζητείται τρόπος, κανονισμός, νομοθετικό πλαίσιο,που όπως στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης να καθιστά σε ένα βαθμό, υποχρεωτική τη συνοδεία ασφαλείας για κάποιους υπουργούς, ακόμη και αν εκείνοι την αρνούνται, όπως και την αποφυγή κίνησής του σε σημεία και χώρους που χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι για τον «στόχο». «Αν κάποιος έβγαζε πιστόλι; Αν τα γυάλινα μπουκάλια που εκτοξεύτηκαν ήταν σφαίρες; 

Ο «δραπέτης» υπουργός  

Ο Γιάννης Βαρουφάκης, όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το… έσκασε από τους αστυνομικούς-συνοδούς του. Μετά τη Βουλή τον συνόδευσαν στην κατοικία του και ουσιαστικά τον «έβαλαν για ύπνο». Λίγο αργότερα εντελώς ξαφνικά ο υπουργός μαζί με την σύζυγό του ανέβηκαν στη μοτοσυκλέτα του και κινήθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση, χωρίς ο ίδιος να έχει ενημερώσει κάποιον της φρουράς του, αφού δεν επιθυμεί συνοδεία κατά τη διάρκεια προσωπικών επαφών και συναντήσεων του. Ο υπουργός Οικονομικών δεν φαίνεται να είναι δεκτικός και συνεργάσιμος στην αστυνομική συνοδεία του και αρκετές φορές κινείται αυτόνομα χωρίς ενημέρωση της φρουράς του, όπως έγινε και το βράδυ της Τρίτης, με την ξαφνική φυγή του για ένα δείπνο με τη σύζυγό του στα Εξάρχεια.

Στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρουν πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Γιάννης Βαρουφάκης κινήθηκε ανεξέλεγκτα με σχετικό… ρίσκο, σε περιοχές και σημεία, που πιθανόν δεν έπρεπε να προσεγγίσει. Για παράδειγμα στην περιοχή των Εξαρχείων έχει βρεθεί τουλάχιστον 4-5 φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τις περισσότερες από τις οποίες στο ίδιο εστιατόριο της οδού Βαλτετσίου.

Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων με τους οποίους επικοινώνησε ο «Ελεύθερος Τύπος», αναφέρουν πως και το 2005 είχαν ανακύψει παρόμοια προβλήματα φρούρησης προσώπων, από την απροθυμία κάποιων αλλοδαπών διπλωματικών αποστολών να συνεργαστούν μαζί τους.

Στις περιπτώσεις που κάποιος από τους «στόχους» κινηθεί, παρά τις προειδοποιήσεις των αστυνομικών συνοδών του σε επικίνδυνες περιοχές, όπως τα Εξάρχεια στην περίπτωση του κ. Βαρουφάκη, οι επικεφαλής της συνοδείας του ενημερώνουν την υπηρεσία τους για την κίνησή του σε αυτές τις περιοχές. Επικοινωνούν με τον στόχο επιχειρώντας να την αποτρέψουν και αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, απομακρύνονται σε απόσταση ασφαλείας για εκείνους με δυνατότητα σύντομης προσέγγισης σε περίπτωση κινδύνου του στόχου. «Ο Αμερικανός πρόεδρος, με το που εκλέγεται, ο ίδιος και η οικογένειά του, περνούν τις πρώτες 15 ημέρες της θητείας του ‘αγκαλιά’ με αξιωματούχους της Secret Servicesπροκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες ασφαλείας τους» επισημαίνει αξιωματικός της αρμόδιες υπηρεσίας και προσθέτει: «Η ασφάλεια προσφέρεται και δεν πρέπει να επιβάλλεται».

 «Αγανακτισμένοι» καταληψίες

Αφορμή για αυτή την προσπάθεια «επιβολής» φρούρησης, αποτέλεσε η απειλητική προσέγγιση που δέχτηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης  και η σύζυγός του, από μία ομάδα «αγανακτισμένων» κουκουλοφόρων, οι οποίοι προέρχονται σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. από το ίδιο αντιεξουσιαστικό δίκτυο, που συμμετέχει το τελευταίο χρονικό διάστημα στις καταλήψεις κτιρίων, όπως στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, της Νομικής Σχολής ή της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Φίλης, υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει «μια ομάδα αντιεξουσιαστών, που δεν εκφράζει όλο το χώρο των αντιεξουσιαστών», και η οποία «έχει πει ότι πρέπει να υπάρξει ‘αναρχική προβοκάτσια’ για να αποκαλυφθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διατεταγμένη υπηρεσία, υπάρχει κέντρο» πρόσθεσε.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. παραδέχονται πως από τη στιγμή που υπουργός Οικονομικών είχε την επιλογή να κινηθεί στην συγκεκριμένη περιοχή, κρίνοντας από το προφίλ των ατόμων που κινήθηκαν εναντίον του, έχει δίκιο πως η παρουσία αστυνομικών-συνοδών δίπλα του θα είχε προκαλέσει ανεξέλεγκτες και δύσκολες καταστάσεις. «Υπάρχουν άτομα του συγκεκριμένου χώρου που προκαλούν καταστάσεις, επιδιώκοντας νεκρό από την πλευρά τους, σε μία προσπάθεια αποδόμησης του αριστερού προφίλ της κυβέρνησης και επιβεβαίωσης της ύπαρξής τους» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis