Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:12 | 21/05/2016

Με αρκετές αντιπαραθέσεις και έντονες διαφωνίες συνοδεύτηκε στη Σύρο η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της δαπάνης για την φιλοξενία του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και στελεχών του Υπουργείου προκειμένου να υπογραφεί το σύμφωνο για την συνεκμετάλλευση του στρατοπέδου, την προσεχή Τρίτη 24 Μαΐου.

Αιτία των διαφωνιών αυτών ήταν τόσο το κόστος της φιλοξενίας, αλλά και το γεγονός ότι το προς υπογραφή σύμφωνο δεν ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο για έγκριση.

Αρχικά πάντως, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός ενημέρωσε πως το ποσό έχει μειωθεί στο μισό (από 6000 στα 3000 ευρώ), καθώς μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των προσκεκλημένων.

Όπως τόνισε, αρχικά προβλέφθηκε αυτό το μεγάλο ποσό με βάση την ενημέρωση που υπήρξε από το γραφείο εθιμοτυπίας του Υπουργείου, ωστόσο το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός αυτών που θα έρθουν στη Σύρο αναμέμεται να προκαλέσει τη μείωση του ποσού στα μισά.

Πιο αναλυτικά, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας θα συνοδεύσουν τελικά στη Σύρο ο αρχηγός ΓΕΣ και ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, κάποιοι Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου και του ΤΕΘΑ.

Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι πάντως εξέφρασαν την άποψη ότι το κόστος αυτό για το Δήμο θα μπορούσε να αποφευχθεί και η υπογραφή του συμφώνου να γινόταν στην Αθήνα.

«Έχετε χειριστεί το θέμα εν κρυπτώ»

Πάντως, ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από το κόστος της φιλοξενίας προκάλεσε το γεγονός ότι το κείμενο που αναμένεται να υπογραφεί δεν ήρθε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Παύλος Χρυσαφίδης ανέφερε: «Έχετε χειριστεί αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα εν κρυπτώ! Που είναι το κείμενο το οποίο θα υπογράψετε;

Δεν έχετε καμία εξουσιοδότηση να υπογράψετε αν πρώτα δεν υπάρξει η σχετική έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Καλές οι φιέστες εγκαινίων, αλλά η υπογραφή ενός άγνωστου κειμένου με πομπώδη τίτλο είναι κάτι απαράδεκτο και επικίνδυνο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Μαρία Καζαντζάκη, που για πολλοστή φορά διαφοροποιήθηκε από τη Δημοτική Αρχή: «Συμφωνώ ότι αυτή η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί πάση θυσία. Ωστόσο ξέρουμε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το κόστος είναι μεγάλο λόγω της συνοδείας του υπουργού, αυτό το γνώριζε ο δήμαρχος και έπρεπε να γίνει στην Αθήνα για λόγους οικονομίας και ουσίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έπρεπε να έχει γνώση του τι θα υπογραφεί, ο δήμαρχος δεν έχει την εξουσία να υπογράφει μόνος του. Η Δημοκρατία προστάζει να έχει τεθεί και να έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σόου δεν είναι οι ερωτήσεις που κάνουν οι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά οι εκδηλώσεις σαν αυτή».

Ο κ. Στρογγύλης αναφέρθηκε στην ατυχή συγκυρία της επίσκεψης Καμμένου μόλις δύο μέρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που θα ανεβάζει τον ΦΠΑ στη Σύρο, ενώ ο κ. Κεράνης ξεκαθάρισε πως οι προηγούμενες δημοτικές αρχές πάλευαν για παραχώρηση και όχι συνεκμετάλλευση, οπότε ας μην γίνεται σύγκριση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός απάντησε στα παραπάνω: «Υπάρχει ομάδα εργασιάς για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει γνώση και σύμφωνη γνώμη για το κείμενο που θα υπογραφεί. Αυτό είναι ουσιαστικά ένα προσύμφωνο συνεργασίας, το οποίο κινείται πάνω στο κείμενο της σχετικής απόφασης που λάβαμε ως Δημοτικό Συμβούλιο.

Το σύμφωνο αυτό θα εξειδικευθεί το προσεχές διάστημα, θα τεθεί σε διαβούλευση όπου πρέπει και φυσικά θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκριθεί πριν προχωρήσουμε στην υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας.

Δεν πρόκειται για καμία φιέστα, φαντασμαγορική τελετή ή πανηγυράκι. Η παρουσία του υπουργού εδώ σηματοδοτεί την βούληση Δήμου και Υπουργείου να αποτελέσουν στρατηγικούς εταίρους στην ανάπτυξη του τόπου.

Είναι μια λιτή εκδήλωση με στόχο να ενημερωθεί όλη η κοινωνία γι” αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Τηρούμε κατά γράμμα ότι έχει συμφωνηθεί και δεν κάνουμε κάτι εν κρυπτώ».

ΠΗΓΗ: cyclades24.gr

www.thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis